Skip to main content

Intr-o discutie cu Ziare.com, Teodora Vasalca-Cimpoi, consultant in sectorul energetic si fondator al platformei NewsEnergy, a facut o radiografie a sectorului energiei electrice prin prisma consumatorului final.

„Liberalizarea pietei de electricitate este, in sine, o masura foarte buna, care sper ca va corecta multe probleme existente in acest sector. Faptul ca statul a impus atatia ani pana acum producatorilor sa vanda catre consumatori energie la preturi sub costurile lor reale a slabit capacitatea financiara a acestora, diminuandu-le fondurile pentru investitii in modernizare. De asemenea, a blocat intrarea unor jucatori noi pe aceasta piata„, a declarat pentru Ziare.com, Teodora Vasalca-Cimpoi, consultant in sectorul energetic.

Din nefericire, acest lucru se reflecta acum tot asupra consumatorilor – Romania are un parc de centrale electrice foarte invechit. Circa 80% din grupurile termoenergetice din tara au durata de viata depasita, dupa cum arata datele Ministerului Energiei. Pe fondul lipsei cronice a investitiilor in capacitati noi de productie, in ultimii ani, Romania a devenit importator net de electricitate – practic am ajuns sa nu mai putem produce suficienta electricitate cat e nevoie pentru consumul tarii.

  • Ce trebuie sa stie consumatorii pentru a beneficia de preturi mai mici la energie, dar și capcana investitiilor „gratuite” in dezvoltarea retelelor – iata alte cateva lucruri discutate cu Ziare.com.

Puteți citi articolul complet AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

HAOS. Racordările gratuite la rețelele de gaze și electricitate, blocate din cauza numărului prea mare de cereri

Apel din mediul privat: Ne trebuie o strategie de țară aliniată cu Green Deal, altfel ne planificăm eșecul!

Ce face statul cu zăcămintele petroliere în declin. O comparație România – Norvegia