Skip to main content

Bulgaria a cumpărat pentru prima dată gaze naturale din SUA, semnând un acord care prevede livrarea unui cargo de GNL (gaze naturale lichefiate) în al doilea trimestru, urmat de un alt cargo în trimestrul al treilea, a anunţat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova.

Traderul olandez Kolmar NL va livra un prim cargo cu 90 de milioane de metri cubi de GNL în al doilea trimestru şi un alt cargo de 50 de milioane de metri cubi.

„Nava care transportă GNL din SUA a ajuns la terminalul LNG de la Revithoussa (Grecia). Acesta este un nou pas spre liberalizarea pieţei de gaze şi un semnal clar de diversificare”, a spus Temenuzhka Petkova, citată de Reuters, conform Agerpres.

Aceasta a adăugat că prima livrare de GNL provine de la producătorul american Cheniere, iar cea de-a doua de la divizia americană a grupului British Petroleum.

  • În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.

Autorităţile de la Sofia au promis să îşi diversifice sursele de aprovizionare după ce, în 2009, o dispută cu Moscova a dus la întreruperea livrărilor în timpul iernii.

În perioada următoare vor demara lucrările de construcţie a interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, o conductă cu o lungime de 182 de kilometri, care ar urma să devină operaţional în a doua jumătate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan şi să îşi reducă dependenţa de livrările din Rusia.

La începutul acestui an, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, declara că după finalizarea Coridorului sudic de gaze şi a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), Bulgaria va putea să primească un miliard de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan.

ARTICOLE SIMILARE:

Ucraina se așteaptă ca Rusia să oprească gazele, la iarnă. Și ungurii își pun centura de siguranță

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Acordul pentru modificarea Directivei gazelor, un compromis în avantajul Gazprom. Iată lista noilor prevederi