Skip to main content

Asociația Energia Inteligentă implementează în perioada iulie – septembrie 2023 două noi etape ale proiectului „Energie pentru viață”. De această dată, în comunele Leșu și Prundul Bârgăului din județul Bistrița Năsăud. Recent a fost finalizată ce de-a cincea etapă a proiectului „Energie pentru viață”, prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Rodnei. Astfel, pentru locuitorii a cinci case din comuna Leșu, județul Bistrița-Năsăud, care nu au fost niciodată electrificate, diferența dintre întuneric și lumină atunci când se insereaza afară va fi făcută de simpla apasare a unui întrerupător. Printre beneficiarii acestei etape a proiectului se numără două familii cu trei, respectiv doisprezece copii, dar și oameni în vârsta împovărați de ani și greutăți, cel mai în etate dintre aceștia fiind un bărbat în vârstă de 80 de ani.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viață” a fost primit cu mult entuziasm și a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibile instalarea de panouri fotovoltaice în peste 10 cătune din mai multe localități: comuna Întregalde, Județ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Județ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea (septembrie 2022) și satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Județ Harghita (decembrie 2022).

”Și în acest an ducem mai departe energia necesară pentru o viață mai bună și suntem prezenți în Munții Rodnei, unde montăm panouri fotovoltaice în mai multe cătune neelectrificate până în prezent. Deși pentru marea noastră majoritate este considerată „normalitate”, pentru foarte mulți oameni din zone izolate din mediul rural energia electrică nu a apărut încă. Este de datoria noastră a tuturor, fie că vorbim de autoritați ale statului, de mediul privat sau de ONG-uri, să aducem o schimbare în bine în viața semenilor noștri. Dezvoltarea durabilă pe care toți ne-o dorim poate fi făcută doar dacă punem pe plan central oamenii și mediul și dacă reușim să creăm un mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii. Le mulțumim pentru implicare tuturor celor care ne susțin, împreună am adus o rază de speranță în viața beneficiarilor proiectului și sperăm să continuăm această inițiativă și în anii următori”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Sursa foto: AEI

Sursa foto: AEI

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.

Prin proiectul ”Energie pentru viață”, Asociația Energia Inteligentă și-a propus atât atragerea finanțărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată energie electrică, cât și tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală. Implicarea partenerilor asociației pe parcursul acestei inițiativei în toate etapele proiectului a adus o schimbare în bine, iar energia a putut să apară în viața tuturor beneficiarilor.

Celei de-a cincea etape a proiectului „Energie pentru viață” s-au alăturat în calitate de parteneri companiile Transelectrica, CIS Gaz, ALRO SA, Vimetco Extrusion, Electroscape și Ostenweg Sysplan. Parteneri media: InvesTenergy, Energy Center, NewsEnergy, Economistul, Club Economic, România Durabilă, Financial Intelligence, The Diplomat, Spot Media și EM360 Studio.