Skip to main content

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a fost ales, vineri, membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), a anunţat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„Salut alegerea domnului Bogdan Chiriţoiu la conducerea ACER. Votul dat în această seară este o recunoaştere a competenţei profesionale a candidatului propus şi a tradiţiei sectorului energetic românesc care va fi reprezentat în următorii patru ani în Consiliul de Administraţie al ACER. Îl felicit pe domnul Bogdan Chiriţoiu pentru această victorie adusă României, victorie obţinută la capătul unei competiţii de un nivel ridicat„, a scris ministrul.

El a felicitat pentru rezultat şi Reprezentanţa Permanentă a României la UE, care a contribuit la succes. „Nu în ultimul rând, doresc să îi mulţumesc lui Răzvan Nicolescu, fostului preşedinte român al ACER, pentru implicare în susţinerea candidatului propus de România”, a adăugat ministrul.

R. Nicolescu: O victorie foarte importantă pentru România

Razvan Nicolescu - sursa: Deloitte

Razvan Nicolescu – sursa: Deloitte

La rândul său, Răzvan Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al ACER în perioada 2014-2016, a declarat, pentru Agerpres, că este aceasta este o victorie foarte importantă pentru România, iar ţara noastră câştigă astfel influenţă şi respect la nivel european.

„Este o victorie superbă a Romaniei! Am avut un candidat impecabil din punct de profesional şi hotărât să se bată pentru a-şi reprezenta cu onoare ţara, într-o competiţie grea. Am avut o echipă de la Reprezentanţă motivată şi care a ştiut ce face. Mă bucur că am putut ajuta la acest succes. Este un succes al întregului sector energetic românesc! Pentru România, faptul că are un reprezentant în conducerea ACER înseamnă respect şi influenţă„, a precizat Nicolescu.

În urmă cu o săptămână, Bogdan Chiriţoiu declara, pentru Agerpres, că, în cazul în care va obţine un post în Consiliul de Administraţie al ACER, nu va părăsi autoritatea de concurenţă, fiindcă poate deţine ambele funcţii, în paralel.

Într-un anunţ postat pe site-ul ACER, se menţionează că pe 27 ianuarie 2020 vor expira mandatele a trei membri ai Consiliului de Administraţie şi a doi membri supleanţi. Astfel, CA va trebui să numească acum trei noi membri şi doi supleanţi.

  • În urma unui apel pentru candidaturi, preşedinţia ACER a primit până la termenul limită stabilit la 18 octombrie 2019 opt propuneri: Stefano Besseghini (Italia), Vaclav Bartuska (Republica Cehă), Bogdan Chiriţoiu (România), Lubomir Kuchta (Slovacia), Karin Lunning (Suedia), Pawel Pikus (Polonia), Zhecho Donchev Stankov (Bulgaria) şi Michel Thiolliere (Franţa).

România a mai avut un reprezentant în conducerea ACER. Răzvan Nicolescu a fost vicepreşedinte al CA al ACER în perioada 2010-2014 şi preşedintele CA între 2014 şi 2016.