Creșterea rezilienței rețelelor de distribuție a energiei electrice, optimizarea rețelelor urbane de stații de încărcare pentru vehicule electrice sau crearea unor soluții pentru automatizarea și securizarea accesului în centralele și facilitățile nucleare – se numără printre cele nouă provocări propuse în cadrul CleanTech Hackathon 2025, primul eveniment dedicat programatorilor, startup-urilor și scaleup-urilor din România și Europa de Sud-Est care creează tehnologii sustenabile pentru sectorul energetic, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor. Evenimentul are loc pe 23 – 24 mai în cadrul ENERGY EXPO 2025, cel mai important târg de energie din regiune, iar participanții vor putea câștiga premii în valoare de 22.000 de euro.
CleanTech Hackathon face parte din CleanTech Nexus, un program lansat în iunie 2024 de Techcelerator, cel mai longeviv high-tech accelerator din România. Evenimentul este organizat de Techcelerator împreună cu ENERGY EXPO, Ascendis, Romanian Tech Startups Association (ROTSA) și cu sprijinul Ministerului Energiei și PPC România.
Participanții pot fi persoane fizice și echipe (antreprenori, cercetători, experți în tehnologie ori energie, pasionați de științe) sau companii interesate de industria energetică (startup-uri ori scaleup-uri care au dezvoltat produse și își doresc să le valideze alături de companii cu experiență în domeniu).
- Cei interesați pot aplica până la data de 19 mai (ora 23.59) prin completarea acestui formular: https://tally.so/r/wMV7zg.
Premiile au o valoare totală de 22.000 de euro – dintre care 10.000 de euro cash, iar 12.000 de euro resurse pentru dezvoltare. Echipa clasată pe primul loc va câștiga 5.000 de euro, locul al doilea – 3.000 de euro, iar echipa de pe locul al treilea – 2.000 de euro. Vor fi acordate premii și mențiuni speciale, precum și acces la proiecte pilot (Proof of Concepts – PoC-uri) alături de companii mari din domeniul energiei.
Evenimentul oferă participanților șansa de a genera soluții pentru nevoi actuale ale industriei, dar și pentru a accelera trecerea de la idee la aplicabilitate.
Astfel, provocările din cadrul CleanTech Hackathon sunt:
- Managementul inteligent al congestiei rețelelor electrice de distribuție
- Platforme de integrare a datelor provenite din fluxurile de energie ale prosumatorilor
- Platforme digitale care să permită clienților să co-investească în proiecte regenerabile
- Optimizarea inteligentă a rețelelor urbane de stații de încărcare prin modelare predictivă
- Soluții Digital Twin pentru a identifica defectele și nevoile de intervenție înainte ca acestea să afecteze performanța (mentenanță predictivă) și securitate cibernetică
- Soluții AI / agentic AI și platforme integrate de management:
- care să asigure guvernanța datelor, integrarea surselor multiple (ETL), analiză și raportare (Bussiness Intelligence)
- agenți AI pentru managementul de documente din departamente precum HR, achiziții, mentenanță sau inginerie
- soluții AI pentru gestionarea programelor de acțiune corectivă și managementul activităților
- pentru automatizarea proceselor din depozitele energetice, de gaze subterane și nucleare
- gestionarea vizitatorilor și contractorilor în facilități energetice și nucleare – implementarea unei soluții care să automatizeze fluxurile pentru acordarea accesului în spații cu acces special
- Utilizarea dronelor și a platformelor software pentru automatizarea procesului de inspecție a facilităților industriale și supravegherea liniilor electrice aeriene
- Estimarea consumului și a producției în rețelele de joasă tensiune cu ajutorul inteligenței artificiale
- Next-Gen SecOps bazat pe AI pentru infrastructura energetică, acoperind atât mediile OT, cât și IT, care diminuează alarmele false, reduce volumul de date cibernetice stocate și extinde analiza cu resurse de calcul reduse.
Detalii despre provocări sunt pe site-ul Techcelerator în secțiunea dedicată Cleantech Hackathon.
Finaliștii vor fi evaluați de un panel de experți și lideri în domeniul energiei și al dezvoltării de business, investitori și business angels.Echipele și companiile vor avea ocazia să fie asistate nu doar de reprezentanții companiilor care au propus provocările (challenge owners), ci și de mentorii hackathonului. Printre aceștia se numără: Alin Crăciunescu – Director Grids GM Staff Rețele Electrice, Laurențiu Brumaru – Head of Delivery Factory PPC Energie, Andrei Mihalciu – Partnership Growth Director PPC Blue, Gabriel Popa – Head of Project Licensing PPC Renewables România, Mihai Stanciu – Head of Digital Innovation PPC România, Alexandra Voinea – Technical Business Analyst FintechOS, Alexandru Ruff – Partener GapMinder Ventures, Ștefan Iorgulescu – Cofondator&CEO Control F5 Software, Diana Nițescu – CEO Top Minds, Paul Murariu – Associated Director Kearney&Limited Partner V7 Capital, Claudiu Butacu – Cofondator EFdeN, Aleodor Tabarcea – Engineering Manager Stripe, Marius Istrate – Preşedintele TechAngels, Mălin Ștefănescu – Angel Investor TechAngels, Olivian Savin – Director Executiv FEL România, numit Young Energy Ambassador de Comisia Europeană pentru 2025, Marius Opriș – Partener Ascendis, Ionuț Tarcea – Business Unit Manager Cultură Organizațională Ascendis.
