În lumina războiului din Ucraina, combustibilii fosili au început să devină „elefantul din încăpere”, în timp ce sursele regenerabile de energie se rebranduiesc tot mai mult în energia libertății și a păcii. În noul context, tranziția la energia verde oferă o oportunitate de a reduce dependența de furnizori nesiguri sau volatili, însă creează, în același timp, noi interdependențe și relații de putere. Noile riscuri provocate de geopolitica în schimbare a energiei au fost analizate de speakerii prezenți la Berlin Energy Transition Dialogue (BETD 2022), eveniment urmărit îndeaproape de NewsEnergy.
Tranziția energetică va stabiliza sistemele energetice globale și va reduce riscurile geopolitice sau va crea noi interdependențe care ar putea ajunge să depășească beneficiile reducerii consumului de combustibili fosili, ori va duce la înlocuirea unui set de vulnerabilități cu altul? Este independența energetică o iluzie, chiar dacă accelerăm tranziția energetică? Iată întrebări importante, la care au răspuns oficiali din Germania și Italia, precum și din Ucraina și Polonia, dar și Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE)
Întrebat cum putem asigura aprovizionarea sigura cu mineralele critice necesare în tranziția energetică, șeful AIE a declarat că, dacă nu schimbăm situația curentă, astăzi avem probleme cu gazele naturale și Rusia, mâine vor fi cu litiul și alte țări, în condițiile în care 75% din principalele minerale critice – litiu, cobalt, minerale rare – sunt concentrate în trei țări.
„Pentru a ne baza mașinile electrice, energia regenerabilă pe trei țări e riscant. Trebuie să extindem sursele de aprovizionare la alte țări pentru aceste minerale. Trebuie să fim pregătiți pentru <<zile ploioase>>”.
Italia: Ar trebui să accelerăm cercetarea și dezvoltarea în fuziunea nucleară
Roberto Cingolani, Ministrul tranziției ecologice din Italia, a declarat că „situația cu care ne confruntăm acum obligă, desigur, țările noastre să accelereze spre energiile regenerabile. (…) Adevărata provocare nu este 2030, foaia de parcurs până acolo este clară. Adevărata provocare este după 2030 și cred că avem nevoie de un peisaj energetic complet diferit pentru al doilea și al treilea deceniu”.
El a adăugat că „nu cred că putem face asta doar cu energie regenerabilă. Deci poate ar trebui să ne gândim serios pentru următoarele trei, patru decenii, ce vom face? Cred că ar trebui să accelerăm cercetarea și dezvoltarea în fuziunea nucleară. O voi spune clar. Nu am spus fisiune. Pentru viitor, trebuie să ne gândim la ceva stabil, de lungă durată, sigur, programabil, o sursă globală de energie. Și, evident, cel mai bun mod de a produce energie. Omenirea ar trebui să facă un efort în această direcție și să facă un efort acum. Acum este momentul să investești în asta. Altfel, peste 20 de ani, vom fi aici discutând din ce în ce mai multe despre aceleași probleme și, eventual, cu o situație de mediu mai proastă”.
În opinia sa, „într-o lume foarte interconectată a fi complet autonom este imposibil. Poți avea o independență rezonabilă. Există o mare diferență între a fi dependent de o țară sau a fi parțial dependent de o țară. Cred că ar trebui să avem un compromis rezonabil. Ceea ce facem acum este destul de rezonabil”.
Germania: Noi provocări de securitate sau stabilitate
Robert Habeck, Ministrul federal pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice, Germania, a declarat, la rândul său: „Germania și-a lăsat politica energetică în dependență. Politica energetică nu e doar politică economică, dacă ne uităm la istoria omenirii. Politica energetică e mereu o politică de interese, putere și de interes al securității. Trăim într-o lume dominată de piețe și nu mai e loc de politici, asta a fost politica ultimilor zeci de ani. Acum, politica trebuie să se reinventeze. (…) Nu a fost o idee inteligentă să devenim dependenți de această țară (Rusia – n.r.). Asistăm la un război care nu a mai fost văzut și acum trebuie să recunoaștem că am greșit în trecut. Trebuie să devenim independenți pas cu pas”.
Annalena Baerbock – Ministrul Federal pentru Afaceri Externe din Germania, a declarat că, în contextul războiului declanșat de Rusia în Germania, „devine foarte important să devenim complet independenți de combustibilii fosili din Rusia. Sunt multe alte țări care depind de importurile de combustibili fosili. Germania vrea sa devină complet independentă de combustibilii fosili din Rusia. Pe termen scurt, avem nevoie de importuri de gaze și petrol din alte țări, dar, pe termen lung, ne pregătim să trecem la regenerabile și să creștem eficiența energetică”.
„Gazul, de oriunde vine, nu poate fi decât un pod și atunci trebuie să se termine. Trebuie să atingem acest obiectiv de a renunța la combustibilii fosili. Nu e doar a o chestiune de politică climatică. Investițiile în regenerabile înseamnă investiții în securitatea și libertatea noastră. Putem face asta doar împreună. Dacă mergem independent la nivel național, nu vom reuși. Scopul nostru a fost de a fi primul continent din lume care să fie neutru climatic”.
Jennifer Morgan, Secretar de stat și trimis special pentru acțiunea internațională privind schimbările climatice, în cadrul Ministerului Federal de Externe, Germania, a declarat că, în opinia sa „cheia este acum, pe termen scurt, să accelerăm această tranziție către surse regenerabile și eficiență energetică”. Ea a adăugat că Germania caută cum să umple golul lăsat de petrolul și gazele rusești, fără însă a mai avea nevoie de aceleași cantități.
