Skip to main content

Compania Black Sea Oil & Gas anunță că a acordat firmei GSP Offshore SRL, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore și onshore necesare realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României.

Execuția contractului, care va fi realizată doar în cazul luării deciziei finale de investiție în proiectul Midia (MGD), acoperă achiziția, construirea, instalarea și punerea în funcțiune a ansamblului submarin de producție aferent zăcământului Doina, construcția, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi platforme de producţie automate, amplasată pe zăcământul Ana, care va fi construită în şantierul GSP din Constanţa, sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producţie de ţărm, conducta de pe uscat şi noua staţie de tratare a gazelor care va fi construită în satul Vadu.

  • De asemenea, un alt contract a fost încheiat pentru forajul a cinci sonde de producție (o sondă submarină pe zăcământul Doina și patru sonde de producţie pe zăcământul Ana), pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.

„Construirea întregii infrastructuri a proiectului se va realiza în aproximativ doi ani. Estimăm că 70% din costurile aferente activităților contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane dolari, vor reprezenta aport din România”, au transmis reprezentanții Black Sea Oil&Gas (BSOG), într-un comunicat.

„În conformitate cu obiectivul nostru de a aduce acest proiect în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi, am anunțat recent semnarea contractului de transport al gazelor cu Transgaz precum și un acord de vânzare a gazelor cu firma ENGIE. Acum suntem bucuroși să anunțăm că am încheiat cu cel mai mare contractor offshore din România contractul de antrepriză generală și contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare pentru proiectul nostru MGD. Proiectul de pionierat MGD ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze naturale al României”, a declarat Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG.

El a atras atenția asupra faptului că decizia finală de a investi este condiționată de aprobarea partenerilor și acționarilor, aprobare care la rândul ei depinde de impactul pe care noua Lege Offshore, în special noile prevederi fiscale cuprinse în lege, îl va avea asupra proiectului.

„Suntem mândri că am fost selectați pentru acest proiect important pentru România. Compania GSP s-a lansat în domeniul construcțiilor offshore în anul 2009 și a dobândit o experiență valoroasă în proiecte similare în alte țări. Experienţa noastră locală şi globală în domeniul forajelor şi construcţiilor offshore, alături de activele și capabilitățile noastre din România, ne vor permite să realizăm cu succes proiectul MGD”, a declarat directorul general al GSP, Gabriel Comănescu.

  • Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia și Pelican. Petro Ventures, un grup privat de investiții, controlează o participație de 20%.

  • GSP efectuează servicii integrate offshore pentru industria de petrol și gaze. Compania operează o flotă extinsă și diversificată, inclusiv opt platforme mobile de foraj offshore: GSP Atlas, GSP Fortuna, GSP Jupiter, GSP Magellan, GSP Orizont, GSP Prometeu, GSP Saturn și GSP Uranus. De asemenea, operează douăsprezece nave multifuncționale de asistenţă şi aprovizionare offshore, o navă pentru evacuare medicală de urgenţă și trei nave pentru construcții marine: o barjă pentru instalarea conductelor submarine şi pentru operaţiuni de ridicare de mare tonaj, o barjă semi-submersibilă, o navă pentru instalarea conductelor submarine și două macarale plutitoare, precum și mai multe ROV-uri/roboţi submarini comandaţi de la distanţă și un echipament de scufundare prin saturație.

(Sursa foto: Pixabay)

ARTICOLE SIMILARE:

BSOG se pregătește să scoată gazele din Marea Neagră în februarie 2021. Cum va arăta rețeaua subacvatică. VIDEO

Un gigant prezent și în România a câștigat primul contract de la ExxonMobil pentru Neptun Deep