Skip to main content

Interconectarea energetică și consolidarea securității energetice s-au aflat printre principalele aspecte discutate astăzi de Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sanducu şeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Vizita la București a avut loc la o zi după ce grupul rus Gazprom a notificat Rep. Moldova că va sista în 48 de ore livrarea gazelor, pentru neachitarea facturilor curente. Moldovagaz a anunțat azi că prețul de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 a crescut de la 126,70 USD pe mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD pe mia de metri cubi, în octombrie 2021.

„Un aspect important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, este securitatea energetică. În context, salutăm finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie”, a declarat Maia Sandu, la Palatul Cotroceni.

Iată câteva declarații principale susținute de cei doi oficiali, în declarația comună de presă:

Președintele României, Klaus Iohannis

„Avem o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare. Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației.

De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova.

Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră”.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

„De-a lungul anilor, Chișinăul și Bucureștiul au făcut multe lucruri bune împreună și sunt convinsă că putem face și mai multe. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă dintre țările noastre și pentru a trasa noi obiective pentru cooperarea bilaterală.

Vreau să salut, cu acest prilej, faptul că astăzi miniștrii de Externe ai țărilor noastre au semnat o nouă Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România. Asistăm, astfel, la o relansare a mai multor proiecte strategice.

  • Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică – un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea – Vulcănești – Chișinău lucrările vor începe foarte curând.

Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava – Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri”.

  • Puteți citi integral declarația comună pe site-ul președinției, presidency.ro, AICI.

Gazprom, din nou cu „piciorul pe gâtul” Republicii Moldova

Sediul Gazprom (sursa: Gazprom)

Sediul Gazprom (sursa: Gazprom.com)

Compania rusă Gazprom a anunţat luni că va sista în 48 de ore furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova, dacă guvernul de la Chişinău nu achită sumele pe care s-a angajat să le plătească până pe 22 noiembrie în contul unor livrări de gaze deja efectuate, conform Agerpres.

Compania rusă este „extrem de dezamăgită” de neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligaţiilor contractuale, a transmis Gazprom, potrivit portalului deschide.md. Reprezentantul companiei ruse, Serghei Kuprianov, a declarat la postul de televiziune „Rossia 24” că Gazprom a acceptat anterior condiţiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere „esenţială şi importantă”, aceea că Republica „Moldova achită în timp plăţile curente pentru gazul livrat”, precizează sursa citată.

„Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest sens, Gazprom a notificat partea moldovenească că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea gazelor naturale”, a avertizat reprezentantul companiei ruse.

Compania Moldovagaz a transmis astăzi, într-un comunicat de presă, că a primit o notificare din partea SAP „Gazprom” în data de 22 noiembrie 2021 cu privire la necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021, în termen de 48 de ore.

„Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”, arată compania moldovenească, în comunicatul de presă.

„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, a adăugat compania.

  • Parlamentul Republicii Moldova intenționează să modifice joi Bugetul de Stat pentru a emite fonduri către Moldovagaz, permițându-i acesteia să facă plăți către compania rusă Gazprom și să prevină astfel întreruperea alimentării cu combustibil, a declarat marți vicepremierul Andrei Spânu. Potrivit vicepremierului, alocarea a 79,5 milioane de dolari ar acoperi datoriile pentru octombrie și plata avansului pentru aprovizionarea cu gaze în noiembrie, transmite Rador.ro (știrea completă, AICI).

Moldova a cumpărat gaze de la polonezi

Pe 25 octombrie 2021, Guvernul Republicii Moldova a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. „Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale”, conform Deschide.md (detalii, AICI).

FOTO MAIN: Vizita oficiala Maia Sandu_23 noiembrie 2021 (sursa foto: presidency.ro)

ARTICOLE SIMILARE:

Iulian Fota, expert în securitate națională: Administrarea energiei în România în ultimii ani este un dezastru!

FPPG: Populația e tot mai afectată de sumpirea energiei, fără să oferim o șansă gazului din Marea Neagră să intre rapid pe piață

Sorin Gal, ANRM: Trebuie accelerată exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră