Trei orașe din România vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, așa-numita misiune „Orașe”. Este vorba despre București, Cluj-Napoca și Suceava. Aceste orașe vor acționa ca centre de experimentare și inovare pentru a inspira toate orașele europene să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050, conform Comisiei Europene.
Zonele urbane găzduiesc 75% dintre cetățenii UE. Pe plan mondial, zonele urbane consumă peste 65 % din energia mondială, generând peste 70% din emisiile de CO2. Prin urmare, este important ca orașele să acționeze ca ecosisteme de experimentare și inovare pentru a le ajuta pe toate celelalte în tranziția lor spre a deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.
„Tranziția verde este în plină desfășurare în întreaga Europă. Dar întotdeauna este nevoie de deschizători de drumuri, care își stabilesc obiective și mai ambițioase. Aceste orașe ne arată calea spre un viitor mai sănătos. Le vom sprijini în acest sens! Haideți să începem să acționăm chiar de astăzi”, a declarat Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Misiunea „Orașe” va primi finanțare în valoare de 360 milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030.
- Acțiunile de cercetare și inovare vor aborda mobilitatea curată, eficiența energetică și planificarea urbană ecologică și vor oferi posibilitatea de a elabora inițiative comune și de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.
Beneficiile pentru orașe includ consiliere și asistență personalizate din partea unei platforme dedicate misiunii și gestionată de NetZeroCities, finanțare suplimentară și oportunități de finanțare, precum și posibilitatea de a se alătura unor acțiuni de inovare și unor proiecte-pilot de mare anvergură. Misiunea oferă, în plus, oportunități de colaborare, de schimb de cele mai bune practici între orașe și de sprijin pentru implicarea cetățenilor în misiune.
Etapele următoare
Comisia va invita cele 100 de orașe selectate să elaboreze contracte pentru orașe în domeniul climei, care vor include un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu planurile aferente de investiții. Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat. Angajamentele clare și vizibile asumate de orașe în cadrul contractelor pentru orașe în domeniul climei le vor permite să colaboreze cu UE, cu autoritățile naționale și regionale și, cel mai important, cu propriii cetățeni, pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios.
În plus, având în vedere interesul covârșitor din partea a 377 de orașe de a se alătura misiunii, Comisia pune la dispoziție sprijin pentru orașele care nu au fost selectate, incluzând sprijin prin intermediul platformei misiunii și oportunități de finanțare în cadrul programului de lucru al misiunii „Orașe” a programului Orizont Europa, a mai anunțat Comisia Europeană, la finele lunii aprilie.
Vicepreședintele executiv Frans Timmermans, responsabil de Pactul verde european, a declarat: „Orașele se află în prima linie a luptei împotriva crizei climatice. Fie că este vorba de ecologizarea spațiilor urbane, de combaterea poluării aerului, de reducerea consumului de energie în clădiri sau de promovarea unor soluții de mobilitate curată, orașele sunt adesea pivotul schimbărilor de care Europa are nevoie pentru a reuși în tranziția noastră către neutralitatea climatică.”
Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, a declarat: „În cadrul ofensivei lor de a deveni inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030, cele 100 de orașe din UE anunțate astăzi vor fi «bancuri de testare» naturale pentru soluții inovatoare integrate la multe dintre problemele cu care se confruntă în prezent cetățenii noștri, inclusiv mobilitatea urbană. În contextul noului nostru cadru privind mobilitatea urbană, ele dispun de instrumentele necesare pentru ca mobilitatea interurbană și urbană să devină sănătoasă și sustenabilă, de exemplu prin dublarea traficului feroviar de mare viteză și prin dezvoltarea unei infrastructuri suplimentare pentru biciclete în următorii 10 ani, prin investiții în benzi sigure pentru biciclete și prin asigurarea conectivității cu zonele rurale și suburbane, astfel încât navetiștii să beneficieze de opțiuni de mobilitate sustenabilă. Sunt sigur că vor reuși și încurajez alte orașe din întreaga Europă să le urmeze exemplul.”
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Misiunea pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei ne va ajuta să ne îndeplinim angajamentele în domeniul mediului vizând reducerea la zero a poluării, biodiversitatea și economia circulară. Multe dintre orașele selectate și-au demonstrat deja interesul pentru mediu în inițiativele noastre «Capitala verde», «Frunza verde» și «Acordul privind orașele verzi», abordând problemele legate de aer, zgomot și deșeuri. Ambițiile acestor orașe în ceea ce privește clima și inovarea, precum și finanțarea mai amplă a activităților de cercetare ale misiunii vor contribui la o viață urbană mai ecologică, mai curată și mai sănătoasă pentru cetățenii europeni.”
Context
Orașele au fost invitate în noiembrie 2021 să își exprime interesul de a participa la Misiune. Perioada de exprimare a interesului s-a încheiat la 31 ianuarie 2022. Într-o primă etapă, experți independenți au evaluat fiecare candidatură. Într-o a doua etapă, Comisia a aplicat criterii suplimentare pentru a asigura un echilibru geografic și o diversitate de orașe în ceea ce privește dimensiunea, impactul și ideile inovatoare. În total, 377 de orașe și-au depus candidatura pentru a face parte din misiunea „Orașe”. Cele 100 de orașe din UE alese reprezintă 12% din populația UE.
Comisia a lansat în septembrie 2021 misiunea pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, odată cu adoptarea unei comunicări privind misiunile UE. Aceasta s-a realizat în urma aprobării în vara anului 2021 a planurilor individuale de punere în aplicare a misiunilor. Pe lângă misiunea „Orașe”, există alte patru misiuni ale UE care vizează provocările globale în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice, reînsănătoșirea oceanelor și a apelor noastre, solurile sănătoase și cancerul. Un program de lucru dedicat misiunilor Orizont Europa a fost publicat la 15 decembrie 2021.
Misiunile sunt o noutate a programului Orizont Europa și susțin prioritățile Comisiei, cum ar fi Pactul verde european, O Europă pregătită pentru era digitală, Planul european privind combaterea cancerului, O economie în serviciul cetățenilor și Noul Bauhaus european. De exemplu, misiunea „Schimbări climatice” este deja un element concret al noii Strategii privind adaptarea la schimbările climatice, misiunea „Cancer” a Planului european de combatere a cancerului și misiunea „Sol” reprezintă inițiative emblematice a Viziunii pe termen lung pentru zonele rurale ale UE. Detalii despre aceste misiuni găsiți AICI.
(FOTO MAIN: Cluj-Napoca – SURSA: Primăria Cluj-Napoca, Facebook)
NOTĂ: Platforma NewsEnergy.ro a fost desemnată în 2021 Ambasador al Pactului Climatic European, rol din care sprijinim acțiunile de educație și conștientizare publică privind măsurile pe care cu toții le putem lua, inclusiv la nivel de cetățeni, pentru atenuarea schimbărilor climatice și protejarea mediului.
ARTICOLE SIMILARE:
România Eficientă: Din 2030, toate clădirile noi ar putea să aibă obligatoriu zero emisii de carbon
Raport IPCC: Nevoie urgentă de adaptare la impactul masiv al schimbărilor climatice