Skip to main content

Cozi imense la cele câteva benzinării rămase în funcțiune, spargeri în supermarketuri și restaurante după căderea serii, crime, pacienți disperați în spitale implorând medicii să îi țină în viață. Acestea sunt doar câteva dintre efectele dezastruoase ale unui blackout care ține Venezuela în beznă de cinci zile, din cauza unei defecțiuni la hidrocentrala Guri, a treia ca mărime din lume și care asigură 80% din consumul de energie al țării. Nicio rezolvare nu se vede în viitorul apropiat. În timp ce regimul de la putere acuză că e ținta unui sabotaj, arătând cu degetul spre SUA, liderii opoziției, dar și experții în energie spun că blackout-ul nu este decât rezultatul lipsei investițiilor, al corupției și al plecării specialiștilor.  

Opiniile lor sunt susținute și de contractori ai sectorului energetic venezuelean, ori de foști angajați ai Corpoelec, gigantul energetic de stat.

Luni este cea de-a cincea zi de când sistemul energetic din Venezuela s-a prăbușit, aruncând cea mai mare parte a țării, inclusiv capitala Caracas, în întuneric. Țara, și așa devastată de hiperinflație și probleme politice uriașe, e în punctul unei implozii sociale.

Vom ajunge în punctul în care ne vom mânca unul pe altul”, spune Zuly González, în vârstă de 40 de ani, un locuitor din vecinătatea capitalei, transmite The New York Times.

Țara este și mai sfâșiată din ianuarie, când liderii opoziției au refuzat să recunoască legitimitatea realegerii ca președinte a lui Nicolás Maduro.

Joi, substația San Geronimo B din centrul țării, care asigură furnizarea electricității pentru patru din cinci venezueleni de la uriașa hidrocentrală Guri, s-a închis. Această substație conectează majoritatea orașelor mari din Venezuela cu hidrocentrala Guri, a treia ca mărime din lume (10.200 MW capacitate instalată) printr-una dintre cele mai lungi linii de înaltă tensiune din lume. Nicio dată nu a fost anunțată până acum pentru repornirea hidrocentralei și celor mai mulți angajați li s-a spus să stea luni acasă, au declarat pentru NYT doi angajați ai substației și un manager al monopolului energetic Corpoelec.

Încercări eșuate de „resuscitare” a hidrocentralei Guri

Substația de backup din apropiere San Geronimo A, care transmite mult mai puțin curent de la hidrocentrala mai mică Matagua, a operat intermitent duminică. Electricitatea de la Matagua și de la câteva termocentrale de rezervă au permis guvernului să aprovizioneze sporadic cu electricitate capitala Caracas în cursul zilei de duminică.

  • Guvernul a declarat că blackout-ul a fost cauzat de un defect nespecificat la Guri. Președintele Maduro și miniștrii lui au insistat că acesta este rezultatul unui sabotaj și al atacurilor cibernetice organizate de SUA și de opoziție, fără însă a furniza dovezi în acest sens.

Substația este vitală pentru „aprovizionarea țării într-un mod stabil”, a declarat Luis Aguilar, un expert venezuelean în industrie stabilit la Chicago. Paralizarea ei înseamnă că face imposibilă restabilirea furnizării până marți, în cel mai bun caz. Guvernul a declarat luni zi liberă pentru școli și angajații din sectorul public.

Alți experți, inclusiv Luis Aguilar, au spus că magnitudinea blackout-ului arată că problema a fost cauzată de o deficiență majoră în turbinele hidrocentralei Guri. Analizând nivelurile de putere de-a lungul țării, Aguilar a afirmat că guvernul a încercat să repornească Guri de patru ori de joi, de la intrarea în blackout.

„De fiecare dată când încearcă să o repornească, eșuează și întreruperea strică altceva în sistem, destabilizând în continuare rețeaua”, a explicat Aguilar.

Repornirea turbinelor necesită operatori calificați care să poată sincroniza viteza de rotație la cât mai multe dintre cele nouă turbine operaționale ale hidrocentralei Guri. Experții spun însă că cei mai experimentați operatori au plecat de mult din companie, din cauza salariilor de mizerie și a atmosferei de paranoia alimentate de poliția secretă prezentă peste tot a lui Maduro.

Liderul opoziției: 17 oameni au murit

Liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, a declarat pentru CNN că 17 oameni au murit până acum în urma blackout-ului masiv, fiind „omorâți” de guvernul președintelui Maduro.

Guaido, președintele interimar auto-proclamat al Venezuelei, a spus ieri că 16 state continuau să fie nealimentate complet, în timp ce 6 aveau parțial curent. El a adăugat că sectorul privat a pierdut cel puțin 400 milioane de euro din cauza lipsei electricității. Imagini care reflectă haosul din Venezula găsiți publicate de The Guardian.

ARTICOLE SIMILARE:

EXCLUSIV: Ce s-a ales de cele 401 milioane de euro plătite de Enel statului român, în 2017

Nuclearelectrica avertizează că rămâne fără bani pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Avem noroc de vânt și soare. Cărbunele nu mai acoperă nici 20% din producția de energie

EXCLUSIV. Ion Pisc, director Rovinari: Fără cărbune, azi oprim al doilea grup, iar mâine pe al treilea. Situație dramatică și la celelalte sucursale

Sorin Boza: Situația este grea, iar pericolul opririi unor grupuri este mare

Complexul Energetic Oltenia, împins de Guvernul Dăncilă pe urmele celui din Hunedoara

 

Explicație pentru recordurile de pe bursa de energie: ce se produce în România are un preț foarte mare