Skip to main content

Tranziția către energia verde trebuie continuată, însă aceasta nu oferă soluții pe termen scurt în privința aprovizionării cu petrol și gaze naturale, a declarat astăzi Virgil-Daniel Popescu, ministrul Energiei, prezent la conferința internațională Berlin Energy Transition Dialogue (BETD 2022). El a adăugat că trebuie să ne bazăm pe parteneri care sunt cu adevărat de încredere. „Și la acest nivel trebuie să fim mai uniți ca niciodată cu Statele Unite”, a punctat ministrul. El a adăugat că „România este norocoasă, pentru că e una dintre țările mai puțin dependente de gazul rusesc. Avem propriile noastre resurse de gaz. Vrem să extragem gazul din Marea Neagră și vrem să devenim un furnizor regional cu gazul românesc”, a mai spus acesta, la BETD 2020.

Reziliența unei economii depinde în mare măsură de cât de sigură este aprovizionarea cu energie, iar dependența de combustibilii fosili dă naștere unor riscuri geopolitice. Eforturile globale în creștere de a obține o neutralitate din punctul de vedere al carbonului reprezintă, prin urmare, o oportunitate de a consolida securitatea energetică. Aceasta a fost tema panelului „Tranziția energetică și securitatea energetică – gemeni sau opuși?” din cea de-a doua zi a conferinței internaționale Berlin Energy Transition Dialogue, panel care l-a avut ca invitat pe Virgil-Daniel Popescu, ministrul român al Energiei.

Berlin Energy Transition Dialogue 2022. Berlin, 30.03.2022

Berlin Energy Transition Dialogue 2022. Berlin, 30.03.2022

„Trebuie să facem față provocărilor pe termen scurt. Sursele regenerabile sunt răspunsul pe termen mediu, nu pe termen scurt. De asemenea, nuclearul este răspunsul pe termen mediu sau lung, nu pe termen scurt. Pe termen scurt, trebuie să scăpăm de dependența de resurse. Vorbim despre petrol, vorbim despre gaz. Deci, trebuie să găsim să lucrăm împreună și să găsim alte soluții de diversificare a ofertei ca sursă de aprovizionare și, de asemenea, a lanțului de aprovizionare. Și toți suntem menționați aici. GNL din Qatar, din Arabia de Sud, din Statele Unite, din Egipt, din Israel, din toate celelalte țări care nu lucrează cu gazul ca pe o armă politică. Și tot din Azerbaidjan, prin gazoducte”, a declarat Virgil Popescu.

În opinia sa, e nevoie de colaborare la nivel european, astfel că decizia luată la ultima reuniune a Consiliului European pentru a avea o platformă comună de cumpărare a gazului este bine-venită. „Cred că împreună putem performa mai bine. Putem găsi gaz mai bine pentru noi toți, dar și pentru Ucraina și Republica Moldova. Și războiul din Ucraina cred că ne dă o lecție că nu ne putem permite să avem încredere în oameni care nu își țin cuvintele. (…) Nu se vor schimba (rușii – n.ed). Invadează Ucraina și acum vor să schimbe contractele. Deci, trebuie să facem față și acestor provocări și să ne bazăm pe parteneri care sunt cu adevărat de încredere. Și la acest nivel trebuie să fim mai uniți ca niciodată cu Statele Unite și cu alte state democratice”.

Ministrul a mai spus că trebuie să continuăm tranziția către energia verde, dar trebuie să ne confruntăm și cu provocările pe o perioadă scurtă de timp.

„România este norocoasă pentru că este una dintre țările mai puțin dependente de gazul rusesc. Avem propriile noastre resurse de gaz. Vrem să extragem gazul din Marea Neagră și vrem să devenim un furnizor regional de gaze naturale cu gazul românesc”, a adăugat Virgil Popescu.

Decarbonarea fără energie nucleară nu este posibilă

La întrebarea moderatoarei: „România se îndreaptă din ce în ce mai mult către energie regenerabilă. Ce provocări, totuși, apar atunci când aveți o infrastructură energetică existentă care nu este compatibilă cu direcția viitoare a aprovizionării cu energie?”, ministrul Energiei a răspuns:

„Producția totală de electricitate cu emisii scăzute de carbon este de 60% în România. Și vrem mai mult. Vrem mai mult să investim în eolianul offshore. Și vrem mai mult să investim în fotovoltaic, în fermele solare. Și avem în Planul nostru de reziliență 1,6 miliarde de euro pentru energie. Și mai avem și Fondul de Modernizare, unde avem 15 miliarde de euro – cu 70% din investiții prioritare pentru surse regenerabile și, de asemenea, transportul de energie electrică. Așadar, România se angajează să crească capacitatea de surse regenerabile. Și, de asemenea, s-a angajat să crească energia nucleară.

Susținem nuclearul. Și spunem că decarbonarea fără energie nucleară nu este posibilă. Pentru că, să fim sinceri, nimeni nu vrea să se uite dacă afară este soare sau vânt pentru a avea electricitate. Deci trebuie să avem și o producție de energie electrică cu sarcină de bază. Și nuclearul este, de asemenea, o soluție. Deci, ne concentrăm pe energie nucleară, regenerabile, și, de asemenea, pe stocarea energiei electrice. Pentru că vrem să folosim energie electrică produsă din surse regenerabile nu numai când este vânt și soare, dar în celelalte perioade”.

Cea de-a opta ediție a conferinței Dialogul privind Tranziția Energetică de la Berlin (BETD 2022) se desfășoară sub motto-ul „De la ambiție la acțiune”, în perioada 29-30 martie. Miniștri și delegații la nivel înalt din peste 50 de țări vor purta discuții cu reprezentanți ai comunității de afaceri, mediul academic și societatea civilă. La invitația Guvernului Federal al Germaniei, NewsEnergy.ro participă la acest eveniment de referință și vă vom ține informați cu cele mai importante declarații ale înalților oficiali prezenți.

ARTICOLE SIMILARE:

BETD 2022: De la ambiție la acțiune spre independența față de combustibilii fosili