Skip to main content

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și Eldrive, cel mai mare operator de puncte de încărcare electrice din regiune, vor instala în stațiile de distribuție a carburanților OMV din România și din Bulgaria 30 de stații de încărcare rapidă pentru automobilele electrice. Implementarea proiectului va dura aproximativ doi ani.

Ca urmare a acestei inițiative, România și Bulgaria vor fi conectate printr-o infrastructură de puncte de încărcare rapidă de 50 de kW, situate, în mod accesibil, în stațiile din rețeaua OMV. Eldrive va instala și va fi operatorul punctelor de încărcare.

Primele două stații din cadrul acestui proiect au fost instalate în Bulgaria – în Daskalovo (autostrada Struma) și șoseaua Golyamokonarsko (în apropiere de Plovdiv) – și au avut, deja, primii clienți. Noua rețea de stații de încărcare le va permite șoferilor să încarce până la 80% din bateria vehiculelor electrice în aproximativ 40 de minute, în cadrul unui ciclu de încărcare rapidă.

„Credem că viitorul mobilității va presupune un mix de carburanți, convenționali și alternativi și, în același timp, sustenabili din punct de vedere economic și al mediului. În ceea ce privește soluțiile alternative, pentru autoturisme și vehiculele ușoare, pe distanțe scurte, mașinile electrice pot fi o alegere. Pentru autovehiculele grele și transport pe distanțe mai mari, luăm în considerare ca potențiale soluții CNG și LNG, care au o eficiență energetică mai mare și emisii mai scăzute”, a spus Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

OMV Petrom este prezent pe piața de distribuție de carburanți în România, Moldova, Bulgaria și Serbia, operând o rețea de 800 de stații de alimentare sub mărcile OMV și Petrom. La finalul anului trecut erau, în România, aproximativ 400 de stații de încărcare pentru mașini electrice, în timp ce numărul de vehiculele electrice și hibrid nou înmatriculate în primele patru luni ale anului 2020 reprezenta 2,75% din numărul de vehicule înmatriculate.

Rețeaua Eldrive are peste 210 puncte de încărcare în Bulgaria și România. Rețeaua funcționează prin aplicația smartphone Eldrive, cu ajutorul căreia utilizatorii pot vedea informații în timp real despre locația, tipul, prețul și starea stației alese precum și pentru a efectua plata.

(Sursa foto: OMV Petrom)

ARTICOLE SIMILARE:

Marea Britanie vrea să interzică vânzarea mașinilor pe motorină, benzină și hybride

E.ON Energie România a finalizat „autostrada” de staţii electrice de încărcare auto Iaşi-Târgu Mureş

Studiu Deloitte: Cererea de maşini electrice creşte susţinut în UE, dar oamenii sunt reticenţi când vine vorba de vehiculele autonome

UE are nevoie de 15 ori mai multe puncte de încărcare a mașinilor electrice, până în 2030

După Cluj-Napoca, un nou oraș din România pune în circulație autobuze electrice, în luna decembrie