Skip to main content

Tensiunile din Orientul Mijlociu au inflamat piețele astăzi. La trei zile după uciderea generalului iranian Qassem Suleimani, investitorii sunt nervoși din cauză că regiunea este destabilizată. Cu un Iran care a promis răzbunare după moartea lui Suleimani și cu Donald Trump care amenință cu posibilitatea unui răspuns „disproporționat”, traderii se înghesuie în „paradisurile” sigure, notează The Guardian.

Cotația petrolului a urcat puternic, pe fondul temerilor privind încetarea furnizării din regiunea Golfului Persic. Pe lângă riscul imediat al răzbunării iranienilor, mai există îngrijorarea legată de faptul că Iran a decis să întrerupă acordul nuclear din 2015. Aceasta înseamnă că nu va mai limita cantitatea de uraniu îmbogățit pe care o deține.

Și pe piața americană prețurile au crescut puternic, atingând 64 de dolari pe baril pentru prima dată din aprilie anul trecut.

Aurul a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 7 ani

aur

aur

Așa cum era de anticipat, cotația aurului a urcat în această dimineață, ajungând la 1.573 de dolari pe uncie, cel mai înalt nivel din aprilie 2013, mai scrie The Guardian. Aceasta înseamnă o creștere de 22% în ultimele 12 luni, ceea ce arată că aurul încă deține statutul de rezervă de valoare, deși e încă departe de recordul atins în 2011, de 2.000 de dolari pe uncie.

Câștigători: Companiile petroliere și producători de armament

De cealaltă parte, acțiunile companiilor petroliere au beneficiat de scumpirea petrolului de pe bursă.

Acțiunile BP au crescut cel mai mult pe bursa londoneză, cu 1,9%, fiind urmate de Royal Dutch Shell, care au câștigat 1,3%. Sunt aproape singurele din FTSE 100 care au urcat astăzi, în afară de producătorul de aur Polymetal și producătorul de armament BAE Systems. Traderii au ajuns la concluzia că ar putea crește cererea pentru avioanele sale de luptă, vehicule de teren și nave, dacă relațiile dintre Washington și Teheran s-au înrăutățit. Urmăriți update-ul articolului pentru informații complete pe The Guardian

ARTICOLE SIMILARE:

Experți: Iran ar putea declanșa un război cibernetic împotriva SUA. Ținta: infrastructura critică

SUA fac o mișcare surprinzătoare pentru a securiza rețeaua de electricitate în fața atacurilor cibernetice

Rețelele de electricitate, călcâiul lui Ahile pentru NATO

Prețul petrolului a „explodat” ca în vreme de război, după atacurile din Arabia Saudită. Platts: Cotațiile ar putea ajunge la 80 de dolari/baril