Parlamentul European a aprobat astăzi, în sesiune plenară la Strasbourg, noul colegiu al comisarilor, cu o majoritate de voturi (370 voturi pentru, 282 împotrivă și 36 abțineri) în favoarea acestuia. Odată aleasă de Parlament și după numirea sa oficială de către Consiliul European cu majoritate calificată, Comisia Europeană în noua structură își va prelua atribuțiile la 1 decembrie 2024.
Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat astăzi dimineață în plen colegiul complet al comisarilor și programul său. Prima inițiativă majoră pe care o va lua noua Comisie Europeană (CE) va fi o „busolă pentru competitivitate”, pe trei piloni: inovarea, decarbonizarea și securitatea, a declarat astăzi președinta CE, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European în discursul cu privire la noul colegiu al comisarilor și programul acestuia.
Cele mai importante mesaje transmise de Ursula von der Leyen:
- În primele 100 de zile ale mandatului, Comisia Europeană va propune Acordul pentru Industrie Curată
- În primele 100 de zile, Comisia Europeană va prezenta o Cartă Albă privind Viitorul Apărării Europene
- Printre prioritățile noului comisar pentru Energie și Locuințe se află reducerea prețului energiei, investițiile în energie curată și înlocuirea importurilor de GNL rusesc
- CE va convoca un Dialog Strategic privind Viitorul Industriei Auto în Europa
- În contextul războiului de la graniță, cheltuielile UE pentru apărare trebuie să crească
- Simplificarea bugetului UE, stimularea investițiilor private și crearea Uniunii Europene pentru Economisire și Investiții
- Simplificarea reglementărilor – unul dintre primii pași ai CE în noul mandat va fi o nouă legislație Omnibus
- VP Roxana Mînzatu va fi responsabilă de actualizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale: „Piața poate funcționa bine doar dacă și dialogul social prosperă. Trebuie să ne asigurăm că întărim drepturile sociale în Europa”.
Ursula von der Leyen: „Vom pune cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre”
Primul pilon este reducerea decalajului de inovare. Permiteți-mi să încep cu veștile bune. Ponderea globală a Europei în cererile de brevete este comparabilă cu cea a SUA și Chinei. Totuși, doar o treime dintre acestea sunt valorificate comercial. Suntem aproximativ la fel de buni ca SUA în a crea start-up-uri. Dar, când vine vorba de extinderea acestora, performăm mult mai slab decât competitorii noștri.
Trebuie să reducem acest decalaj. Așadar, vom pune cercetarea și inovarea, știința și tehnologia în centrul economiei noastre. Vom investi mai mult și ne vom concentra mai bine. Și vom asigura condiții ca micile noastre companii, start-up-urile și scale-up-urile să prospere aici, în Europa.
Știm ce trebuie făcut. Un start-up din California poate să se extindă și să atragă finanțare din întreaga SUA. Dar un start-up din Europa trebuie să facă față la 27 de bariere naționale diferite. Trebuie să facem mai ușor procesul de creștere în Europa. Din acest motiv, și din multe altele, Ekaterina Zaharieva va fi primul Comisar pentru Start-up-uri, Cercetare și Inovare.
Pentru a fi competitivi, Europa trebuie să fie casa următorului val de tehnologii de frontieră. (…) Europa poate folosi tehnologiile digitale pentru a-și spori prosperitatea, a elibera inovația și a ajuta la creșterea siguranței oamenilor.
Ursula von der Leyen: „Trebuie și vom rămâne pe drumul stabilit de obiectivele Pactului Verde European”
Al doilea pilon este planul comun pentru decarbonizare și competitivitate. Aproape acum cinci ani am lansat Pactul Verde European – strategia noastră de creștere și foaia de parcurs către neutralitatea climatică. Motivele care ne-au determinat să fim atât de ambițioși atunci sunt și mai evidente astăzi.
Așadar, vreau să fiu clară: trebuie și vom rămâne pe drumul stabilit de obiectivele Pactului Verde European. Însă, dacă dorim să avem succes în această tranziție, trebuie să fim mai agili și să însoțim mai bine oamenii și companiile pe acest parcurs. Și trebuie să ne bazăm pe punctele noastre forte tradiționale – industriile și IMM-urile noastre, inovatorii și lucrătorii noștri.
Din acest motiv, vom propune Acordul pentru Industrie Curată în primele 100 de zile ale mandatului. Acesta va implica întregul Colegiu. Vom avea o echipă care va lucra mână în mână pentru a coordona această propunere.
O vom avea pe Teresa Ribera Rodríguez, primul nostru Vicepreședinte Executiv pentru o Tranziție Curată, Justă și Competitivă. Ea este perfect pregătită să se asigure că avem o politică modernă de concurență care să sprijine ambițiile noastre.
Și îl vom avea pe Wopke Hoekstra. Wopke a fost negociatorul nostru principal la COP29 și deja conduce drumul spre neutralitatea climatică și creșterea curată. Împreună, vor asigura că abordăm cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile noastre.
Știm că cea mai proeminentă dintre acestea este prețul ridicat al energiei. Am făcut multe pentru a răspunde șantajului energetic al Rusiei și inflației ridicate care a urmat. Dar prețul energiei trebuie să scadă și mai mult. Și exact acest lucru va face Dan Jørgensen (noul comisar desemnat pentru Energie și Locuințe – n.r.), bazându-se pe experiența sa anterioară. Va lucra pentru a reduce costurile pentru gospodării și companii, pentru a investi în energie curată și pentru a înlocui importurile de GNL rusesc. Este timpul să facem acest lucru.
Citiți mai multe detalii pe www.energymagazine.ro. Discursul complet de astăzi ținut de Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, poate fi citit AICI.
CITEȘTE ȘI:
Schengen, alegerea Comisiei Europene 2024-2029 și bugetul UE, pe agenda PE la Strasbourg