Skip to main content

RenewAcad, Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie, și OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și-au unit forțele pentru a înființa un centru de pregătire la Târgu Jiu (Județul Gorj), cu scopul de a susține reconversia profesională a tehnicienilor din minerit. În acest centru, începând de luni, 4 decembrie 2023, are  loc primul curs din cadrul proiectului RenewAcad – Târgu Jiu, prin care 100 persoane din minerit vor obține specializarea de Instalator pentru sisteme fotovoltaice.

Concret, proiectul care a început luni, 4 decembrie 2023, este finanțat de către OMV Petrom și este implementat și cu sprijinul Fundației Șanse Egale și al RESS – Renewable Energy School of Skills, cea mai mare rețea de centre de pregătire pentru surse regenerabile din România.

„Tranziția către economia verde nu poate fi realizată fără specialiști care să stăpânească cele mai noi tehnologii în domeniu. Prin strategia noastră pentru anul 2030, vom investi aproximativ 3,7 miliarde de euro pentru a asigura energie mai curată, pentru o viață mai bună. Suntem în curs de a dezvolta o capacitate instalată de fotovoltaice de peste 1 GW, reprezentând peste 10% din capacitatea solară estimată a României. Prin colaborarea cu CE Oltenia, vom construi parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 450 MW. Contribuim astfel la reducerea emisiilor și la crearea unei noi industrii, mai sustenabile, în Oltenia”, a declarat Ionuț-Cristian Ciubotaru, Vice-President, Business Development, Downstream Gas & Power în cadrul OMV Petrom.

RenewAcad este un proiect pe termen lung, implementat în mai multe faze, prima dintre ele fiind cea prezentată azi, care reprezintă o punte între educarea și formarea profesională în domeniul surselor regenerabile de energie a unui număr de peste 100 de angajați ai CE Oltenia. Programe ca acesta ne dau siguranța că România este pregătită pentru tranziția către un viitor mai verde”, a spus, la rândul său, Sebastian-Petre Enache, director al RESS – Renewable Energy School of Skills.

Inițiativa de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului către zona regenerabilelor derulată de RenewAcad va continua și în 2024, cu încă 100 de persoane. Din anul 2019 și până în prezent, RenewAcad a fost implicată în introducerea de noi Standarde Ocupaționale și de Meserii și în pregătirea a peste 10.000 de profesioniști pentru tranziția energetică.

Despre RESS – Renewable Energy School of Skills

Renewable Energy School of Skills este cea mai mare rețea de centre de pregătire pentru energie regenerabilă din România, având cinci locații în Constanța, București, Târgu Jiu, Petroșani, Arad și Galați. RESS furnizează cursuri tehnice pentru formarea profesională în energii verzi, eolian și fotovoltaic, cursuri acreditate internațional și autorizate local. Renewable Energy School of Skills a pregătit și pregătește în continuare peste 90% din personalul care lucrează în domeniul energiilor regenerabile, în baza a peste 150 de module tehnice, printr-o metodă bazată pe cursuri practice în laboratoare dotate cu tehnică de ultimă generație.

ARTICOLE SIMILARE:

Din subteran, la 100 metri înălțime. O femeie este primul inginer minier care vrea să devină tehnician în industria eoliană

INTERVIU EXCLUSIV: De la cărbune la regenerabile. Cum pregătește Germania tranziția verde a regiunii miniere Lusația

Școală de tehnicieni pentru turbine eoliene în Valea Jiului. Ce salarii pot câștiga