După ce a renovat 80 de școli și grădinițe rurale în toată țara, Asociația BookLand și-a asumat construirea unui Campus Preuniversitar Profesional în sistem dual în satul Vulturești, județul Argeș. Campusul își va deschide porțile în septembrie 2025 pentru primii elevi înscriși în clasa pregătitoare / clasa a V-a / clasa a IX-a (profil profesional dual, dar și profil teoretic). Din 2026, după finalizarea lucrărilor pe întreaga suprafață (72.000 mp), va putea forma noi elevi, până la atingerea capacității maxime de 1.200 de elevi în 5 ani, ne-a transmis organizația.
Aici se va asigura gratuit elevilor educație teoretică de calitate, dublată de formare profesională temeinică pe multiple specializări, cu ore de curs în ateliere dotate cu echipamente de ultimă oră, și cu practică atât în întreprinderile sociale din campus, cât mai ales la sediul operatorilor economici – parteneri ai programului de formare în sistem dual.
„În Campusul din Vulturești – primul de acest fel din România rurală, construit exclusiv din sponsorizările obținute de la mediul privat de afaceri -, abordarea BookLand se axează pe dezvoltarea competențelor și învățării continue, încurajarea aptitudinilor și cultivarea respectului pentru muncă în rândul elevilor.
Cu o ofertă care include toate ciclurile preuniversitare de învățământ – primar, gimnazial, liceal -, precum și servicii complete (transport, uniforme, rechizite-manuale, mese calde, afterschool), elevii au timp să-și descopere și cultive vocația.
Încă din clasa pregătitoare, elevii au șansa de a se implica, câte o oră pe zi, în diverse activități care îi vor ajuta să-și dezvolte noi abilități și să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să știe ce le place și să aleagă asumat meseria care li se potrivește. Totul sub îndrumarea unor dascăli pasionați și dedicați, care devin mentorii lor, încurajându-i spre performanță. În plus, tinerii vor beneficia de burse profesionale, iar cei cu rezultate deosebite vor primi și burse de studiu & excelență, pentru a-i susține mai departe la facultate”, arată asociația.
În contextul în care astăzi 26,3% dintre tinerii din România cu vârstă sub 25 de ani sunt șomeri (față de 14,6% la nivelul Uniunii Europene), Campusul BookLand reprezintă o direcție de viitor pentru tinerii de la sat.
În plus, reprezintă un model de bune practici pentru atragerea de finanțare a educației din fonduri private și pentru creșterea eficienței cheltuielilor. Construit exclusiv cu bani, servicii și materiale de construcții asigurate de firme private (prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, inclusiv prin completarea Formularului 177) și cu un model de funcționare care îi va permite peste câțiva ani să fie autosustenabil în proporție de peste 60%, Campusul BookLand reprezintă o alternativă de succes și o soluție inovatoare, care unește interesele tinerilor și ale angajatorilor, asigurând stabilitate și dezvoltare personală, profesională și economică.
Printre cele peste 1.000 de companii care contribuie la misiunea educațională BookLand în mediul rural se numără: Leroy Merlin, Verbund, CEC Bank, Puran Architecture & Design, Cargill, UniCredit, Valrom Industrie, Brico Depot, Rocas Decor, Vopseaua Oskar, Huawei Technologies, Kober, Asko Group, Decathlon, Honeywell, Leoni, Linde Gaz, Turbomecanica, Kronospan, Emerson, Porsche Finance Group, Eximprod Group, PGA Electric, Schneider Electric etc.
Rată uriașă de abandon școlar în mediul rural
BookLand mai arată că rata de abandon școlar în mediul rural este uriașă: 1 din 3 elevi abandonează studiile până la finalul clasei a VIII-a, 4 din 10 nu trec de nota 5 la limba română, iar 9 din 10 ies de pe băncile școlii cu un uriaș handicap (analfabetism funcțional), ajungând să muncească în țară sau în străinătate ca zilieri, lipsiți de orice șansă la un viitor demn și prosper. De asemenea, tinerii din mediul rural sunt slab prezenți în învățământul universitar: 7 din 10 nici nu visează măcar să ajungă la Facultate.
„Dezvoltarea învățământului în mediul rural (unde peste jumătate din populație se confruntă cu riscul sărăciei și excluziunii sociale) și crearea mai multor opțiuni de tip profesional dual – în care teoria este dublată de practică făcută nu doar la școală, ci mai ales la sediul operatorilor economici care asigură, la rândul lor, formare prin personal de specialitate – este soluția încurajată de OCDE, cu rezultate dovedite în Vestul și Nordul Europei. Parteneriatele solide între unități școlare și companii private reprezintă o soluție win-win atât pentru elevi, cât și pentru operatorii economici, care se plâng de slaba formare făcută de școlile profesionale.
În același timp, piața muncii ne arată că operatorii economici preferă candidații cu competențe și experiență practică. Pentru absolvenții care s-au axat pe educația strict teoretică, lipsa practicii reprezintă un dezavantaj major când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Conform unui sondaj realizat de Banca Mondială, în 2024, 3 din 10 antreprenori au identificat forța de muncă insuficient calificată drept o constrângere majoră pentru desfășurarea și dezvoltarea afacerilor în România”, mai arată organizația.
CITEȘTE ȘI:
Școli la țară ca afară: Investiții fără precedent pentru școli verzi în mediul rural // FOTO