Skip to main content

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a publicat astăzi cea mai amplă foaie de parcurs pentru sectorul energetic în tranziția spre ținta de emisii net-zero până în 2050. Atingerea acestui obiectiv „necesită acțiune imediată în toate țările pentru a începe o transformare fără precedent în felul în care energia este produsă, transportată și utilizată la nivel global”, notează IEA.

Acest raport special este cel mai amplu studiu privind modul în care se poate desfășura tranziția spre un sistem energetic net-zero până în 2050, asigurând în același timp surse stabile și accesibile de energie, accesul universal la energie, creștere economică robustă.

Raportul indică drumul eficient din punct de vedere al costurilor, profitabil economic, care conduce la un sector energetic dinamic și rezilient, dominat de regenerabile precum solar și vânt, în loc de combustibili fosili. Raportul examinează, de asemenea, principalele incertitudini, precum rolurile bioenergiei, captarea carbonului și schimbările de comportament în atingerea net-zero, arată IEA.

„Foaia noastră de parcurs arată acțiunile prioritare necesare astăzi pentru a ne asigura că oportunitatea emisiilor net-zero până în 2050 – limitată, dar totuși realizabilă – nu este pierdută. Dimensiunea și viteza eforturilor cerute de acest obiectiv critic și formidabil – cea mai bună șansă a noastră de a combate schimbările climatice și a limita încălzirea globală la 1.5°C – fac din asta probabil cea mai mare provocare cu care s-a confruntat omenirea”, a declarat Fatih Birol, Director Executiv al IEA.

Iată câteva cifre-cheie ale raportului IEA:

  • Regenerabilele ar trebui să asigure aproape 90% din electricitate până în 2050, solarul și eolianul acoperind împreună circa 70% din necesar.
SURSA: AIE, www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

SURSA: IEA, www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

  • Investițiile globale anuale în energie curată trebuie să se tripleze până în 2030, până la un nivel de 4 trilioane de dolari, nefiind nevoie de investiții în proiecte noi de aprovizionare cu combustibili fosili;
  • Ținta net-zero necesită o dezvoltare uriașă a tehnologiilor de energie curată și eficientă în acest deceniu. Până în 2030, capacitățile suplimentare în solar și eolian trebuie să fie de 4 ori mai mari decât recordul de anul trecut.
  • Rata medie de îmbunătățire a eficienței energetice în acest deceniu trebuie să fie de până la 3 ori mai mare decât media ultimelor două decenii.
SURSA: AIE, www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

SURSA: IEA, www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

  • În 2050, aproape jumătate din reducerile emisiilor de CO2 vor proveni de la tehnologii care, deși sunt cunoscute acum, sunt încă în faza de demonstrare sau de prototip. Pentru a fi gata la timp, e nevoie de salturi în inovare.
  • Renunțare masivă la cărbune, petrol și gaze naturale. Aceasta necesită pași precum înjumătățirea vânzărilor de autoturisme noi pe combustie internă până în 2035 și scoaterea din uz a tuturor centralelor vechi pe cărbune până în 2040.

Explorați raportul „Net Zero by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector”, disponibil AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Apel din mediul privat: Ne trebuie o strategie de țară aliniată cu Green Deal, altfel ne planificăm eșecul!

Analiză AIE: Pentru atingerea țintei „net-zero” e nevoie de progres major în eficiență energetică

Corneliu Bodea, CRE: Tranziția energetică se va face cu mult efort în România // INTERVIU

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile