Acțiunile cetățenilor UE de reducere a consumului de energie ar putea economisi suficient petrol pentru a umple 120 de super-cisterne și suficient gaz natural pentru a încălzi 20 de milioane de case, dacă ar fi adoptate de toți. Datele sunt cuprinse într-un raport care este rezultatul unei colaborări dintre Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie, pentru a crește gradul de conștientizare a cetățenilor europeni cu privire la beneficiile economiilor de energie și la importanța eficienței energetice. Folosind mai puțină energie este o modalitate concretă prin care europenii își pot reduce facturile la energie, să reducă dependența Europei de combustibilii fosili ruși, să demonstreze solidaritate cu poporul ucrainean și să sprijine acțiunile climatice, se arată într-un comunicat al instituției.
Cetăţenii se află în centrul eforturilor europene de reducere a cererii de gaze şi petrol în faţa crizei energetice declanşate de invazia Ucrainei de către Rusia. Oamenii din UE vor să ia măsuri.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA), împreună cu Comisia Europeană (CE), a dezvoltat un ghid ușor de utilizat, care explică pașii simpli pe care cetățenii îi pot face pentru a economisi energie acum. Aceste acțiuni se bazează pe recentul Plan în 10 puncte al AIE pentru a reduce dependența Uniunii Europene de gazul natural rusesc și pe Planul în 10 puncte pentru reducerea utilizării petrolului.
Ce sumă de bani ar putea fi economisită anual
Urmând toate recomandările din plan, gospodăria tipică din UE ar putea economisi, în medie, aproape 500 EUR pe an, deși sumele ar varia în funcție de dimensiunea gospodăriei, locația și accesul la transportul public, de exemplu.
Dacă toți cetățenii UE ar urma recomandările acasă și la locul de muncă, s-ar economisi 220 de milioane de barili de petrol pe an și aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale, arată AIE. Comparativ, consumul mediu anual de gaze naturale al României este de circa 10-11 miliarde metri cubi.
Conform constatărilor planului, iată ce economii pot fi obținute:
- Reducerea termostatului cu doar 1°C ar economisi aproximativ 7% din energia utilizată pentru încălzire.
- Setarea unui aparat de aer condiționat cu 1°C mai cald ar putea reduce cantitatea de electricitate utilizată cu până la 10%.
- Cu o navetă medie într-un singur sens în UE de 15 kilometri, lucrul la domiciliu trei zile pe săptămână ar putea reduce facturile la combustibil cu aproximativ 35 EUR pe lună, chiar și după ce se ține cont de consumul sporit de energie la domiciliu.
- Și întrucât mașina medie din UE parcurge aproximativ 13.000 de kilometri pe an, reducerea vitezei de conducere pe autostrăzi cu 10 kilometri pe oră ar putea reduce facturile la combustibil cu o medie de aproximativ 60 de euro pe an.
„Să folosim mai puțină energie este o modalitate concretă de a ajuta poporul ucrainean – și de a ne ajuta pe noi înșine. Acest ghid are pași ușor de urmat care, cu puțin sau deloc disconfort din partea noastră, pot reduce fluxul de bani către armata Rusiei și ne pot ajuta să ne așezăm pe calea către o planetă mai curată și mai durabilă”, a declarat Fatih Birol, Executive Director al IEA.
„Eficiența energetică are potențialul de a fi cea mai importantă inițiativă politică pentru reducerea dependenței noastre de importurile rusești și pentru a răspunde provocărilor actuale de pe piața energetică, atât prin economii de energie pe termen scurt, cât și prin măsuri de eficiență energetică pe termen lung”, a spus Juul Jørgensen, Director general pentru energie al Comisiei Europene. „Eficiența energetică este un domeniu în care toată lumea poate face diferența. Acest lucru are, de asemenea, potențialul de a oferi economii considerabile consumatorilor individuali în acest moment al prețurilor ridicate ale energiei cu ridicata”, a adăugat aceasta.
Noul ghid IEA identifică, de asemenea, acțiunile pe care guvernele naționale și locale le pot întreprinde pentru a debloca și mai multe economii de energie și pentru a sprijini acțiunile consumatorilor. Cetățenii și guvernele pot obține efecte pozitive majore dacă acționăm decisiv și acționăm împreună, mai arată IEA.
AIE și Comisia Europeană lucrează împreună pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la beneficiile măsurilor de conservare a energiei – și pentru a face acest lucru în consultare cu părțile interesate cheie, inclusiv consumatorii, lucrătorii și liderii guvernelor naționale și locale. Mai multe detalii aflați AICI.
NOTĂ: Platforma NewsEnergy.ro a fost desemnată în 2021 Ambasador al Pactului Climatic European, rol din care sprijinim acțiunile de educație și conștientizare publică privind măsurile pe care cu toții le putem lua, inclusiv la nivel de cetățeni, pentru atenuarea schimbărilor climatice și protejarea mediului.
ARTICOLE SIMILARE:
Comisia Europeană va ajuta România să își reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia
Prima reuniune a Platformei energetice a UE pentru aprovizionarea cu gaz, GNL și hidrogen
SPECIAL: Tranziția energetică și noile provocări de securitate sau stabilitate – BETD 2022