Skip to main content

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Ucraina „nu are un prieten mai mare decât Statele Unite” în eforturile sale de combatere a „agresiunii Rusiei”. Afirmația a fost făcută după întâlnirea de vineri a acestuia cu ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, la Washington.

Pompeo a mai spus că „SUA nu vor accepta niciodată anexarea Crimeii de către Rusia” și că Washington va impune „consecințe până când Rusia va returna controlul peninsulei din Marea Neagră către Ucraina”, transmite RFI/RL.

Cei doi diplomați s-au întâlnit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a declarării parteneriatului strategic între Ucraina și SUA. Pompeo a precizat că cei doi au discutat și despre eforturile comune de a stopa proiectul Nord Stream 2.

Nord Stream 2 subminează securitatea economică și strategică și aduce riscuri noi pentru suveranitatea națiunilor europene care depind de gazul rusesc”, a spus oficialul american, conform sursei citate.

Atât SUA, cât și Polonia, statele baltice și câteva state din UE și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2 – care ocolește sistemul de tranzit actual din Ucraina – și influența suplimentară asupra securității energetice pe care i-ar da-o Moscovei.

  • Pavlo Klimkin (foto stânga) a afirmat că SUA și Ucraina „stau umăr lângă umăr pentru a contracara agresiunea rusă”. El a adăugat că agresiunile îmbracă multe forme, atât războiul din Crimeea și în părți din Donbas, cât și eforturile Rusiei de a submina instituții democratice din SUA și Europa.

Ministrul ucrainean de externe a menționat și despre recunoștința Kievului pentru întărirea capabilităților de apărare ale Ucrainei, atât prin antrenamentele militare, cât și prin furnizarea echipamentelor de apărare. Printre altele, Washington a furnizat Kievului sisteme de rachete antitanc Javelin, considerate a fi unele dintre cele mai temute arme din arsenalul american. Discursul complet al celor doi oficiali poate fi citit AICI.

Rick Perry, tur în Europa Centrală și de Est

Într-un context mai larg, secretarul american pentru Energie, Rick Perry, a încheiat săptămâna aceasta un tur în câteva țări din Europa Centrală și de Est.

Perry și-a început turul de șase zile în regiune în Polonia. Pe 8 noiembrie, el a participat la semnarea unui acord pe 24 de ani între compania poloneză PGNiG și compania americană Cheniere pentru achiziția de gaze naturale lichefiate, începând cu 2019, cu trei ani înainte să expire contractul cu Gazprom. Polonia, care în prezent își asigură două treimi din necesarul de gaze din Rusia, a făcut din diversificarea surselor o prioritate.

De asemenea, Perry s-a întâlnit cu președintele ucrainean Petro Poroșenko la Kiev pe 12 noiembrie, anunțând lansarea unui dialog strategic privind energia și discutând despre perspectiva dezvoltării rezervelor de petrol și gaze din Ucraina, o țară despre care Perry a spus că ar putea deveni „Texasul Europei”.  

  • Marți, pe 13 noiembrie, a fost în Ungaria, cerând acestei țări și vecinilor ei să respingă gazoductele rusești, care consolidează influența Rusiei în regiune. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că Turkish Stream, un gazoduct în construcție care va lega Rusia de Turcia, înseamnă vești bune pentru Ungaria, întrucât una dintre ramurile lui poate aduce gaze la frontiera sudică a Ungariei pe o nouă rută. Budapesta vrea să cumpere gaze din Croația, care construiește un nou terminal de GNL, și din România, a adăugat Szijjarto.
  • Miercuri, pe 14 noiembrie, oficialul american a fost prezent în Cehia, avertizând guvernul ceh să nu îi aleagă pe ruși pentru proiectul noii centrale nucleare. Cehia ia în calcul extinderea industriei energetice nucleare, iar firma americană Westinghouse și cea rusă Rosatom sunt considerate principalii contracandidați pentru acest nou contract.

Perry a făcut acest tur fiindcă administrația Trump caută să încurajeze achiziția de gaze naturale din SUA, ori alți furnizori, în locul Rusiei. În opinia sa, Rusia folosește Nord Stream 2 și TurkStream pentru a încerca să își consolideze controlul asupra securității și stabilității în Europa Centrală și de Est.

(Sursa foto: ua.usembassy.gov)