Skip to main content

Perioada de izolare a personalului critic de la centrala nuclearelectrică Cernavodă se încheie. După două luni și jumătate în care au stat departe de familie și de toți cei dragi, astăzi este ultima zi de izolare în campusul centralei pentru cei 840 de angajați care au asigurat continuitatea producției de electricitate la Cernavodă, în ciuda contextului dificil. 

Așadar, de săptămâna viitoare, toți angajații se întorc la birou și își vor relua activitatea normal, respectând măsurile de protecție în pandemie, inclusiv de distanțare, conform legii, au declarat pentru NewsEnergy reprezentanții Nuclearelectrica, operatorul centralei.

  • Izolarea personalului a fost o măsură fără precedent în România, cât și la nivel internațional, fiind instituită pe 15 martie de conducerea companiei pentru a asigura protecția personalului, în contextul răspândirii epidemiei COVID-19. Măsura a fost considerată un factor esențial pentru a proteja atât personalul, cât și operarea și producția.

Cele două reactoare ale centralei Cernavodă asigură circa 20% din producția zilnică de electricitate la nivel național, iar în Constanța deja se confirmaseră câteva cazuri de infectare.

A fost un efort colectiv major, dat fiind că timp de circa 75 de zile cei 840 de angajați, inclusiv personal contractual fără de care activitatea centralei nu se poate desfășura, au stat complet izolați de familiile lor și de toți cei dragi, petrecând inclusiv sărbătorile de Paște departe de aceștia.

NewEnergy a urmărit de la început firul acestei operațiuni fără precedent și v-a relatat în exclusivitate Povestea nucleariștilor de la Cernavodă care aprind, din izolare, lumina în România, un material amplu, în care am explicat condițiile de lucru și de trai pentru acești nucleariști, dar și mărturiile emoționante ale unora dintre ei.

UPDATE ora 18.48

Rolul centralei Cernavodă, esențial în producția de energie a țării

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă are un rol critic în funcționarea sistemului energetic național, mai ales în condițiile în care de anul trecut România a devenit importator net de electricitate, din cauza problemelor uriașe cu care se confruntă termocentralele pe cărbune, altădată printre cei mai mari producători de electricitate.

Că România depinde enorm de cele două reactoare operaționale de la Cernavodă se vede inclusiv din datele Transelectrica. Potrivit informațiilor în timp real, în această seară cele două reactoare au cea mai mare pondere în producția de electricitate, respectiv de 27%. Energia nucleară este urmată de cea eoliană, cu 22%.

  • La un consum intern total de 6178 MW, în România se importă acum 994 MW pentru a se suplini necesarul de electricitate al țării.

De la începutul pandemiei, au fost raportate mai multe cazuri de infectare cu coronavirus în rândul personalului nuclear din lume – de exemplu în Rusia (detalii AICI), în Georgia (detalii AICI) sau în SUA (detalii AICI).

ARTICOLE SIMILARE:

Guvernul renunță oficial la parteneriatul cu chinezii pentru contruirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

EXCLUSIV: Povestea nucleariștilor de la Cernavodă care aprind, din izolare, lumina în România

UPDATE. Măsură fără precedent cauzată de coronavirus: personalul esențial de la centrala Cernavodă intră în izolare preventivă

Centrala Cernavodă asigură acum cea mai mare parte din producția națională de electricitate

Chimia secretă din centrala nuclearelectrică Cernavodă