„Hackathoanele sunt sinonime cu ideea de inovație, dar CleanTech Hackathon aduce ca diferențiator ideea de Corporate Open Innovation – mai exact, scopul nostru este ca participanții să creeze soluții pentru provocări propuse de companiile care s-au implicat pe termen lung în acest proces deschis de inovare. Astfel, acest hackathon aduce împreună cei mai importanți jucători din domeniul energiei din România și Europa de Sud-Est care sunt interesați și investesc în inovare, organizații care adoptă cele mai noi tehnologii în procesele lor de producție, distribuție și furnizare de energiă electrică.
Ne dorim să vedem tehnologii care oferă idei noi pentru provocările de business ale jucătorilor din energie, iar colaborarea între participanți și companii să continue dincolo de acest hackathon. Pentru că, da, scopul final al acestui eveniment și al Cleantech Nexus, program din care face parte hackathonul, este să sprijine companiile să inoveze, să devină mai reziliente în contextul tehnologic și geopolitic actual cu ajutorul startup-urilor și scaleup-urilor inovatoare, iar acestea din urmă să aibă acces la noi clienți și venituri cu care să atragă runde de investiții suplimentare”, a declarat Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator.
Peste 100 de companii s-au alăturat CleanTech Nexus, programul care organizează CleanTech Hackathon
CleanTech Hackathon face parte din CleanTech Nexus, un program lansat de Techcelerator în iunie 2024 care a atras peste 100 de companii inovatoare din regiune și a generat colaborări între startup-uri și corporații.
Cleantech Hackathon are ca scop crearea de soluții bazate pe Inteligență Artificială pentru domeniul energiei sustenabile și este organizat de Techcelerator împreună cu ENERGY EXPO, Ascendis, Romanian Tech Startups Association (ROTSA) cu sprijinul Ministerului Energiei și PPC România.
Printre partenerii strategici ai evenimentului se numără Ministerul Energiei din Republica Moldova, Nuclearelectrica, Romgaz, Delgaz Grid, Distribuție Oltenia – parte a Grupului Evryo, RCI Holding, UiPath, Banca Europeană de Investiții, Google România și Google Cloud, UEFISCDI, Amazon Web Services, Zitec, ACUE – Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, HENRO – Asociația Producătorilor de Energie Electrică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, European Sustainable Energy Innovation Alliance, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), Energy Policy Group – EPG, EFdeN, Artesana, Eisberg România, Merlins (Vitamin Aqua), PopCola, Bilbor, Energynomics, Energy Magazine și DiFine PR.
Programul CleanTech Nexus a fost lansat de Techcelerator împreună cu Ministerul Energiei pentru a promova tehnologiile și practicile sustenabile în sectorul energetic si procesele de decarbonizare. Acesta aduce startup-urile și inovatorii din Europa de Sud-Est care creează soluții tehnologice pentru energie verde în fața executivilor din domeniile inovației, finanțării și achizițiilor din marile companii energetice din România, Republica Moldova și Europa de Sud-Est, creând o punte între ecosistemul marilor companii energetice din Europa de Sud-Est și mediile inovatoare de furnizori de soluții, startup-uri, instituții de cercetare și investitori.
Beneficii pentru a participa la ENERGY EXPO
ENERGY EXPO se desfășoară în acest an între 22 și 24 mai, cu program zilnic 10:00-18:00. Organizatorii au susținut încă de la prima ediție inovația, startup-urile, inițiativele B2B și B2G, institutele de cercetare și, mai ales, dialogul cu specialiștii din industrie.
Intrarea la ENERGY EXPO 2025 este gratuită pe durata celor trei zile ale evenimentului, pentru toți cei care descarcă aplicația mobilă ENERGY EXPO, disponibilă în Google Play și App Store. Odată creat contul în aplicație, acesta va genera automat un bilet de acces digital.
Aplicația oferă și funcționalități avansate pentru networking și generare de leaduri, care pot fi personalizate în funcție de obiectivele fiecărui utilizator. Funcția de generare de leaduri este utilizată în special de către expozanții ENERGY EXPO 2025, care o pot adapta pentru a identifica mai ușor partenerii de afaceri potriviți. De asemenea, aplicația permite programarea întâlnirilor de business pe durata evenimentului, contribuind la o experiență eficientă și relevantă pentru toți participanții. Detalii pe energyexpo.ro.
Detalii despre eveniment sunt pe site-ul Techcelerator, în secțiunea Cleantech Hackathon 2025.