Skip to main content

Centralele Complexului Energetic Hunedoara, care produc o energie scumpă, vor asigura obligatoriu servicii de sistem pentru asigurarea stabilităţii Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate astăzi de Guvern.

Conform actului normativ, centralele din CE Hunedoara vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în următorii doi ani (până în 2020). Reprezentanţii Ministerului Energiei, acționarul CE Hunedoara, au precizat, într-un comunicat, că decizia are la bază rezultatele studiului operatorului de transport şi sistem, care a analizat regimurile de funcţionare ale SEN în lipsa producţiei de energie din termocentralele Mintia şi Paroşeni, deținute de CE Hunedoara.

Astfel, analizele au indicat că, într-un asemenea scenariu, alimentarea zonei de nord-vest a ţării ar presupune o creştere a transferului de putere dinspre zona de sud, fapt ce ar putea afecta capacitatea transfrontalieră dintre România şi Ungaria.

Totodată, studiul notează şi alte consecinţe negative asupra SEN într-un asemenea context, precum reducerea nivelul de adecvanţă al SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi în cele de secetă accentuată şi creşterea riscului apariţiei unor blocaje sau amânări în realizarea programului de investiţii şi modernizare a reţelei electrice de transport (realizarea axului de 400 kV „Banat”).

Mai mult, Transelectrica a recomandat menţinerea grupului de la centrala termoelectrică Paroşeni şi cel puţin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiţie estimată a se finaliza în anul 2024.

Ministerul Energiei aminteşte că, în România, sursele de producţie de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea de nord a ţării: în jumătatea de nord sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din producţia de energie electrică a SEN.

Complexului Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României, având o putere instalată existentă de 1.225 MW şi fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. Societatea a încercat în repetate rânduri să intre în insolvență, fiind asaltată de creditori, însă nu a reușit, din cauza contestațiilor depuse de un sindicat. Din cauza costurilor foarte ridicate de producție, centralele CEH sunt ultimele care reușesc să își vândă energia și fără acest ajutor nu ar reuși să reziste pe piață.

Serviciile de sistem tehnologice sunt achiziționate de Transelectrica de la producători în scopul asigurării menținerii nivelului de siguranță în funcționare a SEN și a calității energiei electrice transportată la parametrii ceruți de normele tehnice în vigoare. Contractarea acestor servicii se realizează în regim reglementat, în baza Hotărârilor de Guvern și a Deciziilor ANRE, dar și prin mecanisme concurențiale. Transelectrica a cumpărat și anul trecut, în baza unor decizii ale ANRE, servicii de sistem de la Hidroelectrica și CE Hunedoara, potrivit datelor din raportul anual al companiei, consultat de NewsEnergy.

Transelectrica refacturează valoarea serviciilor de sistem tehnologice achiziționate de la producători către furnizorii de energie electrică licențiați de ANRE, care includ mai departe acest cost în factură la consumatorul final, acesta beneficiind în final de aceste servicii.

Compania a încheiat anul 2017 cu o pierdere netă de 47,9 milioane lei, față de un profit realizat în anul precedent de 272 milioane lei. Incluzând cele două filiale – Smart și Teletrans – Transelectrica a realizat o pierdere netă consolidată de 54,7 milioane lei, față de un profit de 259 milioane lei obținut în anul precedent.

Sursa foto: Transelectrica