Skip to main content

Pe fondul înregistrării unei creșteri constante a cererii cumulată cu scăderea producției interne, asigurarea securității în aprovizionarea cu gaze naturale reprezintă o necesitate. Gazoductul BRUA constituie așadar o etapă esențială de dezvoltare a sistemului național de transport gaze naturale (SNT), transmite Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Acest proiect are ca scop creșterea securității în alimentarea cu gaze naturale a României prin accesul la noi surse, precum și tranzitul către piețele central-europene a producției de gaze naturale din Bazinul Caspic. În plus, BRUA reprezintă și o cale de acces la piețele europene a unei părți a potențialei producții românești din Marea Neagră, arată Federația, într-un comunicat de presă.

„Potrivit studiilor și analizelor efectuate de către FPPG cu sprijinul experților din domeniu, interconectarea României la rețelele regionale de transport constituie un pas esențial în dezvoltarea pieței românești de gaze naturale. Avantajele sunt multiple și privesc securitatea energetică, precum și beneficii de ordin comercial, economic, politic și social, precum:

  • Conectarea la culoarele regionale de transport gaze naturale permite aprovizionarea din noi surse. Din acest motiv, consumatorii din România, casnici și industriali, vor beneficia de efectele concurenței între surse multiple de gaze naturale.
  • Dezvoltarea unei piețe autohtone de tranzacționare, transparentă și lichidă, susținută și de legătura bidirecțională cu Hub-ul Central European de Gaze de la Baumgarten (CEGH), ce va fi stabilită prin intermediul gazoductului BRUA, va conferi consumatorilor predictibilitate și securitate a aprovizionării.
  • Interconectarea poate conferi României o poziție importantă în piețele regionale și implicit va spori securitatea energetică.
  • Activitatea de înmagazinare subterană a gazului natural, cu potențial geologic semnificativ de extindere, se poate dezvolta și moderniza pe baze comerciale, într-un context de piață regional.
  • Accesul producătorilor de gaze din România la piețele regionale și europene va stimula investițiile în segmentul upstream și în infrastructură. Aceasta este o condiție indispensabilă pentru dezvoltarea sectorului offshore de la noi din țară”, arată FPPG.

Virgil Popescu: BRUA, sursă alternativă pentru gazul rusesc

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent, într-un interviu pentru Hotnews, că „BRUA a fost făcut pentru gazul azer și pentru LNG-ul grecesc, ca o sursă alternativă pentru gazul rusesc. Evident că poate veni și gazul din Marea Neagră”. Totodată, el a adăugat că momentan „singurul lucru care oprește să circule gazul este interconectorul Grecia-Bulgaria”. „Eu cred în finalizarea proiectului BRUA, în finalizarea interconectării Grecia – Bulgaria, acolo s-au apucat de lucrări”, a menționat ministrul Virgil Popescu.

De asemenea, în opinia sa, „până la urmă Ungaria își va construi partea de proiect”. Găsiți detalii pe larg în articolul Hotnews.

ARTICOLE SIMILARE:

PwC: Pandemia a produs cel mai mare șoc în sectorul energiei din ultimii 70 de ani

INTERVIU // Corneliu Bodea, Adrem: Industria energetică va fi pe locul trei ca impact negativ după turism și transporturi, din cauza COVID-19

Transgaz înfiinţează o companie care va funcţiona ca un hub regional de gaze

ANALIZĂ. Catastrofă pe piața gazelor: factura importurilor rusești, mai mare cu peste 70%; americanii, alungați din M. Neagră; BRUA, întârziată