Skip to main content

Echipa de organizare formată din EFdeN și Energy Endeavour Foundation (EEF), cu sprijinul ENGIE, aduce în 2023 la București Solar Decathlon Europe – cea mai mare competiție internațională a caselor solare, organizată de mai bine de două decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solară și sustenabilitatea în construcții.

În prezența Miniștrilor Energiei – Virgil Popescu, Mediului, Apelor și Pădurilor – Barna Tánczos și Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman și a reprezentanților mediului academic, ENGIE Romania, unul dintre partenerii tradiționali ai asociației, și-a exprimat susținerea acestui proiect atât de ambițios și necesar pentru un viitor mai verde.

„Împărtășim bucuria organizatorilor de a vedea că o competiție internațională care aduce în prim plan sustenabilitatea energetică este găzduită de România. Susținem EFdeN încă din 2015 întrucât avem aceeași viziune despre viitor, iar participarea la Solar Decathlon este o oportunitate de stimulare a inovației și a concursului de idei pe subiecte de interes cum sunt locuințele pasive, utilizarea surselor de energie verde, a soluțiilor de eficienţă energetică și a celor integrate de tip casă inteligentă”, a declarat Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE Romania, într-un comunicat al companiei.

Înaintea desemnării echipei bucureștene ca organizator, România a participat la 4 din cele 5 ediții Solar Decathlon Europe, ultimele două participări ale EFdeN, prin care au fost construite prototipurile de case inteligente EFdeN 4C și EFdeN Signature, fiind sprijinite de către ENGIE Romania.

  • Cele două prototipuri de casă inteligentă pot fi vizitate în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor din București.

Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la București sunt așteptate, ca la fiecare ediție, aproape 20 de echipe multidisciplinare de studenți, dornice să schimbe peisajul mediului construit european cu unul adaptat provocărilor actuale. În cadrul concursului, timp de doi ani, echipele se pregătesc pentru toate fazele construirii unei case pasive, de la concepere la construcție, iar în faza finală, de competiţie, se întrec, timp de două săptămâni, la fel ca în decatlonul atletic, în 10 probe. Studenții își organizează singuri echipele multidisciplinare, astfel încât să poată proiecta și construi prototipul pe care îl înscriu în concurs.

  • Probele la care sunt supuse aceste echipe evaluează arhitectura, integrarea în mediul construit, aspecte legate de inginerie, inovaţie, sustenabilitate, dar și viabilitatea produsului pe piețele cărora le sunt destinate aceste construcții.

Spre un viitor cu emisii reduse de carbon

EFdeN_Casa Signature

EFdeN_Casa Signature (sursa: Engie)

Având aceeași viziune asupra viitorului, unul cu emisii reduse de carbon, ENGIE Romania a fost alături de EFdeN în proiecte inovatoare care utilizează surse alternative de energie, tehnologii integrate de smart home şi smart city, soluții inovatoare de eficienţă energetică, precum și campanii de conștientizare despre producția de energie electrică din surse regenerabile.

„ENGIE Romania este angajată să accelereze tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de carbon, printr-un consum redus de energie și soluții prietenoase cu mediul. Inspirați de ambiția noastră și bazându-ne pe activitățile noastre cheie – gaze naturale, energie electrică, servicii – oferim soluții descentralizate de producere a energiei și de mobilitate verde clienților noștri. Cu o capacitate proprie de producție de energie regenerabilă de 110 MW, avem drept ambiție de a ne dezvolta atât capacitățile deținute, cât și cele puse la dispoziția clienților”, se mai arată în comunicatul de presă al ENGIE.

„Au învățat să lucreze împreună”

„Am fost de acord din primul moment să susținem candidatura României în 2023 pentru organizarea competiției Solar Decathlon. România trebuie să fie parte din această revoluție a construcțiilor sustenabile ce implică și eficiența energetică și prosumatorii”, a declarat, în cadrul conferinței de presă pentru anunțarea oficială a calificării Bucureștiului ca oraș gazdă, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, conform unui comunicat comun EFdeN și EEF.

„Organizarea competiției mondiale, aici, în România, este un succes extraordinar care vine ca urmare a unei construcții care a început în 2010 și este datorată tuturor studenților din toate echipele românești care au realizat o performanță extraordinară. Au învățat să lucreze împreună, să proiecteze și construiască, să relaționeze cu piața, cu sponsorii și au reușit să clădească un capital uriaș de încredere la nivel internațional”, a spus și Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector Universitatea Tehnică de Construcții București.

Inițiată în 2002 de Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, competiția Solar Decathlon a provocat universitățile tehnice și echipe de studenți din întreaga lume să proiecteze, să construiască și să pună în funcțiune prototipuri de clădiri eficiente și inovatoare, utilizând surse regenerabile de energie. Din 2002, competiția a crescut și s-a extins la nivel mondial, devenind principalul eveniment internațional de tip “design & build” din domeniul construcțiilor sustenabile, cu ediții pe 5 continente și în 10 țări.

Conferința de presă de astăzi poate fi urmărită AICI.

(Sursă foto main: EFdeN)

ARTICOLE SIMILARE:

Evaluarea dosarelor depuse pentru „Casa Eficientă Energetic”, în impas, din lipsă de personal la AFM

Analiză InfoClima: De ce o casă nouă ar putea polua mai mult decât una veche?

Echipa EFdeN a României, locul unu mondial în cursa Solar Decathlon Middle East la o nouă probă

„Unicornul” românesc UiPath, în parteneriat cu EFdeN pentru dezvoltarea de locuințe inteligente și „verzi”

România a obținut locul 2 la prima probă din cadrul competiţiei Solar Decathlon Middle East