Skip to main content

Șeful companiei ucrainene de stat Naftogaz se așteaptă ca Rusia să întrerupă complet livrările de gaze naturale către clienții europeni prin sistemul ucrainean de conducte, la 1 ianuarie 2020. Astfel, Gazprom va trebui să reducă la minimum cantitățile contractate, ceea ce va crea deficit de gaze pe piața europeană și, implicit, prețuri mai mari. Ungurii s-au pregătit deja pentru acest scenariu, negociind cu grupul rus să nu li se întrerupă alimentarea, indiferent de acordul cu Ucraina. În timp ce vecinii își pun centura de siguranță, autoritățile de la București au blocat producția de gaze din Marea Neagră, care ne-ar fi permis să trecem iarna fără emoții.  

Rusia se pregătește să întrerupă livrările prin Ucraina chiar dacă gazoductul North Stream 2 va fi întârziat, a declarat directorul executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko, într-un interviu acordat în urmă cu câteva zile publicației IntelliNews, după cum relatează The Moscow Times.

  • Contractul actual de furnizare și de tranzit între Ucraina și Gazprom va expira la finele acestui an, iar discuțiile pentru un nou contract sunt tensionate, din cauza unor dispute legale între cele două părți.

„Scenariul nostru de bază este că nu va mai fi tranzit de gaz rusesc prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2020. (…) Noi credem că Gazprom se poate descurca și fără tranzitul prin Ucraina din ianuarie 2020, chiar dacă finalizarea gazoductul Nord Stream 2 este amânată”, a afirmat șeful Naftogaz.

Gazprom își umple depozitele din Europa

Sediul Gazprom (sursa: Gazprom)

Sediul Gazprom (sursa: Gazprom)

Potrivit acestuia, în mod cert Rusia se pregătește să întrerupă tranzitul prin Ucraina începând cu luna ianuarie. Gazprom deja pompează în această primăvară gaze suplimentare în facilitățile sale de stocare din Europa, înaintea unui tur de forță la iarnă, potrivit lui Vitrenko. În același timp, gazele naturale lichefiate de la câmpurile rusești din Yamal sunt trimise spre Europa.

„Dacă ne uităm la cantitățile minime contractate de Gazprom, atunci vedem că poate reduce furnizarea la minimum și se poate descurca fără să folosească ruta de tranzit ucraineană, folosind doar gazele stocate în Europa și poate cu ceva GNL din Yamal și prin swap cu clienții lor”, a mai spus Vitrenko.

Gazprom are acces la opt facilități de stocare a gazelor naturale în Europa, care pot susține 5 miliarde metri cubi de gaz. Totuși, Gazprom mai poate închiria spațiu dacă vrea să stocheze mai mult, așa cum a făcut deja în 2017 și 2018, ajungând la 8 miliarde mc înmagazinate.

Sistemul ucrainean, în colaps fără gaz rusesc

Dincolo de pierderea tarifelor de tranzit, de 3 miliarde de dolari (echivalentul a 3% din PIB-ul țării și în lipsa cărora va intra în recesiune), Ucraina va avea ea însăși probleme în aprovizionare în această iarnă. Dacă nu va fi gaz suficient pentru statele europene, înseamnă că nici Ucraina – care din 2016 nu a mai cumpărat direct de la Gazprom, ci indirect, prin clienții occidentali ai acestuia – nu va avea de unde unde importa gaze nici pe la granița de vest, nici pe la cea de est.

La un consum intern de 30-35 miliarde metri cubi de gaze, Ucraina își produce singură circa 20 miliarde metri cubi, din zăcămintele aflate în vestul țării. Pentru a alimenta regiunea nordică a țării, Naftogaz face swap între propria producție cu gazul rusesc care traversează conductele din zona nordică. Dacă nu va mai exista tranzit, atunci va trebui să transporte fizic gazul din vestul în nordul țării, reversând fluxul în conducte. Ultima oară au încercat acest lucru în 2009, iar sistemul a fost aproape de colaps.

„Am încercat să facem acest lucru în 2009, când Rusia a întrerupt furnizarea, dar a fost ca un scenariu de criză. Am fost capabili să menținem sistemul în modul de reverse-flow câteva săptămâni, dar apoi unele stații de comprimare au ajuns în punctul de colaps. Am modernizat câteva stații de comprimare, dar  dacă se întâmplă din nou, ar fi un nou scenariu de criză”, a explicat șeful Naftogaz, conform The Moscow Times. Puteți citi articolul complet AICI.

Ungaria s-a pregătit pentru „cel mai rău scenariu”

Vecinii unguri, al căror contract cu Gazprom expiră tot la finele acestui an, s-au pregătit deja de scenariul întreruperii livrărilor prin Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2020.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat la finele lunii martie, după negocieri cu șeful Gazprom, Alexei Miller, că Rusia va aproviziona Ungaria în 2020 indiferent de un eventual diferend între Moscova și Kiev.

„Ar putea apărea o situație când Rusia nu va mai furniza gaze către Europa prin Ucraina. Noi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu, pentru că trebuie să luăm în calcul cel mai rău scenariu când ne planificăm securitatea aprovizionării cu energie a țării”, a afirmat ministrul ungar de Externe, citat de The Moscow Times.

La București e campanie electorală

În timp ce vecinii își pun centura de siguranță pentru iarna care va veni, autoritățile de la București sunt preocupate de campania electorală. Totuși, ANRE a aprobat, în luna aprilie, obligația furnizorilor de a constitui stocuri de gaze pentru această iarnă mai mari cu 10% față de 2018. Problema este însă capacitatea zilnică de extracție din depozite, care nu face față necesarului de consum, în lipsa importurilor.

Începerea producției de gaze din Marea Neagră, care ar fi adus cantități importante pe piața internă și ne-ar fi făcut independenți de ruși, a fost întârziată din cauza haosului legislativ în domeniul petrolier, despre care NewsEnergy a scris în repetate rânduri.

Compania Blask Sea Oil & Gas (BSOG), care are concesionate perimetre în Marea Neagră, voia inițial să ia decizia finală de investiție în 2017 și să înceapă producția în 2019. Abia anul acesta a reușit să ia această decizie, sub rezerva că, dacă nu se va reveni la reglementările de la momentul semnării acordului, va da autoritățile române în judecată. Producția va începe, potrivit noului plan, abia în 2021.

Nord Stream 2, blocat de Danemarca

NordStream 2 - sursa Gazprom

NordStream 2 – sursa Gazprom

Cu o capacitate de 55 miliarde metri cubi pe an, Nord Stream 2 va înlocui în cea mai bună parte volumul transportat în fiecare iarnă prin conductele ucrainene, de 65 miliarde metri cubi. Deși Gazprom dorea ca gazoductul să fie gata la finele acestui an, finalizarea acestuia la termen a devenit improbabilă.

În primul rând, Danemarca a refuzat să îi acorde Gazprom dreptul de a amplasa conducta în apele sale teritoriale din Marea Baltică. Grupul rus se pregătește să îi acționeze în instanță pe danezi, ceea ce va duce automat la întârzieri.

De asemenea, mai sunt ultimele modificări la Directiva gazelor, care supun conductele din țări terțe la regulile europene privind accesul liber și nediscriminatoriu la acestea.

ARTICOLE SIMILARE:

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Acordul pentru modificarea Directivei gazelor, un compromis în avantajul Gazprom. Iată lista noilor prevederi

BSOG ia în calcul să dea statul român în judecată, din cauza noii legislații în domeniul petrolier

Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici

Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate