Cel mai amplu festival urban de tehnologie din România, Bucharest Tech Week, prezintă vizitatorilor de anul acesta la expoziția din Piața Universității soluții pentru case inteligente, dar și opțiuni de mobilitate urbană sustenabile. NewsEnergy a vizitat standurile și vă prezintă pe scurt cele mai interesante lucruri de văzut sau chiar testat.
Ajunsă la a patra ediție, misiunea Bucharest Tech Week este de a încuraja inovarea și adoptarea de noi tehnologii. Ca parte a acestei mișcări, Tech Expo este cel mai mare festival de tehnologie care reunește cele mai inovatoare produse tehnologice disponibile în România și nu numai, potrivit organizatorilor acestui festival.
Roboți, realitate virtuală și augmentată, drone, imprimare 3D, gadgeturi și dispozitive smart, soluții pentru case inteligente, rideables, soluții pentru smart homes & cities – cam aceasta este oferta din acest an.
Video call în oglinda inteligentă? Se poate.
Unul dintre cele mai inovatoare produse de la expoziție ni s-a părut oglinda inteligentă de la Allview. Având la bază sistemul de operare Android, oferă numeroase funcții: video call, media player & streaming, news & internet browsing etc.
De asemenea, poți controla cu această oglindă întreaga casă. Aplicația preinstalată Allview Smart Home îți permite să vizualizezi ce s-a întâmplat acasă în lipsa ta, dar și să configurezi activitatea senzorilor pentru iluminare sau încălzire.
Widget-urile dedicate îți vor arăta istoricul greutății tale și ale hidratării pielii. Ea poate veni la pachet cu un cântar inteligent care îți măsoară inclusiv masa musculară, dar și cu un tester care măsoară gradul de hidratare a pielii.
- Philips a venit la ediția din acest an a Tech Expo cu Philips Hue, un sistem de iluminat wireless, care combină eficiența energetică Led cu tehnologia intuitivă. Prin controlerele inteligente, poți nu doar regla intensitatea luminii în fiecare cameră din locuință, dar te poți juca și cu ce culori dorești. Îți poți sincroniza luminile cu muzică, TV sau jocuri. Nici nu contează că nu ești acasă. Îți controlezi luminile de oriunde.
Tot cu soluții pentru case inteligente a venit și compania Salus Controls. Alexa, asistentul vocal al Amazon, poate nu doar să selecteze ce melodii dorești să auzi în casă, ci te poate ajuta și să eficientizezi consumul de energie, reglând iluminatul din casă sau gradul de încălzire a locuinței, printr-un termostat și o priză inteligentă. Trebuie doar să o rogi pe Alexa să te ajute.
Ride sharing cu trotinete și scutere electrice
Foarte bine reprezentate la expoziție sunt soluțiile urbane de mobilitate electrică. Vorbim în primul rând despre trotinete electrice, care devin tot mai populare în marile orașe ale țării, fiind perfecte pentru cei care vor să se deplaseze rapid spre birou în diminețile aglomerate.
Încurajator este că există deja și servicii de ride sharing cu trotinete electrice. Un astfel de serviciu este oferit de E-TWOW. Soluția lor de mobilitate constă în standuri de încărcare, flote de trotinete, o aplicație inteligentă, un panou de administrare pentru urmărirea prin GPS în timp real a trotinetelor, informații despre nivelul bateriei, kilometraj, definirea zonei de utilizare.
Dacă ești curios, o astfel de trotinetă închiriată poate atinge o viteză maximă de 25 km/oră și are o autonomie de 40 km. Există însă și modele din această gamă care pot atinge viteza de 36 km/oră și, pe deasupra, sunt pliabile.
- Blinkee City România oferă servicii de închiriere scutere (mopede) electrice, cu plata la minut. Serviciul a fost lansat în țară chiar săptămâna trecută și este de fapt o franciză poloneză, care a avut atât succes încât a început să se extindă din Varșovia și în alte orașe europene, ne-a declarat un reprezentant al companiei. Franciza a fost adusă în țară de trei prieteni, Cosmin, Alex și Răzvan, care și-au propus să-și unească forțele și energia pentru a contribui la dezvoltarea României.
„Ne-am propus să oferim bucureștenilor o soluție complementară sistemului de transport public prin amplasarea pe străzi a unei flote de scutere electrice, ce pot fi închiriate simplu, prin intermediul unei aplicații mobile (Blinkee.city) disponibilă pe GooglePlay & iStore”, se arată pe pagina lor de Facebook.
- Primele 2 minute sunt gratis, iar apoi taxarea se face la un tarif de 0,79 lei/minut, ne-au precizat reprezentanții companiei.
Scuterele sunt monitorizate prin sisteme GPS și pot fi utilizate de către 2 persoane. Aplicația este intuitivă, plata se face la minut, direct de pe card, tot ceea ce este necesar este crearea unui cont în prealabil (mai multe detalii pe www.blinkee.city/ro)”.
Cei care vor să se urce la volanul unui autoturism electric sau hibrid au un spațiu amenajat pentru drive test în cadrul expoziției. Printre brandurile auto participante am găsit Honda, Audi, Suzuki, Nissan, dar și Tesla.
Mâine se anunță vreme bună în Capitală, așa că, după ce mergeți la vot, puteți testa și capacitățile unei astfel de mașini. Bucharest Tech Expo s-a dechis pe 24 mai, iar duminică, 26 mai, e ultima zi în care pasionații de tehnologie îl mai pot vizita.
ARTICOLE SIMILARE:
Tehnologia blockchain și regenerabilele, următorul „power couple”
NEXT-E în România: călătorie 100% electrică pe trei coridoare auto, până în 2020. Care sunt acestea
Trei tineri arhitecți români au creat încărcătoare solare urbane, pe care le fabrică la Brăila