Skip to main content

Dacă vorbim de securitatea cibernetică, ceea ce poate funcționa pentru internet ar putea să nu fie potrivit în sectorul energetic. De exemplu, există componente precum întrerupătoarele de circuit care trebuie să reacționeze atât de repede, încât nu e timp pentru măsuri de securitate standard, precum autentificarea unei comenzi sau criptarea unei conexiuni. Acest lucru face noile rețele energetice digitalizate vulnerabile atacurilor, afirmă Comisia Europeană.

Pentru a răspunde acestor provocări, Comisia Europeană a adoptat ieri o Recomandare care furnizează îndrumări pentru abordarea provocărilor specifice din sectorul energetic în privința securității cibernetice.

  • Documentul identifică principalele acțiuni necesare pentru a menține securitatea cibernetică și pentru a fi pregătiți în eventualitatea unor atacuri, luând în calcul caracteristicile sectorului, precum cerințele de a interveni în timp real, riscul efectelor în cascadă, precum și combinația între moștenirea sistemului cu noile tehnologii, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

De pildă, operatorii de rețele ar trebui să aplice cele mai recente standarde de securitate pentru instalațiile noi și să ia în calcul măsuri complementare de securitate acolo unde baza instalată de echipamente vechi nu poate fi protejată suficient de mecanisme de securitate cibernetică. Totodată, operatorii trebuie să implementeze standarde internaționale de securitate cibernetică și standarde tehnice adecvate pentru a asigura comunicarea în timp real, imediat ce produsele respective devin disponibile comercial.

Puteți citi textul integral al Recomandării AICI.

Grupuri de lucru cu experți la nivelul UE

În plus față de Recomandare, Comisia încurajează schimbul de informații la nivel înalt prin evenimente dedicate, precum și schimbul de cele mai bune practici între statele membre, printr-un canal de lucru dedicat energiei, respectiv prin Grupul de Cooperare stabilit de Directiva privind securitatea Rețelelor și a Sistemelor Informatice.

Securitate cibernetică - Sursa: Pixabay

Securitate cibernetică – Sursa: Pixabay

Acest canal de lucru aduce laolaltă autorități din statele membre responsabile de securitate energetică și energie. De asemenea, a fost sporită colaborarea între entități specializate, precum European Energy Information Sharing & Analysis Centre în securitate cibernetică (EE-ISAC).

Pachetul legislativ „Energie curată pentru toți europenii” include, de asemenea, câteva măsuri pentru consolidarea securității cibernetice:

Noua reglementare privind pregătirea pentru riscuri în sectorul electricității mandatează statele membre să dezvolte planuri naționale de pregătire pentru risc și să coordoneze pregătirea lor la nivel regional, incluzând măsuri de gestionare a atacurilor cibernetice.

În plus, Comisia Europeană va dezvolta un Cod al rețelei privind securitatea cibernetică în sectorul energiei electrice, cu scopul de a-i crește rezistența și a proteja rețeaua. Din 2017, un grup dedicat de experți lucrează la pregătirea bazei pentru acest cod al rețelei.

De asemenea, reglementarea privind Securitatea aprovizionării cu gaze naturale (Regulation (EU) 2017/1938) le cere statelor membre să ia în calcul securitatea cibernetică în Planurile naționale de risc și să dezvolte măsuri de abordare a riscurilor cibernetice. Mai multe informații despre subiectul securității energetice în sectorul energetic găsiți AICI.

(Sursa foto: Pixabay)

ARTICOLE SIMILARE:

Rețelele de electricitate, călcâiul lui Ahile pentru NATO

ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român

Venezuela nu poate ieși din blackout. Experții acuză lipsa investițiilor și pierderea specialiștilor

Planuri de investiții de 1,6 miliarde lei în rețeaua de distribuție a electricității, în 2019

Andrei Caramitru, USR: Cum a distrus coaliția PSD-ALDE independența energetică și a lucrat pentru Gazprom. Rețeaua „Slatina”

Cum va schimba Revoluția 4.0 sectorul energetic și ce impact va avea asupra joburilor