Skip to main content

Atingerea obiectivelor privind neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră (net-zero) anunțate de statele lumii nu este doar despre producția de energie mai curată. Această țintă necesită, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă a felului în care consumăm energia, se arată într-o analiză publicată de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), din care am selectat câteva dintre informațiile relevante.  

Eficiența energetică este „primul combustibil”: sprijină atingerea obiectivului „net-zero” la costuri mai mici, asigurând totodată o plajă largă de beneficii pentru societate. AIE arată că, prin eficiență energetică se pot obține peste 40% din reducerile de emisii necesare până în 2040 pentru a așeza lumea pe un drum sustenabil.

Rolul digitalizării și al tehnologiilor inovatoare

Conform IEA Efficient World Scenario, tehnologiile existente eficiente în privința costurilor sunt suficiente pentru a dubla eficiența energetică globală până în 2040. Soluțiile de generație următoare, precum digitalizarea sistemelor energetice, deschid ușa pentru un potențial și mai mare.

  • Tehnologiile digitale transformă peisajul energetic și creează o nouă generație de soluții eficiente. Noile soluții digitale pot limita pierderile din producția și distribuția de energie, permițând integrarea unor cote mai mari de energie regenerabilă variabilă și distribuită, crescând totodată flexibilitatea rețelei.

În ultimii ani, sistemele de management energetic ale clădirilor au devenit mai inteligente, integrând surse de date externe, precum condițiile de vreme, modele de trafic și altele. Utilizând inteligența artificială, aceste sisteme avansate pot previziona cererea de energie și îmbunătăți capacitățile de răspuns.

Rolul guvernelor în creșterea eficienței energetice

Guvernele pot juca un rol-cheie în creșterea pieței pentru aceste dispozitive inteligente, prin standarde, reglementări, subvenții, ori distribuirea de informații. 

Digitalizarea poate fi benefică mai ales în orașele care se dezvoltă rapid, cu populații dense, concentrări mai mari ale vehiculelor electrice, unde sistemele inovative de încălzire centralizată și de răcire pot fi sincronizate astfel încât cererea și consumul să fie optimizate pentru decarbonare.

  • Pentru a dezvolta renovările eficiente ale clădirilor, guvernele pot crea standarde pentru clădiri net-zero sau pozitive (care oferă în rețea mai multă energie decât consumă – n.r.), sprijinite de standarde minime de performanță energetică la vânzarea sau închirierea unităților locative, precum și ratinguri de performanță energetică.

Standarde de performanță pot fi, de asemenea, implementate, la echipamentele cu un consum ridicat de energie, precum aerul condiționat, iluminatul sau motoarele industriale. În prezent, peste 80 de state utilizează standarde minime de performanță energetică, însă acestea sunt prea scăzute pentru a conduce la îmbunătățiri, dat fiind că se află sub potențialul tehnologic existent.

Puteți citi AICI analiza completă publicată de AIE.

ARTICOLE SIMILARE:

România, pe harta inovației sustenabile. Bucureștiul va fi gazda Solar Decathlon Europe 2023, olimpiada internațională a caselor solare

Evaluarea dosarelor depuse pentru „Casa Eficientă Energetic”, în impas, din lipsă de personal la AFM

Analiză InfoClima: De ce o casă nouă ar putea polua mai mult decât una veche?

Radu Dudău, EPG: În curând, va fi aprobată o metodologie de calcul pentru standardele nZEB

Infringement: România nu și-a îndeplinit obligațiile privind performanța energetică a clădirilor