Skip to main content

Modelarea viitorului energiei Europei este tema Săptămânii UE a Energiei Durabile (EUSEW) din acest an, care va avea loc în toată Uniunea Europeană și în regiunea Parteneriatului Estic în perioada 17-21 iunie. Acesta este cel mai mare eveniment european dedicat energiilor regenerabile și eficienței energetice.

Începând cu 2006, EUSEW reunește autorități publice, afaceri, organizații neguvernamentale și cetățeni din întreaga UE și țările partenere din est pentru a promova inițiative de economisire a energiei și pentru a avansa spre o energie mai curată, mai sigură și eficientă.

  • Printre activitățile care se desfășoară în fiecare an se numără Premiile UE pentru Energie Durabilă. Acestea recunosc proiecte de inspirație privind eficiența energetică și energia regenerabilă, sprijinite de UE, care ajută direct cetățenii și comunitățile să economisească energie sau să treacă la surse durabile. Anul acesta, Premiile au fost extinse pentru prima dată la candidații din țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, scrie portalul EUneighbours.eu.

Premiile UE pentru Energie Durabilă („The EU Sustainable Energy Awards”) recunosc proiectele cele mai valoroase la 4 categorii: Implicare, Leadership, Inovare și Tineret. 12 proiecte au fost selectate în finală (poți afla detalii despre ele AICI), iar unul dintre ele va primi Premiul Cetățenilor, în urma voturilor exprimate de public. Câștigătorii vor fi anunțați într-o gală pe 18 iunie, potrivit datelor de pe site-ul evenimentului EUSEW.

„Zilele Energiei” au devenit, de asemenea, o tradiție în cadrul EUSEW. Puse la cale de organizații locale publice și private, Zilele sunt activități și evenimente care promovează tranziția către energia curată. Orice activitate poate fi o Zi a Energiei – de la un atelier de lucru, la o competiție, la un tur al unei centrale electrice – cu condiția că aceasta să implice cetățenii și părțile interesate din domeniul energiei în construirea Uniunii Energetice.

  • NewsEnergy va participa la forumul Dreptul la Energie, programat să aibă loc în perioada 19-20 iunie la Bruxelles, unde vom vorbi despre sărăcia energetică din România, în special despre lipsa accesului la electricitate. Detalii despre acest eveniment găsiți AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Standarde mai stricte de emisii de dioxid de carbon pentru autovehicule

Dezbatere ONU: Schimbările climatice, o amenințare la adresa păcii și securității globale

De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune

Proiect de cercetare la Cluj pentru transformarea CO2 în gaz metan

Tehnologia blockchain și regenerabilele, următorul „power couple”

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde