Skip to main content

Comisia Europeană cere statelor membre să deschidă pieţele de electricitate şi gaze naturale şi să elimine preţurile reglementate, odată cu introducerea unor măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili, a declarat, astăzi, comisarul european pentru Energie şi Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete, prezent la Bucureşti pentru lucrări comune cu miniștrii Energiei din UE.

„Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa. Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o”, a afirmat oficialul european, citat de Agerpres.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor, care au atras atenția că în România nu există încă o definiție a consumatorilor vulnerabili.

El a arătat că toate eforturile făcute de fapt urmăresc crearea unei pieţe energetice eficiente, adică să avem concurenţă şi preţuri cât mai mici, toate acestea în avantajul consumatorilor vulnerabili.

„În pachetul „Energie curată pentru toţi” am luat foarte în serios situaţia consumatorilor vulnerabili. Nu există o definiţie europeană a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor să existe o înţelegere clară a ceea ce înseamnă consumator vulnerabil, să monitorizeze sărăcia energetică a cetăţeanului şi să ia măsuri pentru a se reduce nivelul de sărăcie energetică din UE”, a spus oficialul european.

România, gazda unor reuniuni a miniștrilor Energiei din statele membre

Reuniunea miniștrilor Energiei din UE la București - sursa: romania2019.eu

Reuniunea miniștrilor Energiei din UE la București – sursa: romania2019.eu

Comisarul european pentru Energie se află de ieri la București, oraș care a găzduit, pe 1 aprilie, cea de-a șasea întâlnire CESEC, reunind miniștri sau reprezentanți la nivel înalt din statele membre ale UE și ai părților contractante ale Comunității Energiei.

În cadrul întâlnirii, s-a analizat progresul obținut până în prezent și s-au discutat priorități pentru viitorul pieței gazelor, al celei de energie electrică, dar și pentru dezvoltarea infrastructurii și a surselor de energie regenerabilă.

  • Marți, 2 aprilie, comisarul european Miguel Arias Cañete a participat la primul Consiliu Informal de Energie. Reuniunea ministerială a abordat într-o primă sesiune de lucru prioritățile viitorului sistem energetic din UE în perspectiva asigurării tranziției energetice post 2020.

În marja reuniunii Consiliului Informal de Energie, a avut loc prima reuniune ministerială pe energie între statele membre UE și statele din Parteneriatul Estic, în perspectiva consolidării cooperării  energetice regionale.

Deși de la 1 ianuarie România deține rolul de președinte al Consiliului UE, Guvernul a introdus, la finele anului trecut, măsuri ce contravin normelor UE privind concurența, precum plafonarea prețului gazelor naturale până în 2022. Măsura a dus la blocarea investițiilor în Marea Neagră, dar și a unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport al gazelor în România pe care Transgaz le avea în plan. 

  • Puteți urmări declarațiile făcute în conferința de presă comună a comisarului pentru Energie și a ministrului Energiei, Anton Anton, AICI.

(Sursa foto main: ec.europa.eu)

ARTICOLE SIMILARE:

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici

ANALIZĂ. Marea ipocrizie a lui Dragnea. Pe cine ajută întoarcerea prețurilor la gaze și energie sub controlul statului

Minciunile Guvernului: de „grija” populației, vrea să majoreze facturile la energie cu noi subvenții de sute de milioane de euro anual

Furnizorii de utilități solicită reforma sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie