Skip to main content

Contribuțiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol și gaze la bugetul consolidat al statului în 2022 au fost de 48,8 miliarde lei, sumă care a reprezentat 10,6% din veniturile totale ale statului, conform datelor din studiul „Contribuția industriei de petrol și gaze la economia României”, realizat de Consilium Policy Advisors Group (CPAG) și reactualizat recent. Aceasta înseamnă, practic, că la fiecare 10 lei încasați de stat din taxe și impozite de la nivelul întregii economii, 1 leu a provenit din industria petrolieră, ceea ce arată contribuția semnificativă a acestui sector la bugetul de stat.

Comparativ, suma colectată de stat de la sectorul de petrol și gaze în 2022 a crescut cu 62% față de 2021, când valoarea contribuțiilor a fost de 30,1 miliarde lei, reprezentând 7,9% din veniturile totale ale statului.

În urma creșterii atât a cantităților, cât și a prețurilor, redevențele și taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol și gaze anul trecut s-au ridicat la 16,0 miliarde lei, echivalentul a 3,5% din veniturile totale ale guvernului, un nivel record.

Numai supraimpozitul pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze a fost de peste 9,6 miliarde lei în 2022, echivalentul a 2,1% din veniturile totale ale guvernului. Acestea reprezintă sume considerabile, având o pondere substanțială din transferurile către restul economiei, permițând astfel autorităților să susțină efectele de redistribuire pe care le implică plafonarea prețurilor la energie, se mai arată în studiul CPAG, realizat cu sprijinul Federației Patronale Petrol și Gaze.

De asemenea, sectorul de petrol și gaze a plătit TVA și accize la combustibili în valoare de 21,1 miliarde lei în 2022, reprezentând 16,3% din veniturile încasate de stat în TVA și accize, în creștere față de 21,0 miliarde lei în 2021 (18,4%) și 17,6 miliarde lei în 2020 (19,2%).

Susținute de prețurile ridicate ale petrolului și gazelor, investițiile realizate de companiile din sectorul de petrol și gaze s-au majorat semnificativ în 2022, notează CPAG. Sectorul a investit 11,1 miliarde lei în 2022, însemnând 2,9% din totalul investițiilor în economie, în creștere față de 4,7 miliarde lei în 2021, respectiv 6,6 miliarde lei în 2020. În 2023, sectorul intenționează să investească 10,7 miliarde lei.

Cu prețurile petrolului și gazelor naturale deja în creștere la sfârșitul anului 2021, planurile de investiții ale companiilor de petrol și gaze pentru 2022 au primit un impuls. Ponderea acestora în totalul investițiilor în economie aproape s-a dublat, la 2,9% de la 1,5% în 2021”, conform datelor cuprinse în studiul menționat.

Sectorul petrol și gaze a reprezentat aproximativ 3,8% din PIB în anul 2022. În termeni comparativi, în perioada menționată, contribuția sectorului petrol și gaze la PIB reprezintă, în echivalent:

  • 250% din contribuția în PIB a sectorului “Intermedieri financiare și asigurări”
  • 105% din contribuția în PIB atribuită sectorului “Arte, divertisment și activități recreative”
  • 99% din contribuția sectorului de “Construcții” în PIB
  • 55% din contribuția în PIB fie a sectorului de “IT&C” fie a celui de “Tranzacții imobiliare”.

„Contribuția sectorului de petrol și gaze la creșterea PIB-ului României a crescut substanțial din 2020, când performanța sa a fost influențată negativ de cererea scăzută din timpul pandemiei. Pe lângă creșterea provenită din volumele de producție mai mari, o parte semnificativă a acestui câștig este atribuită creșterii prețurilor la petrol și gaze naturale”, se arată în studiul realizat de CPAG.

O parte din această creștere se datorează și așa-numitului „efect de bază”, ca urmare a faptului că sectorul se afla pe o pantă de redresare după cererea scăzută înregistrată în pandemie. Totuși, această cifră relevă importanța tot mai mare a sectorului de petrol și gaze în economie.

Impactul total al sectorului de petrol și gaze în economie (incluzând efectele directe, indirecte și induse) a crescut de la 3,2% din PIB în 2020 la 4,2% din PIB în 2021 și 7,9% din PIB în 2022.

Efectele asupra pieței forței muncii

La finalul anului 2022, numărul de locuri de muncă susținute direct de către sectorul de petrol și gaze era de aproape 64.000. Luând în considerare efectele indirecte și induse, acesta a fost de 152.000 locuri de muncă, reprezentând 3% din totalul numărului de angajați din România.

În studiul realizat de CPAG, termenul „industrie/sector de petrol și gaze” utilizat cuprinde doar câteva companii incluse în această analiză.

Deși aceste companii au împreună o pondere foarte mare din totalul sectorului, există și alte companii care operează în sectorul petrolului și gazelor – în special în midstream, downstream sau printre contractori – care nu au fost incluse în analiză. Ca atare, rezultatele analizei subestimează impactul real al sectorului de petrol și gaze din România în economie.

Producția internă de gaze, în scădere, importuri mai mari

Producția internă de gaze naturale a continuat să scadă, accelerându-și declinul. Din 2008 până în 2022, consumul de gaze naturale a scăzut cu o rată anuală de 1,7%. Aceasta este o consecință a mai multor factori, printre care creșterea eficienței energetice, schimbarea structurii economiei și nivelul ridicat de impozitare. Redevențele pe producția de gaze naturale și supraimpozitarea veniturilor suplimentare din vânzările de gaze naturale cresc, de fapt, costul marginal de producție a gazelor naturale, cu impact negativ asupra producției pe termen lung”, se notează în studiu.

„Rata de dependență a importurilor de gaze naturale, calculată ca raport dintre importuri și consumul intern, a crescut din 2015, de la 1,8% la aproape 30% în 2021. Cu toate acestea, această situație este probabil să se schimbe în viitorul apropiat, deoarece producția de gaze offshore din Marea Neagră este de așteptat să crească în următorii ani”, se explică în studiul CPAG, care poate fi consultat integral AICI.

În 2022, Black Sea Oil and Gas SA a început deja să extragă gaze naturale din concesiunile sale din Marea Neagră. De asemenea, OMV Petrom a anunțat, în luna august 2023, că proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, intră în faza de dezvoltare. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Începerea producției este estimată pentru anul 2027.

Indexarea cu inflația a redevențelor petroliere, așa cum este prevăzut într-un proiect de Ordonanță de Urgență, va descuraja semnificativ investițiile și va afecta producția viitoare de petrol și gaze naturale, ceea ce va genera un impact negativ asupra securității energetice naționale, asupra economiei românești și asupra veniturilor bugetului de stat, a atras recent atenția FPPG.

(Sursa foto: Pixabay)

CITEȘTE ȘI:

FPPG: Indexarea cu inflația a redevențelor petroliere va descuraja investițiile

Proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, cu investiții de 4 miliarde euro

BSOG începe autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre, pentru integrarea parcurilor eoliene offshore