Skip to main content

Bărbatul decedat în urmă cu două zile în accident de muncă la Unitatea 1 a centralei Cernavodă era angajatul unei firme deținute de un om de afaceri controversat, condamnat în 2017 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Este vorba despre firma Utilnavorep din Constanța, despre care presa locală a scris că este deținută de fostul director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Marian Mitrea, „funcție în care a luat mită sume impresionante de bani pentru atribuirea de contracte”.

  • Accidentul mortal de la Unitatea a avut loc în condițiile în care Unitatea 1 este oprită pentru inspecții tehnice planificate.

Publicația constănțeană Ordinea.ro a scris, citându-l pe directoruI ITM, Eugen Bola, că victima era angajată a societății Utilnavorep, avea 47 de ani și era lăcătuș. „Potrivit primelor informații, o placă extrem de grea, din plumb, a căzut peste bărbat”. Directorului ITM, Eugen Bola, a precizat pentru ziarul Ordinea.ro că bărbatul care a murit făcea parte dintr-o echipă care avea misiunea de a demonta un perete.

O echipă a societății Utilnavorep avea misiunea de a demonta un perete al protecției biologice a reactorului unității 1. Zidul era placat cu aceste plăci din plumb, foarte grele. O placă s-a desprins și  a căzut peste bărbat. Colegul nostru este deja acolo de mai bine de o oră și ia declarații”, a  precizat Bola, pentru Ordinea.

Citiți articolul integral AICI.

  • Întrebarea principală care se pune acum este ce căuta această firmă într-o zonă critică a centralei și de maximă securitate? Avea autorizațiile necesare din partea CNCAN pentru a desfășura astfel de lucrări într-o zonă considerată „zero”? Despre serviciile oferite de Utilnavorep SRL găsiți informații pe site-ul companiei.

Utilnavorep, contracte numeroase cu statul

Publicația locală Replica Online a scris, la începutul acestui an, că „Utilnavorep SA, reprezentată în relațiile contractuale de Sorin Mitrea, este deținută, deopotrivă, și de fratele acestuia, Marian Mitrea. Fost membru de bază al PDL, dar susținut fără obiecții și de PSD, Marian Mitrea a fost director general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, calitate în care a luat mită sume impresionante de bani pentru atribuirea de contracte. Mită care l-a și costat libertatea, de altfel, Mitrea fiind condamnat definitiv în decembrie 2017 la trei ani de închisoare cu executare pentru corupție. A ieșit de după gratii în 2019, dar nu se poate plânge că privarea de libertatea i-a dăunat prea mult afacerilor”.

  • În ianuarie 2020, Utilnavorep a câștigat de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța un contract pentru ”reparații planificate la sistemul de semnalizare maritimă”, în urma unei licitații deschise lansate pe 11 octombrie 2019. Utilnavorep a fost singura firmă participantă la licitație, valoarea contractului fiiind de 5.248.057 lei, fără TVA. Puteți citi articolul publicat de Replica Online AICI.

Șpagă primită în calupuri, procent de 8% din contracte

În articolul „Cum l-a săltat DNA pe Marian Mitrea de la Apele Române”, ziarul Atac de Constanța a scris cum „MITREA PRIMEA CALUPURI de 10.000 lei, în folie, la domiciliul mamei şi negocia şpaga la sediul Utilnavorep!”

Procurorii au reținut că, în perioada martie – aprilie 2010, Marian Mitrea, în calitate de director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale un procentaj de 8% din sumele pe care respectiva societate urma să le încaseze de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, din cele trei contracte de execuție lucrări aflate în curs de derulare. Banii, reprezentând echivalentul sumei de 3.630.392 lei, au fost pretinși de inculpat pentru a nu le crea oamenilor de afaceri probleme în derularea contractelor și pentru efectuarea la timp a plăților”. Puteți citi acest articol integral AICI.

Nuclearelectrica nu spune despre ce contractor este vorba

Centrala Cernavoda - sursa: Nuclearelectrica

Centrala Cernavoda – sursa: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica, operatorul centralei, a precizat într-un comunicat că victima făcea parte din personalul contractor al centralei, fără a preciza despre ce companie contractoare este vorba.

„SN Nuclearelectrica SA anunță că în data de 07.07.2020, la CNE Cernavodă a avut loc un accident în urma căruia un coleg a decedat. Colegul nostru  face parte din personalul contractor al centralei. Din păcate, deși serviciul de ambulanță a ajuns la fața locului în timp rapid, s-a constatat decesul”, a anunțat compania, într-un comunicat.

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunţa, pe 18 iunie, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 20.06.2020. În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din următoarele programe:

  • programul de mentenanță preventivă/ corectivă;
  • programul de inspecţii;
  • programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate;
  • programul de implementare modificări.

Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă și cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva COVID 19”, a precizat Nuclearelectrica, într-un comunicat.

  • NOTĂ: NewsEnergy va urmări acest subiect și va solicita clarificări oficiale de la Nuclearelectrica. 

ARTICOLE SIMILARE:

Încă un angajat al centralei Cernavodă a fost infectat cu COVID-19. Colegii acestuia, trimiși acasă

UPDATE. Măsură fără precedent cauzată de coronavirus: personalul esențial de la centrala Cernavodă intră în izolare preventivă

„Fantoma albă” asigură ordinea la centrala Cernavodă

Reacția Nuclearelectrica, după condamnarea directorului Direcției de Dezvoltare și Investiții al companiei