OUG 114/2019 aprobată de guvern la finele anului trecut a fost dată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la doar câteva săptămâni după o vizită a acestuia la Moscova, spune Andrei Caramitru, consilier al președintelui USR Dan Barna. Potrivit acestuia, ordonanța a distrus independența energetică a României și ne-a făcut dependenți de Gazprom.
Acesta a mai făcut conexiuni între apariția OUG 114 și Legea offshore, în urma cărora investițiile în Marea Neagră au fost anulate.
„Legea offshore e prost făcută cu intenție, în biroul lui Dragnea – investițiile au fost anulate. Puteam deveni o forță în regiune, PSD/ALDE nu au vrut. Au primit ordin”, a scris Andrei Caramitru, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că OUG 114, prin taxa pe venituri și limitarea prețului gazelor la producător, a distrus profitabilitatea producătorilor de gaze din România (Petrom și Romgaz).
„Imediat după, importurile de la ruși au explodat. Impactul măsurilor pe bugetul statului este negativ, deci nu există nici o logică economică pentru România”, a mai spus Caramitru.
Iată, mai jos, alte câteva declarații ale acestuia:
– „OUG a dat facilitați către Interagro (Ioan Nicolae) și OltChim (finanțată anul trecut de VTB – banca rusească sub sancțiuni US). Combinatele au nevoie de gaze în cantități uriașe în plus de ce consumăm acum – care nu pot veni decât de la ruși, după ce au omorât producția internă”.
– „Fondul Suveran va include și Romgaz (50% din producția noastră de gaze), plus tot restul companiilor strategice energetice. Care va putea fi controlate, chiar vândute, în afara legislației activelor de stat. Cine va controla Fondul? (Darius – n.r.) Vâlcov”.
Care sunt dedesubturile? Sunt ușor de decriptat :
- „Vâlcov a fost primar la Slatina – unde cel mai mare investitor este Alro (deținut de magnatul rus Vitali Machitski). Care deține – mare atenție ! – și Conef, intermediarul prin care Gazprom exportă gazele lor în România (intermediarii de acest tip sunt folosiți de ruși pentru a distribui mită către politicieni, altfel ar vinde direct). Vâlcov l-a numit cetățean de onoare al Slatinei pe Machitski deja în 2010. Înțelegând asta, vă miră că Vâlcov a venit din Slatina direct prim-ministru din umbră?”
– „OUG 114 a fost dată de Teodorovici la doar câteva săptămâni de o vizită la Moscova. A primit cumva draftul ordonanței într-un plic acolo?”
– „Mă șochează lipsa de acțiune a serviciilor și a procurorilor. Dragnea, Vâlcov, Teodorovici și Dăncilă ar trebui anchetați pe art. 394 (trădare)”.
Efectele devastatoare ale OUG 114
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a plecat în Moscova chiar de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie anul trecut, însoțit de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Vizita a fost ținută secretă, însă Realitatea TV a intrat în posesia informațiilor și le-a difuzat. Aceștia au explicat ulterior că ruta prin Moscova a fost singura disponibilă atunci pentru a ajunge în Cuba, unde ar fi negociat datoria istorică a Cubei față de România, reluarea sau avansarea relațiilor comerciale și aspecte legate de vaccinuri anti-cancer pentru copii.
Pe de altă parte, după apariția OUG 114, omul de afaceri Ioan Niculae, anchetat în dosarul „Gaze ieftine pentru Niculae”, a devenit foarte prezent în presă, afirmând în repetate rânduri că va redeschide toate combinatele sale chimice dacă se va aplica ordonanța. În prezent, acestea sunt în insolvență și pe butuci, în lipsa investițiilor pentru modernizare.
În schimb, compania de stat Romgaz a anunțat că profitul acesteia va scădea cu 420 de milioane de lei anul acesta, ca urmare a aplicării OUG 114. Mai mult, planurile acesteia de a deveni producător de îngrășăminte chimice ar putea fi afectate, fiindcă ordonanța reintroduce obligativitatea coșului de gaze, adică a amestecului de gaze intern/import, forțând astfel Romgaz să cumpere gaze din import, mult mai scumpe. De altfel, importurile au crescut deja semnificativ iarna aceasta.
OMV Petrom și Exxon, care se pregăteau să înceapă producția de gaze în Marea Neagră, au pus investițiile on-hold. Ultima dovadă că lucrurile s-au împotmolit este anunțul făcut recent de Transgaz, potrivit căruia nicio companie nu a mai fost interesată să rezerve capacitate pe conducta Tuzla-Podișor, care ar fi adus gazele din Marea Neagră în sistemul național. În aceste condiții, nici lucrările pentru crearea infrastructurii nu vor fi realizate.
ARTICOLE SIMILARE:
Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici
Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate
ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român