„Cu alte cuvinte, trebuie să facem acel pas pentru a elimina cu adevărat dependența noastră de toți combustibilii fosili cât mai curând posibil. Înseamnă asta că vor apărea și alte probleme de securitate sau stabilitate? Da. Trebuie să ne ocupăm de asta? Trebuie să rezolvăm asta și să ne dăm seama cum să facem asta? Putem face asta și muncim mult aici la ministerul de externe pentru a face asta”, a subliniat oficialul german.
Polonia: Vedem noi riscuri asociate noilor tehnologii pe care le folosim
Adam Guibourgé-Czetwertyński, Subsecretar de stat în Ministerul Climei și Mediului din Polonia: „Cred că în această perioadă de tranziție energetică, ne aflăm într-adevăr într-un moment mai dificil, pentru că, într-un fel, combinăm riscurile asociate cu vechiul sistem energetic – încercăm să scăpăm de volatilitatea prețurilor la combustibilii fosili – și riscurile geopolitice, acum naturalizate odată cu războiul, cu tot riscul asociat noului sistem. Tranziția actuală este cu siguranță o provocare mai dificilă, dar obiectivul pe termen lung de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050 pentru UE și de a scăpa de combustibilii fosili este absolut aliniat cu noua noastră lume, pentru a scăpa cât mai curând posibil de combustibilii fosili rusești. Așadar, cred că, pe termen lung, aceste obiective sunt perfect aliniate; provocarea este într-adevăr pe termen scurt, cum găsim o nouă cale care să ne permită să ajungem la același obiectiv final fără a ne baza pe importurile de combustibili fosili din Rusia? Aceasta este marea provocare cu care ne confruntăm acum”.
El a adăugat: „Vedem, într-adevăr, noi riscuri asociate noilor tehnologii pe care le folosim. Cred că un element pe care l-am văzut deja în trecut, dacă ne gândim, de exemplu, la evoluțiile pe care le-am văzut în ceea ce privește tehnologiile pe care le folosim pentru a produce baterii. Am văzut că metalele de care avem nevoie pentru aceste baterii au evoluat în trecut. Sunt destul de sigur că tehnologiile vor evolua și în viitor. Deci, dependența de materiale specifice evoluează pe măsură ce vom dezvolta noi tehnologii și, de asemenea, vom dezvolta modalități de reciclare. (…) Dacă strategia noastră cu, de exemplu, hidrogenul, riscă să creeze o nouă dependență, atunci probabil că ne vom gândi de două ori cum o punem în aplicare. Pentru că avem nevoie de o strategie, avem nevoie de tehnologie care să ne întărească autonomia, independența noastră ca Europa și trebuie să investim în economia europeană pentru a oferi tehnologiile de care avem nevoie pentru viitor”.
Ucraina: Putin are un plan specific de distrugere a infrastructurii energetice a Ucrainei
Iaroslav Demcenkov, Ministrul adjunct al Energiei din Ucraina, a declarat, la rândul său:
„Vreau să subliniez că Putin are un plan specific de distrugere a infrastructurii energetice a Ucrainei și Putin a evitat bombardarea în jurul sistemului nostru de transport de gaze către Europa, astfel încât să aibă un plan, după ce a preluat controlul asupra Ucrainei, de a folosi sistemul nostru energetic pentru a continua negocierile și comerțul cu Europa și ținându-l agățat de acul dependenței energetice. Este un atac la unitatea și viitorul Europei și al națiunilor sale. Panica pe piața energetică a Europei joacă un rol vital pentru Rusia, deoarece această panică se încadrează perfect în strategia foarte cinică a lui Putin. Panica actuală este ancorată în convingerea că Europa nu are viitor fără sursele de energie rusești. Rusia continuă să folosească politicieni și lobby-iști pe statul său de plată pentru a crea teamă, folosind comunitatea europeană că tranziția verde este o fundătură și că acum ar trebui să creșteți nivelul combustibililor fosili, și în special al gazelor rusești. Europa ar trebui să facă față acestei provocări cu demnitate și hotărâre. Ar trebui să ne asigurăm securitatea energetică și să nu ne despărțim de cursul verde al planetei, iar actuala criză energetică ar trebui să fie un punct de cotitură pentru Europa în a pune capăt șantajului energetic al Rusiei și a atinge obiectivele globale de decarbonare”.
„Ucraina a purtat o luptă dificilă împotriva Rusiei și credem că independența energetică este principala oportunitate pentru viitorul nostru. (…) Ar trebui să ne construim viitorul pe baza tehnologiilor neutre din punct de vedere climatic. Ar trebui să ne gândim și să găsim un loc real pentru generarea nucleară în acest viitor. Pentru că aceasta este o cantitate semnificativă de energie. Și credem că avem un viitor bun și îl vom construi împreună. Un viitor verde”.
Din 2015, Dialogul privind Tranziția Energetică de la Berlin este găzduit de Guvernul Federal și co-organizat de Federația Germană pentru Energii Regenerabile (BEE), Asociația Germană Solară (BSW-Solar), Agenția Germană pentru Energie (DENA), precum și firma de consultanță eclareon. NewsEnergy.ro a participat la acest eveniment de referință la invitația Guvernului Federal al Germaniei.
ARTICOLE SIMILARE:
BETD 2022: De la ambiție la acțiune spre independența față de combustibilii fosili
Virgil Popescu, la BETD 2022: Trebuie să fim mai uniți ca niciodată cu SUA