Skip to main content

Atunci când vorbim despre schimbările climatice, nu ar trebui să ne gândim doar la regiunile arctice îndepărtate, ci inclusiv la grădina noastră din spatele casei. Cu cât mai repede vom dezvolta strategii de adaptare și reziliență, cu atât mai repede vom reuși să regândim economia locală pentru a face față provocărilor climatice. În acest sens în județul Mureș avem câteva exemple interesante de adaptare la schimbările climatice, din care probabil am putea să învățăm și replicăm chiar la nivel național, se arată într-o analiză publicată de InfoClima.ro.

Datele înregistrate în perioada 1978-2019 la stația meteorologică Târgu Mureș sunt principala sursă empirică ce ne confirmă o realitate pe care adesea o vedem cu ochiul liber și anume faptul că schimbările climatice sunt prezente și la nivel local, nu doar global. Acestea indică o schimbare climatică în zonă și o trecere de la regimul climatic temperat continental uscat către un regim climatic temperat continental umed.

  • O consecință a acestor schimbări climatice o constituie apariția loturilor de culturi de plante care nu sunt autohtone. Un exemplu de cultură aclimatizată este cea a lavandei. În ultima perioadă, în împrejurimile municipiului Sighișoara au apărut pe dealurile înconjurătoare culturi de lavandă, plantă specific mediteraneană cu zona de proveniență Franța.

Creșterea temperaturii a accentuat și fenomenele extreme de secetă și inundații, afectând în acest fel și producția agricolă. Variația temperaturilor medii a dus de asemenea la scurtarea perioadelor de vegetație pentru diferite culturi, cum ar fi grâul de toamnă, porumbul sau speciile pomicole. Din păcate, nu numai speciile cultivate sunt afectate de aceste schimbări climatice, ci și întreaga natură. În acest sens putem preconiza o migrație a arealului pădurilor la nivel altitudinal, pădurea va migra de la zona de câmpie spre a ocupă suprafețe noi în golul alpin. Un exemplu la aceste „migrații” ale pădurii este constituit de înaintarea speciei de salcie și carpen în arealul ocupat actual de stejari și goruni din rezervația naturală Breite.

E nevoie de soluții adaptate contextului local

Putem vedea că atât la nivel European cât și la nivel național avem o serie de strategii și acte normative care au ca și scop principal reducerea poluării, reducerea ritmului încălzirii globale sau creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice. Deși aceste strategii pot proiecta un cadrul general, este important să înțelegem în ce mod autoritățile locale și membrii comunităților pot contextualiza aceste prevederi și ce poate fi făcut la nivel local pentru a contribui la aceste scopuri generale.

Județul Mureș și localitatea Sighișoara sunt exemple interesante de studiat în acest context, deoarece aici putem observa o serie de inițiative interesante care au ca scop creșterea rezilienței și adaptării la schimbările climatice.

Valea Angofa și proiectul de conservarea a biodiversității

Sighișoara și zona adiacentă orașului au dezvoltat o viziune proprie despre cum poate fi redus impactul schimbărilor climatice la nivel local.

Un exemplu de strategie locală este utilizarea văii Angofa strict pentru deruralarea unor acțiuni concrete de restaurare, și protecție  a biodiversității, a habitatelor aflate în administrare, promițând o adaptare extensivă de înaltă valoare naturală, potrivit Fundația Adept.

Principalele activități sunt:

  • crearea unei ferme demonstrative care să arate atât fermierilor cât și factorilor decizionali politici faptul că fermele mici pot fi viabile din punctul de vedere economic și în contextul schimbărilor climatice. În acest fel susținerea activităților agricole locale ar avea o fundație practică, iar acțiunile administrației locale ar putea fi punctuale și mult mai eficiente;
  • cartografierea tuturor speciilor și habitatelor pentru o mai bună viziune de ansamblu asupra elementelor de conectivitate. Pentru a înțelege care sunt speciile locale și în ce mod acestea reacționează la schimbările climatice e necesar să avem o mapare a acestora într-un areal geografic stabil;
  • implementarea unor măsuri de management de cooperare cu 10-15 fermieri învecinați pe 500 ha. Cooperarea fermierilor ce au terenurile învecinate permite efectuarea lucrărilor de restaurare și conservare a habitatelor cu costuri reduse în comparație cu costurile estimate pentru investițiile individuale în acest sens;
  • utilizarea fermei și școlii învecinate pentru instruirea a 90 de fermieri pe an în managementul favorabil naturii;
  • completarea traseului de biciclete existent cu o rută suplimentară, care să ofere acces direct Sighișoara – școala din Angofa.

Bugetul alocat pentru această inițiativă este 230.000 Euro. Acest proiect, dincolo de impactul local, poate arăta o practică ce poate fi aplicată și la nivel național. Vorbim despre dezvoltarea strategiilor locale pentru susținerea/implementarea viziunii naționale sau europene. Factorii de decizie locali și comunitatea din zonă pot cunoaște mai bine necesitățile și potențialul comunității și în acest sens pot dezvolta strategii mult mai eficiente pentru mediul din zona lor. 

Care sunt lecțiile de învățat de la nivelul local și ce măsuri ar putea fi prioritizate la nivel național, aflați din analiza completă publicată de InfoClima, care poate fi citită AICI.

NOTĂ: Platforma NewsEnergy.ro a fost desemnată în 2021 Ambasador al Pactului Climatic European, rol din care sprijinim acțiunile de educație și conștientizare publică privind măsurile pe care cu toții le putem lua, inclusiv la nivel de cetățeni, pentru atenuarea schimbărilor climatice și protejarea mediului. 

ARTICOLE SIMILARE:

Raport IPCC: Nevoie urgentă de adaptare la impactul masiv al schimbărilor climatice

Îmi fac rolul: Cum să economisesc bani, să sprijin Ucraina și să ajut planeta, consumând mai puțină energie

ANM: Tendința de creștere a temperaturii aerului în România a continuat în 2021

Recomandările cetățenilor europeni pentru o Europă mai durabilă și mai sănătoasă