Skip to main content

Aproximativ 200 de cetățeni europeni de diferite vârste și medii, din toate statele membre, s-au întâlnit în format hibrid (în persoană și de la distanță), în perioada 7-9 ianuarie 2022, în cadrul grupului de dezbatere „Schimbări climatice și mediu / Sănătate”. Ei au adoptat cele 51 de recomandări cu privire la provocările cărora Europa trebuie să le facă față în legătură cu efectele schimbărilor climatice, problemele de mediu și cele în materie de sănătate, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Recomandările grupului de dezbatere „Schimbări climatice și mediu / Sănătate” provin din activitatea lor anterioară din două sesiuni, desfășurate la Strasbourg, în perioada 1-3 octombrie 2021, și online, în perioada 19-21 noiembrie, și tratează următoarelor subiecte: moduri mai bune de viață; protejarea mediului și a sănătății noastre; redirecționarea economiei și a consumului nostru; spre o societate durabilă; grija pentru toți.

Aceste subiecte sunt legate, la rândul lor, de obiectivele și strategiile UE în domenii precum agricultura, transportul și mobilitatea, energia și tranziția către societăți post-carbon, cercetarea, sistemele de sănătate, răspunsurile la crizele sanitare, prevenția și stilurile de viață sănătoase, precum și de misiunile din cadrul programului Orizont Europa care vizează soluționarea unora dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă lumea noastră, cum ar fi combaterea cancerului, adaptarea la schimbările climatice, protejarea oceanelor, înverzirea orașelor și asigurarea sănătății solului și a alimentelor.

Programe de dezvoltare urbană pentru orașe mai verzi

Una dintre recomandări este ca UE să adopte „o directivă care impune programe de dezvoltare urbană pentru a îndeplini cerințele specifice de mediu, cu scopul de a face orașele mai verzi. Directiva trebuie să se aplice proprietăților și spațiilor private și publice, cum ar fi clădirile noi în curs de dezvoltare. Directiva trebuie să impună standarde minime pentru a se asigura că clădirile și spațiile sunt cât mai verzi posibil. „Verde”, aici, se referă la utilizarea surselor de energie regenerabilă, consum redus de energie, niveluri scăzute al emisiilor de CO2 și includerea plantelor în proiecte de arhitectură”.

„Orașele mai verzi contribuie în mod activ la reducerea impactului schimbărilor climatice și la reducerea emisiilor, cum ar fi CO2 și ozon, care afectează negativ sănătatea cetățenilor. Investițiile în orașe mai verzi contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității, cu beneficii economice și sociale pe termen lung”.

Totodată, grupul de lucru al cetățenilor recomandă să fie făcute mai multe investiții financiare pentru a explora noi surse de energie ecologice și până atunci investiții suplimentare în soluţiile optime existente de producere a energiei. „De asemenea, recomandăm informarea și educarea publicului european cu privire la sursele specifice de energie în deplină transparență. Vă recomandăm insistent să luați în considerare întregul impact ecologic și social al procesului de producere a energiei pentru generații prezente și viitoare”, se mai arată în documentul ce cuprinde lista celor 51 de recomandări, pe care îl găsiți AICI.

Recomandările finale vor fi prezentate în Conferința privind viitorul Europei

Activitatea acestui grup – unul dintre cele patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni, de câte 200 de participanți fiecare – este un proces condus de cetățeni și reprezintă o piatră de temelie a Conferinței privind viitorul Europei. Recomandările făcute de grupul de dezbatere vor fi prezentate și discutate în Plenul Conferinței, unde propunerile finale vor continua să fie conturate.

Optzeci de reprezentanți ai grupului (20 din fiecare dintre grupurile de cetățeni europeni, dintre care cel puțin o treime are vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani) sunt membri în plenul conferinței. Acolo, ei vor prezenta rezultatele discuțiilor grupurilor lor respective și le vor dezbate cu deputați ai Parlamentului European, reprezentanți ai guvernului național și ai parlamentului, comisari europeni și alți membri în plen din organismele UE, autoritățile regionale și locale, partenerii sociali și societatea civilă.

Celelalte grupuri de dezbatere al cetățenilor europeni își vor adopta, de asemenea, recomandările în viitorul apropiat, în următoarele domenii:

Grupul 1 – O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă / Educație, cultură, tineret, sport / Transformare digitală (care va avea loc la Dublin, Irlanda)

Grupul 4 – UE în lume / Migrație (care va avea loc la Maastricht, Țările de Jos).

ARTICOLE SIMILARE:

GALERIE FOTO // Protejează ceea ce iubești! 16 pași pentru a-ți reduce amprenta de carbon

A fost lansat primul prototip de oraș sustenabil al viitorului din România, EFdeN Sustainable City

Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”