Skip to main content

Asociația Energia Inteligentă a lansat proiectul „România Tradițională cu Energie Curată”, prin care își propune păstrarea tradițiilor românești concomitent cu susținerea tehnologilor moderne care să permită producerea de energie curată. Sub sloganul „Energia Curată care ne unește”, Asociația Energia Inteligentă își propune ca anul acesta să realizeze un prim proiect care să aducă o schimbare în bine în viața celor care trăiesc și își desfășoară activitatea în sălașurile montane de păstorit din zona Vâlcea, prin refacerea căilor de acces către stânele din Munții Căpățânii și instalarea de surse curate de energie, pentru ca cei care încă practică păstoritul în aceste zone să își poată continua activitatea. Astfel proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” va aduce o contribuție semnificativă la păstrarea identității naționale folosind energie curată, a transmis asociația, într-un comunicat de presă.

„Păstrarea tradițiilor înseamnă și conservarea identității naționale și pentru aceasta este nevoie de un proiect național, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în aceste sălașuri și la reabilitarea drumurilor de acces. Doar prin astfel de inițiative vor putea fi puse în valoare produsele tradiționale și vor continua aceste activități emblematice pentru poporul român” a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

Păstoritul carpatic a permis de-a lungul timpului crearea de comunități umane care au în centrul lor această ocupație și formarea unor puternice legături sociale între practicanți, devenind un factor care a generat identitate locală, regională și națională. Pajiștile din munții României, cu floră furajeră de calitate, este rezultatul unui proces de pășunare constantă pe parcursul secolelor. Însă ceea ce s-a obținut cu efort de-a lungul timpului, poate să dispară în câteva decenii prin subpășunare, fenomen care favorizează “resălbăticirea“ pășunilor prin apariția vegetației ierboase nedorite și a vegetației lemnoase care va duce la împădurire.

  • Lipsa căilor de acces și condițiile grele de trai în aceste zone au făcut ca peste 60% din sălașele de pe culmile munților să fie părăsite și astfel să fie pus în pericol păstoritul, probabil cea mai definitorie tradiție a poporului român.   

În același timp, având ținte ambițioase de decarbonare până la nivelul anilor 2030, de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, comparativ cu nivelul lor din 2005, România s-a înscris pe un drum al înlocuirii combustibililor clasici (cărbune, lemn, benzină, etc.) cu energie curată. Astfel, România are ca țintă scoaterea din uz a 4.59 Gwe capacitate pe cărbune până în anul 2032, conform Planului Național de Redresare și Reziliență al Guvernului României.

Dumitru Chisăliță: Oamenii se vor opune schimbărilor, dacă nu le înțeleg

Cea mai viabilă soluție energetică pentru viitorul României este de a reducere și a eficientiza  consumul actual de energie și de a iniția dezvoltarea unor tehnologii și proiecte majore, capabile să genereze suficientă energie care să acopere cererea din viitor, luând în calcul și creșterea constantă a necesarului de energie națională.

„Este important ca astfel de proiecte majore să fie demarate în domeniul energiei nucleare, energiei regenerabile, hidrogen, energiei deșeurilor –  pentru ca rezervele de petrol și gaz să reziste suficient de mult timp încât să asigure trecerea naturală către noi forme energetice, mai eficiente și curate”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă (foto).

Schimbarea se face prin oameni și cu oameni. Dacă ei nu înțeleg ce li se întâmplă, se vor opune vehement oricărei schimbări, pentru că teama de necunoscut este în firea umană. Schimbarea pe care o dorim pentru România trebuie să înceapă cu oameni, cu programe de informare și de creștere a gradului de conștientizare asupra importanței păstrării tradițiilor și a adaptării la schimbările pe care viitorul ni le va aduce. Astfel vor putea fi înțelese și acceptate noile forme de energie, care pot asigura securitatea energetică a României și în același timp contribuie la protejarea climatică”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

Astfel, asociat proiectului derulat în Munții Căpățânii, proiectul România Tradițională cu Energie Curată își propune să deruleze si o campanie puternică de informare în diferite zone din România asupra importanței acceptării de noi forme de energie, o energie mai curată și la fel de sigură ca cea cu care oamenii s-au obișnuit.

 Despre Asociația Energia Inteligentă

Asociația Energia Inteligentă (AEI) este o organizație non-profit care reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru creșterea transparenței în piața de energie, un preț corect la gaze și electricitate și o bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie. AEI este și va rămâne un partener de dialog pentru toți participanții la piață, fie că sunt furnizori, producători, operatori, proiectanți, constructori, instituții, reglementatori, ministere, politicieni, angajați din sistem sau reprezentanți ai mass-media.

ARTICOLE SIMILARE:

Analiză InfoClima: Cum afectează schimbările climatice peisajul în România. De la soluții globale, la soluții locale

100 de hectare tăiate în Munții Făgăraș vor fi refăcute de către Fundația Conservation Carpathia

Trei orașe din România vor fi sprijinite să devină neutre climatic până în 2030