Fostul director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciurel, a lansat ieri un scenariu alarmant referitor la situația societății, care nu va mai avea cărbune să funcționeze, poate cu excepția centralei de la Craiova. „Distribuitorii se pregătesc ca săptămâna viitoare să anunțe consumatorii din vestul țării că se va întrerupe curentul”, a scris ieri Laurențiu Ciurel pe blogul său.
Potrivit acestuia, în Rovinari sunt 31 mii de tone de cărbune, în Turceni – 92 de mii, în Craiova – 155 de mii, în Ișalnița – 75 de mii. „Total 340 de mii (totalul ar fi de 353 mii – n.r.). 100 de mii sunt ai ANRS (Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – n.r.), dacă intră în ei e penal (nu-i vorba, au mai intrat, dar secretarul de stat Vișan (Doru Vișan – n.r.) a mințit spunând că nu e adevărat, deși oricine poate verifica hârtiile din termocentrale). Oricum, cărbunele din depozite nu arde, e pământ”, a mai scris acesta.
În acest context, fostul director general al CEO, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din țară, care asigură în prezent circa 20% din producție, a lansat un scenariu cu adevărat îngrijorător:
„Distribuitorii se pregătesc ca săptămâna viitoare să anunțe consumatorii din vestul țării că se va întrerupe curentul. E scandal acum, pentru că ei nu au nici o vină, ar trebui ca vestea să și-o asume DEN (Dispecerul Energetic Național – n.r.) și Guvernul”, a spus Laurențiu Ciurel.
El a adăugat că „dacă acest scenariu se va adeveri, iar eu aș fi în stare să pariez pe el, s-ar putea ca ultima centrală rămasă în picioare să fie Craiova”. În plus, Ciurel a lansat și o acuzație gravă: „Uitasem. Aud că se dau de ceasul morții să pună în acord raportările de stocuri cu hârtiile din termocentrale”. Postarea integrală o puteți citi AICI.
- Laurențiu Ciurel a fost anchetat de DNA în dosarul Turceni-Rovinari, alături de fostul premier Victor Ponta și fostul ministru Dan Șova, însă în luna mai 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în primă instanță, achitarea acestora.
Producătorul anunță alte cifre
CE Oltenia a anunțat vineri, într-un comunicat, că, „în conformitate cu hotărârea de guvern privind aprobarea unor măsuri pentru constituirea stocurilor de siguranță ale SEN pentru perioada de iarnă, la data de 31 decembrie 2018, CE Oltenia trebuia să aibă asigurat un stoc de 710 mii tone lignit și, faptic, cantitatea de cărbune existentă era de 729 mii tone. De asemenea, la data de 11 ianuarie 2019, conform HG, CE Oltenia trebuia să aiba 640 mii tone lignit în stoc, iar, conform măsurătorilor autorizate, cantitatea existentă era de 716 mii tone lignit”. Puteți citi comunicatul integral AICI.
- Compania nu precizează cum sunt distribuite stocurile pe centrale.
La începutul lunii decembrie 2018, Gheorghe Dobriţanu, directorul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, afirma la postul local Tele 3 că societatea are stocuri de aproape un milion de tone de cărbune, dând asigurări că nu vom avea probleme în această iarnă. Potrivit acestuia, aproape 800 de mii de tone de cărbune se aflau în depozitele companiei energetice, iar, în cariere, mai erau aproximativ 150 de mii de tone.
La aceste stocuri, se adăuga producția de 65-75 de mii de tone de cărbune pe zi, la un consum care, în unele zile, ajungea la 80 de mii de tone de cărbune, cu opt grupuri mari şi unul mic în funcţiune.
El a adăugat că aceste stocuri vor fi păstrate până la 31 decembrie. „Începând din ianuarie, când s-ar putea să fie şi temperaturile mai joase puţin, să funcţionăm la capacitate maximă şi atunci producţia noastră va fi puţin mai mică decât consumul, dar având stocurile respective, ne putem descurca şi în luna ianuarie, şi până la sfârşitul iernii, fără probleme”, au fost asigurările şefului Diviziei Miniere, conform publicației Pandurul.
Unde sunt stocurile de cărbune?
Pe de altă parte, iată că la jumătatea lunii ianuarie, centrala de la Rovinari a fost nevoită să închidă un grup tocmai din cauza lipsei cărbunelui, după ce minerii au oprit extracția timp de câteva zile, în urma unei greve spontane. Mai mult, directorul sucursalei Rovinari, Ion Pisc, a declarat atunci pentru NewsEnergy că riscă să oprească toată centrala dacă nu se reia extracția. Potrivit acestuia, și celelalte sucursale erau cu cărbunele la limită.
Chiar și directorul general al CEO, Sorin Boza, ne-a declarat că la Rovinari „situația este grea, iar pericolul opririi este mare”.
- Complexul Energetic Oltenia operează în total 11 blocuri energetice cu o putere instalată de 3240 MW din care: SE Rovinari – 3 blocuri energetice de 330 MW; SE Turceni – 4 blocuri energetice de 330 MW; SE Ișalnița – 2 blocuri energetice de 315 MW; SE Craiova II – 2 blocuri energetice de 150 MW.
Conform datelor Transelectrica, pe cărbune funcționează acum doar 1569 MW, care acoperă 23% din producția de 6777 MW, România fiind în continuare importator net de energie, cu peste 1100 MW, sâmbătă la ora 15.25.
ARTICOLE SIMILARE:
Sorin Boza: Situația este grea, iar pericolul opririi unor grupuri este mare
Complexul Energetic Oltenia, împins de Guvernul Dăncilă pe urmele celui din Hunedoara