În unele țări europene, încălzirea pe bază de energii regenerabile a devenit un standard pentru noile construcții. Producătorul de echipamente de încălzire și răcire Daikin vrea ca ponderea echipamentelor ce folosesc energie regenerabilă pentru încălzire și răcire să crească la 40% până în 2030, contribuind la reducerea emisiilor de carbon din clădirile rezidențiale, a transmis compania, într-un comunicat.
Clădirile sunt responsabile în prezent pentru aproximativ 36% din toate emisiile de CO2 din Uniunea Europeană. În acest context, Daikin are în plan patru direcții necesare pentru procesul de transformare și decarbonizare a locuințelor.
„Energia regenerabilă joacă un rol esențial în atingerea noilor obiective „verzi”. Daikin are ca țintă să ajungă la o amprentă netă de carbon zero în întreaga activitate până în 2050, iar cele patru direcții principale pe care le avem în plan sunt absolut necesare pentru asigurarea unui nivel cât mai ridicat de decarbonizare în ceea ce privește încălzirea locuințelor. Pompele de căldură sunt viitorul pieței de încălzire, fiind de până la patru ori mai eficiente decât soluțiile tradiționale de încălzire”, explică Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.
Pompele de căldură, o soluție pentru reducerea emisiilor pentru încălzire
Primul pas din ghidul Daikin pentru decarbonizarea locuințelor ține de consolidarea noilor reguli de construcție privind utilizarea energiei. Prin urmare, aplicarea normelor face ca pompele de căldură să devină sistemul implicit de încălzire.
- Specialiștii Daikin estimează că, în prezent, pompele de căldură au deja o cotă de piață de până la 50% în casele noi (unifamiliale) din Europa.
Al doilea pas este creșterea ratei de înlocuire. Pentru a atinge obiectivele legii europene climatice, rata de înlocuire trebuie să se dubleze de la 1% la 2% până în 2030. Prin creșterea ratei de înlocuire, sistemele vechi sunt înlocuite cu echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce duce în mod natural la reducerea emisiilor. Prin urmare, următoarea provocare este de a motiva și îndemna cetățenii europeni să aleagă soluții regenerabile. Acest lucru implică necesitatea de a explica, pe o scară cât mai largă, faptul că sistemele de încălzire ce folosesc energii regenerabile, precum pompele de căldură, sunt o soluție eficientă, rentabilă și durabilă.
A treia etapă constă în eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili, mai arată compania. În prezent, de aceste stimulente beneficiază diferite sisteme de încălzire în detrimentul pompelor de căldură, deoarece sunt sisteme mai accesibile, iar tehnologiile ce folosesc energii regenerabile au nevoie de condiții de concurență echitabile. Decalajul dintre prețurile actuale ale energiei electrice și gazelor din multe state membre este prea mare pentru a face pompele de căldură accesibile tuturor cetățenilor europeni.
Ultimul pas este ca aceste sisteme de încălzire moderne să devină standardul și nu excepția în piața de înlocuire, iar Daikin consideră că pompele de căldură sunt soluția optimă, fiind din ce în ce mai performante chiar și la temperaturi exterioare mici. Prin urmare, sunt potrivite pentru orice tip locuință, iar folosirea echipamentelor cu energie regenerabilă pentru încălzirea locuințelor reduce consumul de combustibili fosili poluanți și emisiile de CO2.
Daikin Europe N.V. este o filială deținută integral de Daikin Industries Limited și un important producător european de aparate de aer condiționat, sisteme de încălzire și echipamente frigorifice, cu aproximativ 7.000 de angajați în toată Europa și fabrici importante în Belgia, Republica Cehă, Germania, Italia, Turcia și Marea Britanie. Compania are o experiență de peste 90 de ani în proiectarea și fabricarea tehnologiilor de încălzire și răcire.
Decarbonizarea locuințelor vine în sprijinul obiectivelor climatice ale UE, privind diminuarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.
AIE: Panouri fotovoltaice, energie solară și geotermală pentru clădiri
Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) publicat recent arată că regenerabilele ar trebui să asigure aproape 90% din electricitate până în 2050, solarul și eolianul acoperind împreună circa 70% din necesar la nivel global.
Referitor la sectorul clădirilor, analiza AIE indică necesitatea creșterii ponderii energiei termice solare și geotermale în locuințe de la 2% în 2020, la 12%, în 2050. Mai multe detalii găsiți în materialul:
Raport IEA: Către un sector energetic global cu emisii net-zero până în 2050. Cifre-cheie
ARTICOLE SIMILARE:
Raport IEA: Către un sector energetic global cu emisii net-zero până în 2050. Cifre-cheie
Raport AIE. Mineralele ar putea face electrificarea globală mai scumpă