Conducerea Transgaz cere acordul acţionarilor pentru înfiinţarea societăţii Romanian Gas Hub Services, care va funcţiona ca un hub regional de gaze, potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor companiei, care va avea loc pe 16 martie.
Astfel, pe primul loc al ordinii de zi se află „aprobarea înfiinţării societăţii Romanian Gas Hub Services SA şi a Actului constitutiv al noii societăţi”.
- La 1 octombrie 2019, Transgaz a anunţa că a semnat, împreună cu Austrian Central European Gas Hub (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, un acord de cooperare în vederea înfiinţării societăţii române pe acţiuni Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020.
Romanian Gas Hub va fi o companie mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza directorul general, iar CEGH va numi directorul general adjunct.
„Prin acest hub de gaze, Transgaz îşi afirmă rolul de leader în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice în România şi în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reuşită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică şi financiară a României. Transgaz are capacitatea şi know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul”, a afirmat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
În această societate pot intra în calitate de acţionari, companii sau entităţi româneşti, precum Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB şi altele, potrivit lui Sterian.
Servicii profesionale de hub gazier
„România, având un sistem mare de conducte gaziere şi o producţie naţională de gaze ridicată, asigură condiţiile ideale pentru un cadru de tranzacţionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacţionare din centrul şi estul Europei şi este mândru să susţină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România”, a spus Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub.
Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înfiinţarea Romanian Gas Hub, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT).
Hub-ul gazier român presupune:
- o nouă viziune asupra pieţei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piaţă liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalităţi de susţinere a clienţilor vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situaţii excepţionale şi total integrată în Uniunea Energetică Europeană.
- regândirea tuturor activităţilor din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacţionarea gazelor naturale cu scopul obţinerii celor mai bune preţuri ale gazelor la un moment dat.
Transgaz operează o reţea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 miliarde de mc.