SN Nuclearelectrica SA anunţă că, în această dimineaţă, Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost oprită controlat în vederea efectuării unor lucrări de remediere la un parametru de proces. Prețul pe piața spot a bursei de energie administrate de OPCOM a atins nivelul de 750 de lei/MWh, pentru anumite intervale orare de mâine. Este cel mai mare preț înregistrat până acum.
„Conform normelor şi procedurilor CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poate realiza numai cu unitatea în stare oprită. SNN va transmite un comunicat de presă după finalizarea acestor lucrări de remediere, acestea desfaşurându-se în conformitate cu planurile şi procedurile centralei, fără niciun impact asupra personalului, mediului şi populaţiei”, a transmis Nuclearelectrica, operatorul centralei, într-un comunicat.
- Datele Transelectrica consultate de NewsEnergy arată că oprirea accidentală a Unității 2 este cauzată de „neetanșeități circuit primar”, precizând că „nu este afectată siguranța nucleară”. Intervalul programat pentru oprire este 18.09.2019 (ora 04:00) – 20.09.2019 ora (04:00).
Cărbunele, principala sursă de producție
La ora 13:20, centralele pe cărbune au cel mai mare aport în total producție, conform datelor Transelectrica, compensând ieșirea din sistem a reactorului de la Cernavodă. De asemenea, datele în timp real arată și creșterea producției hidro.
La această oră, importurile completează producția insuficientă de energie.
Prețul energiei de la București, mai mare ca în criza de iarnă
Astăzi, prețul energiei pe piața spot a atins nivelul de 750 lei/MWh. Este cel mai mare preț atins vreodată pe piața spot de la București, în condițiile în care precedentul record a fost consemnat în februarie 2017, deci lună de iarnă, și atunci am avut 680 de lei/MWh și România traversa o criză energetică.
Prețul de închidere al pieței este de două ori mai mare decât cel din Ungaria, o situație care, din nou, este o premieră. La noi, prețul mediu spot al zilei de mâine este de 122 de euro/MWh, o creștere de 82% față de ziua precedentă. Prețul mediu al pieței ungare este de doar 53 de euro, scrie e-nergia.ro.
Notă: Articolul a fost actualizat cu informații privind structura producției și evoluția prețului spot al energiei.
ARTICOLE SIMILARE:
Nuclearelectrica avertizează că rămâne fără bani pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă
ANALIZĂ. Statul se joacă „cu focul” la Cernavodă
Reactorul 1 al centralei nuclearelectrice de la Cernavodă intră iar în reparații