Skip to main content

RenewAcad – Târgu Jiu, centru de pregătire pentru meseriile verzi ale viitorului înființat în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a marcat etapa intermediară a proiectului prin care 100 de angajați din industria carboniferă se vor specializa în instalarea sistemelor fotovoltaice. Datorită interesului mare arătat prin supraînscrierea cu până la 3 ori a celor care doresc să facă aceste cursuri, se are în vedere organizarea unei noi sesiuni de instruire, pentru noi grupe de cursanți, din septembrie 2024, au transmis organizatorii proiectului finanțat de către OMV Petrom și implementat de către Fundația Șanse Egale, cu sprijinul RESS – Renewable Energy School of Skills.

Până în prezent, un număr de 54 de persoane au parcurs cu succes cursurile de formare profesională. Dintre cei 54 de cursanți, 11 dintre aceștia au absolvit studii universitare, în timp ce restul au finalizat liceul sau au parcurs școli postliceale sau profesionale.

În ceea ce privește profilul ocupațional al cursanților, s-a remarcat prezența predominantă a lucrătorilor din domeniul electric: 16 electricieni, electricieni de întreținere și reparații sau cei implicați în exploatarea centralelor și stațiilor electrice. În plus, în grupul de cursanți, s-au regăsit și alte meserii, cum ar fi lăcătuși mecanici (12), operatori (8), conducători de formație (5), precum și specialiști în domenii variate ca ingineri, excavatori, programatori, dispeceri șef de tură combustibil, mașiniști sau șefi de atelier.

RenewAcad reprezintă un program de formare profesională menit să ofere angajaților din domeniul producerii de energie din combustibili fosili competențele necesare pentru a deveni specialiști în meserii verzi, în conformitate cu nevoile actuale ale industriei și cu trendurile globale de dezvoltare sustenabilă. Proiectul a fost lansat în decembrie 2023.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

Despre Fundația Șanse Egale

Fundația Șanse Egale este dedicată creării unui mediu de educație și sănătate mai bun pentru copii și adolescenți, inclusiv prin sprijinirea formării profesionale și reconversiei în domenii de viitor, precum energiile regenerabile.

Despre RESS – Renewable Energy School of Skills:

RESS este cea mai mare rețea de centre de pregătire pentru energie regenerabilă din România, furnizând cursuri tehnice acreditate și autorizate pentru formarea profesională în domeniul energiilor regenerabile.

(Sursa foto: Pixabay.com)

ARTICOLE SIMILARE:

RenewAcad și OMV Petrom au creat un centru de pregătire la Târgu Jiu pentru specialiști în meserii verzi

INTERVIU EXCLUSIV: De la cărbune la regenerabile. Cum pregătește Germania tranziția verde a regiunii miniere Lusația

VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE, primul documentar interactiv online despre tranziția justă a județului Gorj