Skip to main content

Renovarea majoră a şcolilor duce la economisirea unei cantităţi masive de energie, precum şi la crearea unui mediu mai confortabil și mai sănătos atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. De asemenea, renovarea școlilor la standard nZEB reduce emisiile de carbon ale clădirilor, creând în același timp spații mult mai bine adaptate la contextul actual. Și, la fel de important e că renovarea școlilor are o relevanță educațională extraordinară pentru tânăra generație, de care depinde însuși succesul tranziției noastre energetice, a afirmat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-un mesaj transmis în cadrul Forumului România Eficientă.

„La România Eficientă, convingerea fundamentală este că şcolile publice reprezintă cel mai bun loc de plecare, deoarece renovarea majoră a şcolilor duce la economisirea unei cantităţi masive de energie, precum şi la crearea unui mediu mai confortabil și mai sănătos atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. De asemenea, renovarea școlilor la standard nZEB reduce emisiile de carbon ale clădirilor, creând în același timp spații mult mai bine adaptate la contextul actual. Și, la fel de important e că renovarea școlilor are o relevanță educațională extraordinară pentru tânăra generație, de care depinde însuși succesul tranziției noastre energetice”, a spus Christina Verchere.

România Eficientă a devenit un centru de expertiză pentru renovarea școlilor

După renovarea liceului Elie Radu din Ploiești, România Eficientă se îndreaptă acum spre ultimele etape de renovare a unei școli mai mari din Băicoi, județul Prahova, a punctat CEO-ul OMV Petrom, sponsorul oficial al programului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG).

Au început deja pregătirile pentru lucrările din Ovidiu, în județul Constanța, cu un proiect inovator de extindere și renovare a principalei grădinițe din localitate. În calitate de sponsor principal al proiectului România Eficientă, ne dorim ca succesul proiectelor individuale de renovare a școlilor să fie multiplicat cât mai mult posibil în întreaga țară. Faptul că acest concept nZEB a fost pus la dispoziția unor municipalități, care au decis să solicite în mod independent finanțare prin PNRR, este o evoluție foarte binevenită. La fel de important este că și alte companii private s-au alăturat pentru a cofinanța sau pentru a adăuga know-how la proiecte. România Eficientă a devenit, fără îndoială, un centru reputat de expertiză și planificare pentru renovarea școlilor, care continuă să atragă sponsori corporativi și experți. Și aceasta este exact evoluția care ne așteptam să se producă”, a mai punctat Christina Verchere.

Economia de energie nu înseamnă privare

Tototdată, ea a explicat că economia de energie nu înseamnă ca oamenii să fie privaţi de electricitate, ci să fie conştienţi că este nevoie de mici modificări în comportamentele din casele lor şi de achiziţia unor aparate eficiente.

„Vreau să evidenţiez îmbunătăţirile din ultimii trei ani în ceea ce priveşte cultura eficienţei energetice şi a renovării şcolilor publice de pe teritoriul României. Mesajul nostru consistent a fost de la început că economisirea energiei este un mod direct de a proteja mediul înconjurător şi de a reduce facturile la energie. Atât pentru gospodării, cât şi pentru companii, faptul de a şti cum să economisească energie într-un mod inteligent a devenit un instrument pentru propria viabilitate economică şi pentru a sprijini în mod colectiv eforturile ţării pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Niciodată până acum nu a fost mai pronunțată necesitatea de a promova eficiența energetică”, a spus Christina Verchere.

Ea a subliniat că necesitatea de eficienţă energetică este mai pronunţată acum decât oricând.

„Până la urmă, economisirea energiei nu înseamnă privare, ci conştientizare, informare şi dorinţa de a face mici ajustări comportamentele în casele noastre. Este vorba, de asemenea, de investiţii mai mici în aparate mai eficiente din punct de vedere energetic, dar și, eventual, în renovări și reamenajări mai costisitoare ale locuințelor noastre, ale clădirilor publice și ale spațiilor comerciale”, a mai arătat reprezentanta OMV Petrom.

Cea de-a patra ediție a conferinței internaționale România Eficientă Forum, care a avut loc astăzi, s-a derulat sub tema „The Role of Buildings to REPowerEU”. Conferința din acest an a avut loc pe fondul crizei actuale a prețurilor la energie, subliniind nevoia urgentă de a realiza un stoc de clădiri mai eficient și mai decarbonat. Discuția va explora importanța eficienței energetice în atingerea obiectivelor inițiativei „Fit for 55” și a planului REPowerEU. Evenimentul a reunit experți, autorități publice și profesioniști din industrie pentru a discuta despre oportunitățile și pentru a aborda provocările eficienței energetice în clădirile din România și din regiune.

OMV Petrom continuă să promoveze eficiența energetică în clădiri și susține cu 4 milioane de euro o nouă etapă a programului România Eficientă, lansat împreună cu Energy Policy Group (EPG) în 2019. Programul include finanțarea de proiecte de renovare pentru creșterea performanței energetice a clădirilor publice, precum și programe de educație și campanii de informare publică în domeniul eficienței energetice în clădiri, potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi.

Prin această nouă fază a programului România Eficientă, două unități de învățământ din Ovidiu (jud. Constanța) și Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinți) vor fi reabilitate și modernizate pentru a fi aduse la un standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB).

ARTICOLE SIMILARE: 

România Eficientă: Noi reguli europene în materie de clădiri, pentru a consolida securitatea energetică

OMV Petrom sprijină cu 4 milioane de euro o nouă etapă a programului România Eficientă