Skip to main content

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), organizație care reunește principalii producători de gaze naturale, ce acoperă peste 98% din producția internă, salută reintroducerea Legii Offshore în circuitul parlamentar. Acest prim pas este esențial pentru asigurarea competitivității și stabilității regimului fiscal cu respectarea mecanismelor unei pieţe libere de gaze naturale, şi care, dacă ar fi implementate, ar permite demararea investițiilor strategice în producția resurselor din Marea Neagră, a transmis organizația.

Iată, mai jos, comunicatul de presă al FPPG:

„Deblocarea acestor schimbări legislative este indispensabilă nu doar pentru securitatea energetică a României, dar și pentru cea regională, mai ales în noul context de sancțiuni contra Rusiei. Membrii FPPG analizează pentru moment propunerile de amendamente, atât cele despre care s-a discutat de multă vreme în spațiul public, cât și elementele de noutate și impactul acestora asupra dezvoltărilor de gaze naturale din Marea Neagră, poziția FPPG urmând a se contura în perioada imediat următoare.

FPPG reunește principalii titulari de acorduri petroliere de la Marea Neagră, după integrarea din acest an a companiei Black Sea Oil & Gas ca membru, întregind tabloul sectorului upstream românesc atât onshore, cât și offshore. Ne exprimăm dorința ca, în viitorul apropiat, membrii Federației să contribuie semnificativ la a asigura necesarul de consum de gaze naturale al României pentru mulți ani, prin adăugarea cantităților din proiectele offshore, blocate până acum de o lege menită de fapt să le faciliteze.

“Industria de petrol și gaze este acum într-un moment de cotitură. În conjunctura geopolitică actuală, nevoia stringentă de creștere a producției interne este o responsabilitate pe care o poartă pe umeri deopotrivă companiile producătoare, dar și decidenții statului român, iar această responsabilitate este nu numai față de proprii cetățeni, ci și față de întregul proiect european din care România face parte. Salutăm intrarea Legii Offshore în circuitul parlamentar și ne asumăm în continuare un rol semnificativ în dialogul ce va fi esențial pentru restabilirea unui echilibru economic just, necesar dezvoltării gaziere offshore, ca o condiție indispensabilă pentru consolidarea securității energetice naționale și pentru tranziția sustenabilă în domeniul energiei”, declară Directorul Executiv al FPPG, Cătălin Niță.

Regimul fiscal necompetitiv și instabil, precum și modificările frecvente ale cadrului legislativ şi introducerea unor condiţii specifice de comercializare a gazelor naturale au afectat funcționarea pieței de gaze naturale din România şi au condus la amânarea constantă a deciziilor de investiții în resursele din Marea Neagră. În lipsa acestor modificări atât de necesare la Legea Offshore, situația de blocaj nu se putea soluționa, ceea ce a avut în ultimii ani un impact major asupra sectorului energetic din România și, implicit, asupra economiei naționale.

Prin adăugarea cantităților suplimentare care pot fi generate pe baza proiectelor din Marea Neagră, România poate ajunge cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, odată cu închiderea zăcământului Groningen din Olanda, gazele naturale fiind un combustibil esențial în tranziția energetică și pentru securitatea energetică a țării. Astfel, decizia politică de amendare a Legii Offshore se dovedește una de înaltă responsabilitate, iar coaliția de guvernare are meritul a pune interesul național înaintea obiectivelor individuale ale partidelor care, deși au diferențe ideologice, deschid astfel un dialog pentru adoptarea celor mai bune soluții la actualele crize pe care le traversează România.

Reamintim că rata efectivă de impozitare specifică a veniturilor din producția offshore de gaze naturale din România a ajuns la 51% în anul 2021, mai mult decât dublu față de anul precedent și de 10 ori mai mult decât media europeană din anul 2020, așa cum relevă o analiză publicată recent de FPPG. Ne exprimăm dorința ca forma noii Legi Offshore, care va merge spre promulgare, să respecte atât interesele naționale ale României, cât și legislația Uniunii Europene din care și România face parte.

FPPG reiterează totodată deplina disponibilitate pentru o consultare permanentă cu autoritățile statului și își asumă responsabilitatea de a facilita cel mai constructiv dialog posibil între industria de petrol și gaze și reprezentanții mediului decident”.

România are potențialul de a fi cel mai mare producător de gaze naturale din UE

„România are o istorie de peste un secol în exploatarea gazelor naturale, una dintre cele mai vechi din lume. Cu zăcăminte pe uscat (onshore) mature și în declin natural, din cauza exploatării îndelungate, platoul continental al Mării Negre oferă României șansa de a se repoziționa ca un mare producător de gaze naturale în Europa. De fapt, avem chiar șansa de a deveni cel mai mare producător din UE, odată cu închiderea zăcământului Groningen din Olanda. Ce ne oprește, însă, de a atinge acest potențial?”, se arată într-o analiză publicată recent pe platforma Gaz de România (GDR).

Gaz de România a sintetizat, în materialul video următor, principalele cauze care au condus la amânarea reperată a investițiilor în dezvoltarea rezervelor din Marea Neagră, propunând, în același timp, soluțiile pentru deblocarea situației:

  • Aflați mai multe amănunte din analiză integrală, pe care o găsiți AICI.

FOTO: Platformă petrolieră offshore (sursa: BSOG)

ARTICOLE SIMILARE:

Comisia Europeană va ajuta România să își reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia

Transgaz a devenit membru al European Hydrogen Backbone