Compania națională Transgaz SA a semnat astăzi contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul de dezvoltare a sistemului național de transport gaze naturale în zona de nord-est a României. Investiția va permite îmbunătățirea alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de export al gazelor spre Republica Moldova.
Valoarea proiectului este de 152 de milioane de euro, dintre care 46 de milioane de euro provin din fonduri europene, prin Programului Operațional Infrastructură Mare. Acordul de finanțare a fost semnat în contextul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Economiei.
„Relația României cu Republica Moldova este o prioritate politică fermă și asumată. În acest context, un proiect precum cel pe care Transgaz îl va dezvolta în regiunea de nord-est a României reprezintă un obiectiv strategic, atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian a declarat că societatea națională de transport gaze naturale administrează în acest moment mai multe proiecte deosebit de importante pentru România și pentru economia țării.
„Transgaz gestionează în acest moment construcția gazoductului BRUA, proiectul de dezvoltare al SNT în zona de Nord-Est a României și proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău. Suntem în grafic cu toate aceste inițiative strategice și avem capacitatea administrativă de a le duce la bun sfârșit. În tot acest context, Transgaz a reușit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanțări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro”, a declarat Ion Sterian, directorul General al SNTGN Transgaz SA.
Gaze din Marea Neagră în Republica Moldova
Prin realizarea acestui proiect, va putea fi asigurată presiunea necesară şi capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României şi Republicii Moldova. Una dintre sursele importante de gaze pentru Republica Moldova va fi Marea Neagră, unde au fost descoperite zăcăminte de circa 200 miliarde metri cubi.
Conform informațiilor cuprinse în „Planul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale”, consultat de NewsEnergy, părțile componente ale investiției sunt:
- Conductă de transport gaze naturale Onești – Gherăești (51,79 milioane euro)
- Conductă de transport gaze naturale Gherăești – Lețcani (30,38 milioane euro)
- Staţie de comprimare Onești (35,29 milioane euro)
- Staţie de comprimare Gherăești (35,26 milioane euro)
- TOTAL: 152,7 milioane euro
Termenul estimat de finalizare a proiectului este 2019.