Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat că proiecte în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu mai pot fi finalizate până la termenul limită din august 2026, din cauza întârzierilor și a nerespectării procedurilor.
În urma evaluărilor tehnice, doar 8,7 miliarde de euro rămân în prezent eligibile pentru implementare în PNRR. Totodată, se discută un pachet adițional de 540 milioane euro, destinat în principal proiectelor pentru medicina de urgență și unor noi instrumente financiare, dezvoltate împreună cu Banca pentru Investiții și Dezvoltare.
Ministrul a subliniat că România nu va pierde fonduri din componenta nerambursabilă, însă unele proiecte – precum cele din domeniile educației („școli verzi”), sănătății, energiei (hidrogen verde, baterii) și digitalizării – vor fi restructurate sau renegociate din cauza întârzierilor.
Printre proiectele considerate prioritare rămân cele pentru:
- spitale și centre medicale comunitare,
- extinderea sistemelor de apă și canalizare,
- infrastructura rutieră, inclusiv segmente din A7 și A8 – care nu mai sunt prinse în PNRR și pentru care se caută surse alternative de finanțare precum fonduri de coeziune sau împrumuturi de la BEI.
Dragoș Pîslaru a anunțat ieri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că până la finalul lunii iulie România va trimite forma revizuită a PNRR către Comisia Europeană, însoțită de propuneri de simplificare a jaloanelor și țintelor, rămase la circa 378 (din peste 500 inițial).
„Din perspectiva calendarului, a rămas în continuare în picioare ca până la sfârșitul lunii iulie să trimitem un ‘cover’ neutru cu privire la forma revizuită a PNRR, astfel încât să ne încadrăm în termen până la sfârșitul anului și se putem primi suma aferentă cererii de plată IV, la care deja vom lucra imediat după terminarea discuțiilor, în luna iulie”, a subliniat ministrul.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană nu impune proiecte, dar constată întârzierile și lipsa justificărilor tehnice. România are acum șansa de a-și reconstrui încrederea pierdută în trecut și de a salva proiecte considerate inițial imposibil de realizat, a punctat Dragoș Pîslaru, citat de Agerpres. Detalii, AICI.
România risca să piardă 7,8 miliarde de euro din PNRR



