Pentru că pandemia COVID-19 continuă, iar îngrijorările legate de sănătate rămân principale, marile orașe ale lumii fac deja primii pași pentru o recuperare economică sustenabilă, care să pună pe primul loc oamenii, comunitățile locale și planeta. Cu ajutorul experților climatici, unor lideri de business, tineri activiști pentru climă și sindicate, cele mai mari primării din lume, reunite în grupul C40, au elaborat astfel un raport intitulat „Agenda primarilor C40 pentru o recuperare verde și echitabilă”.
- Mesajul principal: este timpul de a investi în joburi verzi, de a stimula economii mai inclusive, de a prioritiza sănătatea publică și a asigura protejarea mediului.
Joburi verzi, transport public fără emisii, acces la mâncare sănătoasă
Raportul, lansat în luna iulie, prevede că procesul de relansare economică nu trebuie să fie o întoarcere la „business as usual”, pentru că acest lucru nu înseamnă decât drumul spre încălzirea globală cu peste 3 grade Celsius.
Astfel, orașele trebuie să creeze joburi „verzi”, plătite cu un salariu decent, să asigure training pentru cei fără slujbe, să îi protejeze pe cei care au slujbe esențiale pentru comunitate.
- Reziliența poate fi asigurată prin transport public sigur și accesibil, cu zero emisii, prin servicii publice fundamentale, inclusiv accesul la apă curată, mâncare sănătoasă și locuințe accesibile.
Urmăriți acest video de 2 minute pentru o introducere rapidă în agenda C40 pentru o recuperare verde și echitabilă.
De asemenea, primăriile trebuie să asigure cartiere „verzi”, cu infrastructură pentru biciclete sau pentru plimbări, cu mai multe parcuri și spații verzi.
„Dați înapoi spațiul către oameni și natură, regândiți și recuperați străzile noastre, curățați aerul nostru și creați comunități locuibile”, acesta este unul dintre principiile de bază ale agendei.
Astfel, printre măsurile ce vor fi luate de primarii din C40 vor fi:
- Crearea „orașelor de 15 minute”, în care toți rezidenții își pot îndeplini majoritatea nevoilor la distanțe mici față de casă, ce pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta.
„Plimbarea și mersul pe bicicletă au devenit forme vitale de mobilitate în timpul crizei COVID-19 și ar trebui să fie o parte esențială a planurilor de recuperare”, arată C40.
- Returnarea străzilor către oameni, prin crearea unor spații mai mari pentru plimbări și ciclism, prin investiții în crearea de rețele urbane pentru plimbări pe jos și pe bicicletă și în infrastructură verde.
- Prioritizarea „soluțiilor bazate pe natură” în construcții, precum parcuri, acoperișuri verzi, ziduri verzi, infrastructură albastră (legată de apă – n.r.) și pavaje permeabile, pentru a reduce riscurile de căldură extremă, secetă, inundații, dar și pentru a îmbunătăți confortul cetățenilor și sănătatea fizică și psihică a acestora.
Mai multe detalii, inclusiv raportul, pot fi găsite AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Ziua mondială a orașelor. Șeful ONU: Orașele sunt „câmp de luptă” pentru criza climatică
Săptămâna Europeană a Mobilității. Topul celor mai prietenoase 10 orașe europene pentru bicicliști