Skip to main content

Consiliul European pentru Inovare (CEI) a acordat peste 307 milioane de euro unui număr de 64 de întreprinderi nou-înființate și IMM-uri inovatoare care contribuie la realizarea obiectivelor Pactului verde european și ale Planului de redresare pentru Europa. Din partea României, o întreprindere din Brașov se află pe lista proiectelor alese pentru a beneficia de finanțare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Propunerile câștigătoare variază de la soluții de pionierat pentru sectoarele auto, aerospațial și maritim, până la tehnologiile materialelor avansate și ale internetului obiectelor.

Mariya Gabriel, comisarul pentru Inovare - sursa foto: Comisia Europeană

Mariya Gabriel, comisarul pentru Inovare – sursa foto: Comisia Europeană

Consiliul European pentru Inovare susține antreprenorii vizionari care creează soluții transformatoare la provocări societale și de mediu presante, sprijinind Pactul verde european și Planul de redresare pentru Europa. Aceste întreprinderi nou-înființate și IMM-uri urmează să se extindă, să genereze locuri de muncă și creștere economică și să ofere Europei o poziție de lider mondial în materie de tehnologii și soluții verzi. Sunt mândră, de asemenea, să constat că există un nivel mai ridicat de incluziune, având în vedere numărul mai mare de femei inovatoare și răspândirea geografică pe întregul teritoriu al Europei”, a declarat Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

Peste o treime dintre societățile selectate sunt conduse de președinți-directori generali de sex feminin, ceea ce reprezintă o creștere substanțială (o triplare) față de rundele de finanțare anterioare din partea CEI. Această creștere este consecința unei măsuri-pilot introduse pentru prima dată pentru obținerea de finanțare din partea CEI, care a garantat faptul că cel puțin un sfert dintre întreprinderile invitate la interviurile finale au avut directori generali de sex feminin, se mai arată în comunicatul CE.

Întreprinderile își au sediul într-un număr mare de țări, inclusiv în 17 state membre ale UE. Astfel, aceasta a devenit, până în prezent, cea mai diversificată cerere de propuneri din partea CEI din punct de vedere geografic.

  • În plus, CEI a acordat un număr de 562 de mărci de excelență „Pactul verde” unor întreprinderi nou-înființate și IMM-uri ale căror propuneri au îndeplinit criteriile, dar nu au putut fi finanțate din cauza bugetului limitat, pentru a le ajuta să acceseze fonduri din alte surse. Mai multe informații sunt disponibile AICI, iar AICI puteți vedea în ce moduri cercetarea și inovarea sprijină Pactul verde.

Conform listei firmelor câștigătoare publicate de Comisia Europeană, consultată de NewsEnergy, este vorba despre compania SVELTEDCA PARTNERS SRL. Aceasta folosește un sistem inovativ care produce toate tipurile de suprafețe curbe la scară industrială, printr-o operațiune simplă, la cost și timp reduse față de metodele curente. Găsiți lista completă AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”

CE a aprobat Strategia pentru hidrogen și a lansat Alianța europeană pentru hidrogen curat

UPDATE: Eficiența energetică, pilon central în sistemul energetic al viitorului

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație

Finanțare durabilă. Parlamentul European a adoptat Regulamentul privind taxonomia

Redresarea verde: Comisia lansează o consultare publică cu privire la inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor”