Skip to main content

În perioada 19 – 20 martie 2024, în capitala Germaniei va avea loc cea de-a 10-a ediție a Berlin Energy Transition Dialogue (BETD), cel mai important eveniment din Europa dedicat tranziției energetice globale. Pe lista speakerilor din prima zi a dezbaterilor se află și Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, responsabil pentru afaceri europene și relații internaționale, cu politicile și strategiile implementate în sectorul energetic (Green Deal, fonduri europene și ajutor de stat).

Dialogul de la Berlin privind tranziție energetică este găzduit și susținut de Guvernul Federal German și o inițiativă comună a Federației Germane de Energie Regenerabilă (BEE), Asociația Germană Solară (BSW), Agenția Germană pentru Energie (dena) și eclareon.

Tranziția energetică globală a apărut ca unul dintre cele mai critice imperative ale timpului nostru. Cu preocupările tot mai mari cu privire la schimbările climatice, securitatea energetică și degradarea mediului, trecerea către surse de energie durabile accesibile tuturor a câștigat un impuls fără precedent. Pe măsură ce privim în viitor, ne străduim să susținem și să accelerăm această dinamică într-un spirit de cooperare internațională”, arată organizatorii BETD.

Printre vorbitorii de mâine se numără Fatih Birol – director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie și Francesco La Camera – director general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA).

Temele acoperă cele mai relevante aspecte privind tranziția energetică: dezvoltarea producției din surse regenerabile, eficiență energetică, securitate energetică, startup-uri și inovare, rolul femeilor în tranziția energetică, decarbonarea industriei și a economiilor, adaptarea rețelelor, tranziție justă etc.

Analiza deficitului de competențe în tranziția energetică

Dan Drăgan va vorbi în panelul: „Empowering Tomorrow – Depășirea schimbărilor structurale și a deficitului de competențe în tranziția energetică”, alături de Jozef Síkela – Ministru al Industriei și Comerțului din Cehia și Joyce Lee – Head of Policy, Global Wind Energy Council

Sesiunea tratează problema critică a deficitului de competențe în sectorul energiei regenerabile, cu accent pe strategiile de a reduce decalajul și de a cultiva o forță de muncă robustă. Accentul va fi pus pe schimbările structurale, pe potențialul adesea trecut cu vederea al femeilor și pe măsurile de calificare specifice pentru persoanele care schimbă cariera în acest domeniu. Discuția va atrage perspective de la oameni de știință de frunte care investighează deficitul de forță de muncă în tranziția energetică, abordând provocările, soluțiile potențiale și importanța construirii unei forțe de muncă capabile să conducă tranziția ecologică.

Discuțiile vor include diversitatea de gen, măsuri de calificare specifice și soluții inovatoare pentru a împuternici persoanele care schimbă cariera și pentru a răspunde nevoilor în evoluție ale sectorului energiei regenerabile. Sesiunea reliefează oportunitățile din regiunile afectate de eliminarea treptată a cărbunelui, subliniind importanța locurilor de muncă verzi și valorificând expertiza forței de muncă existente”, se arată în descrierea de pe pagina evenimentului.

NewsEnergy.ro a participat de două ori la BETD – la edițiile din 2022 (online) și 2023 (la Berlin) prin programul de burse oferit jurnaliștilor internaționali de către Ministerul Federal de Externe, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) și Federația Germană pentru Energii Regenerabile (BEE e.V.). 

(Sursa foto: NewsEnergy.ro)

ARTICOLE SIMILARE:

BETD23: De trei de ori mai multe persoane sunt strămutate de criza climatică decât de războaie

BETD23: Acțiunea climatică va naște dezbateri dure, dar necesare // Corespondență de la Berlin

SPECIAL: Tranziția energetică și noile provocări de securitate sau stabilitate – BETD 2022