Skip to main content

Startup-uri, dar și companii mari încearcă să deblocheze potențialul imens pe care tehnologia blockchain îl are în accelerarea tranziției spre energia verde. Platformele de achiziție și trading energie create prin blockchain vor permite consumatorilor să se conecteze direct cu producătorii independenți de energie regenerabilă și să cumpere electricitatea la prețuri competitive, într-un mediu complet digitalizat și transparent. Experții consideră că acesta va fi următorul capitol în tranziția energetică, care va da puterea consumatorilor și va răsturna poziția dominantă a actualilor mari furnizori.

De altfel, Ondrej Safar, Country Manager al grupului ceh CEZ în România, a declarat recent, la un forum de profil organizat de Financial Intelligence, că avansul tehnologic va descentraliza și mai mult sectorul energetic.

Tot mai mulți consumatori vor deveni prosumatori, pentru că tehnologia e tot mai ieftină și accesibilă. Pentru consumatori va fi mult mai ieftin să își producă și să își stocheze singuri energia. Piața se va schimba semnificativ, fiindcă tehnologia se dezvoltă gradual în toată Europa”, a spus Ondrej Safar.

De la „smart contracts” la microrețele de cartier

Tehnologia blockchain în esență înseamnă un registru descentralizat care stochează informații despre tranzacții accesibile oricărui utilizator, însă ce nu pot fi modificate. Cu aplicație în sectorul energetic, aceasta va permite, de pildă, cumpărarea și vânzarea prin contracte inteligente („smart contracts”) de electricitate produsă în microrețele de cartier („neighbourhood microgrids”). Consumatorii casnici își vor putea vinde energia în exces vecinilor la un preț competitiv, prin piețe locale digitalizate. 

  • Multe startup-uri folosesc deja blockchainul ca un instrument pentru a face rețelele de energie mai accesibile și sustenabile promovând schimbul de informații în timp real.

Tehnologia asigură un nou nivel de sofisticare în furnizarea de electricitate, care s-a bazat până acum pe sisteme centralizate. Oportunitățile potențiale sunt nelimitate și, prin creșterea eficienței, blockchain va permite de asemenea o reducere substanțială a emisiilor de dioxid de carbon”, se arată într-un articol publicat de Forbes.

Panouri fotovoltaice - sursa: Pixabay

Panouri fotovoltaice – sursa: Pixabay

Revista a prezentat și câteva exemple de companii care utilizează blockchain în moduri inovative, pentru a îmbunătăți felul în care interacționăm cu sistemele energetice:

WePower (Estonia) – Rețeaua de electricitate 100% digitalizată a Estoniei a făcut ușoară implementarea unei platforme blockchain pentru WePower. Startup-ul și-a unit forțele cu un producător independent de energie și le-a dat consumatorilor opțiunea de a cumpăra prin ei energie folosindu-și propriile criptomonede. Practic, WePower le oferă consumatorilor o platformă pe care consumatorii pot monitoriza prețurile energiei, adaptându-și astfel singuri portofoliul. Compania crede că tehnologia blockchain și regenerabilele sunt următorul „cuplu de putere” pe piața de energie, ambele fiind complementare.

  • WePower speră că, ajutând micii producători de energie curată să intre pe piață și asigurând cetățenilor de rând o rețea mai ieftină, descentralizată, puterea se întoarce la oameni.

Power Ledger (Australia) – Cu o creștere rapidă în producția de energie fotovoltaică casnică în ultimul deceniu, Power Ledger a intuit problema furnizorilor: ce se întâmplă când energia curată a producătorilor individuali devine mai ieftină decât cea din centralele care ard resurse fosile? Utilizând același sistem de trading între utilizatori (peer-to-peer) care definește sistemul blockchain, Power Ledger a creat microrețele care au legat producătorii de energie verde de noile ansambluri rezidențiale. Dându-le consumatorilor și producătorilor o platformă pe care pot monitoriza producția de energie, sursele și prețurile, Power Ledger vrea să ajute la dezvoltarea energiei curate, accesibile și la dezvoltarea sustenabilă.

Acciona Energy și Iberdrola (Spania) – Fiind două dintre cele mai mari companii de utilități ale Spaniei, Acciona Energy și Iberdrola au oportunitatea de a implementa tehnologia blockchain rapid și cu impact la scară largă. Acciona Energy a devenit prima companie de utilități care folosește blockchainul pentru a certifica originea energiei furnizate consumatorilor, în timp ce Iberdrola a folosit o platformă similară în propriul program pilot.

După rezultate inițiale bune, cea de-a doua a arătat că intenționează să integreze platforma în proiecte mari viitoare. Citiți mai multe exemple și detalii în articolul din Forbes.

ARTICOLE SIMILARE:

Școală de tehnicieni pentru turbine eoliene în Valea Jiului. Ce salarii pot câștiga

Regenerabilele pun capăt unei ere a energiei folosite ca instrument geopolitic

Statul vrea să acorde noi subvenții majore pentru regenerabile, deși tehnologiile s-au ieftinit substanțial

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

NEXT-E în România: călătorie 100% electrică pe trei coridoare auto, până în 2020. Care sunt acestea