Skip to main content

Comisia Europeană (CE) a luat primele măsuri în procesul de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile și a Directivei privind eficiența energetică, invitând cetățenii și părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la două foi de parcurs.

Revizuirea ambelor directive va fi esențială pentru a identifica modul în care politicile din domeniul energiei din surse regenerabile și al eficienței energetice vor contribui la îndeplinirea obiectivelor ambițioase în materie de climă și de mediu ale Pactului verde european.

Revizuirile fac parte dintr-un proces mai vast, bazat pe adoptarea viitoare a planului privind obiectivele climatice, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson - sursa foto: Comisia Europeană

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson – sursa foto: Comisia Europeană

„Pentru a atinge obiectivele ambițioase ale Pactului verde european, am început să evaluăm impactul unor obiective mai ambițioase privind clima pentru 2030, precum și diferitele scenarii pentru a ajunge acolo. Este clar că fiecare cale către neutralitatea climatică necesită extinderea și accelerarea producției de energie din surse regenerabile, precum și consolidarea acțiunilor noastre în materie de eficiență energetică. Trebuie să luăm în considerare toate instrumentele de care dispunem pentru a ne atinge scopul”, a declarat Comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Ea a adăugat că aceste foi de parcurs sunt începutul unui proces care va orienta viitoarele acțiuni stabilite pentru iunie 2021.

Foaia de parcurs referitoare la Directiva privind energia din surse regenerabile va stabili dacă obiectivul UE de a obține cel puțin 32% din energie din surse regenerabile până în 2030 ar trebui ridicat și dacă alte părți ale directivei necesită modificări în conformitate cu Pactul verde, inclusiv cu strategia privind biodiversitatea.

Foaia de parcurs referitoare la Directiva privind eficiența energetică va evalua măsura în care normele în vigoare sunt adecvate pentru atingerea obiectivului stabilit în materie de eficiență energetică de cel puțin 32,5% pentru 2030.

Cele două foi de parcurs rămân deschise pentru observații până la 21 septembrie, se mai precizează în comunicat. Următoarea etapă a revizuirii directivelor va fi o consultare publică deschisă, mai târziu în cursul acestui an. Informații suplimentare sunt disponibile AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Green Deal. O firmă din România, printre IMM-urile inovatoare care vor primi finanțare europeană

CE a aprobat Strategia pentru hidrogen și a lansat Alianța europeană pentru hidrogen curat

Finanțare durabilă. Parlamentul European a adoptat Regulamentul privind taxonomia

Redresarea verde: Comisia lansează o consultare publică cu privire la inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor”

România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19