Skip to main content

Compania Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, a încheiat anul trecut cu firma Candu Energy Inc., Canada, un contract pentru elaborarea unui studiu tehnic referitor la extinderea duratei de viață a Unității 1, pentru care a plătit aproape o jumătate de milion de dolari.

Contractul a fost încheiat în februarie 2017, având ca obiect „elaborarea unui Studiu tehnic referitor la Extinderea duratei de viață a CNE Cernavodă Unitatea 1 peste 210.000 EFPH (Effective Full Power Hours)”. Valoarea acestuia este de 615.280 dolari canadieni (adică de circa 480.958 USD – n.r.) și a fost încheiat cu Candu Energy Inc. în urma derulării unei proceduri de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, se arată în Raportul anual pe 2017 al Nuclearelectrica (SNN).

Candu Energy este subsidiara SNC-Lavalin, proiectantul centralei de la Cernavodă și deținătorul tehnologiei CANDU utilizate la construirea celor două reactoare.

Unitatea 1 a fost dată în exploatare comercială în decembrie 1996, fiind proiectată să funcționeze timp de 30 de ani. Datorită faptului ca aceasta a fost exploatată la un factor de utilizare al capacității de circa 90% de la punerea în funcțiune, superior celui de proiect (80%), Unitatea 1 va atinge pragul de 210.000 ore de funcționare la putere nominală la sfârșitul anului 2023, după aproximativ 26,6 ani de funcționare de la punerea în funcțiune, deci cu circa 3,4 ani înainte de atingerea duratei de viață proiectate de 30 de ani, în ipoteza menținerii unui factor de capacitate similar cu cel atins până în prezent, pentru restul perioadei, se arată în documentele publice ale SNN.

Studiu tehnic de evaluare preliminară a posibilității de prelungire a operării Unității 1 peste limita de 210.000 ore, urmărindu-se atingerea duratei de viață de 30 de ani calendaristici, elaborat de către SNC Lavalin-Candu Energy, urma să se finalizeze până la sfârșitul anului 2017. Raportul trebuie aprobat de reglementatorul CNCAN.

„Analiza din cadrul acestui studiu va lua în considerare efectele produse de mecanismele de degradare, împreună cu starea actuală a canalelor de combustibil, a fiderilor, a clădirii reactorului și a celorlalte echipamente principale ale unității, urmând ca în cadrul lucrării să se stabilească, de asemenea, și conținutul raportului de securitate, graficul de autorizare și programul de studii și analize suport ce se vor desfășura ulterior în vederea obținerii autorizației de funcționare pe durată extinsă”, a explicat SNN.

Prelungirea cu încă trei ani a duratei de exploatare a reactorului 1 va permite Nuclearelectrica să recupereze întârzierile din proiectul mai amplu, de retehnologizare a grupului în vederea extinderii cu încă 25-30 de ani a duratei lui de viață. Acesta are o valoare estimată între 1,2 și 1,5 miliarde euro și o durată de implementare de 2-2,5 ani, după primul ciclu de viață al Unității 1, se mai arată în raportul financiar pe 2017. Anul trecut, a fost demarat proiectul de retehnologizare al Unității 1, prin înființarea unei Direcții de Retehnologizare, condusă de Romeo Urjan, Directorul Tehnic și de Securitate Nucleară al SNN.

Prin atingerea duratei nominale de 30 de ani în exploatare, momentul începerii efective a retehnologizării se va muta la finele anului 2026, față de 2022, dată anterior stabilită prin strategia aprobată în 2013. Astfel, oprirea unității și retehnologizarea sunt programate a se derula în perioada decembrie 2026 – decembrie 2028. În urma finalizării acestui proiect, se estimează că durata de funcționare a unității să fie extinsă cu încă 25 – 30 de ani peste termenul prevăzut inițial. „În aceste condiții, dezafectarea Unității 1 se va realiza după anul 2056. Aceeași abordare este prevăzută a fi aplicată și pentru Unitatea 2”, conform datelor din raportul anual. Unitatea 2 este proiectată să funcționeze până în anul 2037, fiind pusă în funcțiune în 2007.

Energia produsă de SNN în 2017 prin cele două grupuri funcționale a deținut o pondere de circa 17,7% în totalul cantității de energie electrică produsă în România.

Sursa foto: Nuclearelectrica

CITEȘTE ȘI:

ANALIZĂ. Statul se joacă „cu focul” la Cernavodă

Îngrijorător! Nuclearelectrica a făcut în 2017 cele mai mici investiții din ultimii cinci ani

Nuclearelectrica și Electrica, jumulite de profit și în acest an

EXCLUSIV. Mulți clienți ai Electrica și Telekom ar putea rămâne fără cablu TV